KRİZ EN FAZLA BİZİ VURDU
Teğet geçti’ denen Türkiye, OECD üyeleri arasında yüzde 14.2 ile üretim kaybının en fazla yaşandığı ülke oldu

OECD’nin İstihdam Raporu, büyüme masalının yaldızını döktü. Rapora göre son krizin emek piyasasındaki etkisi diğer üyelerden çok daha fazla oldu. Gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 25.3’e ulaştı. Durgunluk, alışılagelmiş işsizlik artış rakamlarını yükseltti.
Ekonomi Servisi – Son kriz döneminde Türkiye yüzde 14.2 ile OECD ülkeleri arasında üretim kaybının en fazla yaşandığı ülke oldu. Türkiye’yi yüzde 8.9 ile Meksika ve yüzde 8.8 ile Rusya Federasyonu izlerken OECD’deki genel üretim kaybı yüzde 4.6 olarak belirlendi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma TEŞKİLATı’nın (OECD) “2010 İstihdam Görünüm Raporu” açıklandı. Küresel krizin emek piyasası üzerindeki etkisinin incelendiği raporda, “Krizin etkisi en fazla, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın OECD ortalamasının iki katından fazla gerçekleştiği Türkiye ve Rusya’da görüldü. Latin Amerika ülkeleri ve Güney Afrika’da ekonomik etki OECD ortalaması kadar ya da biraz daha fazla gerçekleşti. Yükselen Asya’da ise ekonomik etki OECD bölgesinden önemli ölçüde düşük meydana geldi” denildi.
Reel kazançlarda “dönemsel ayarlamaların” OECD ortalamasıyla kıyaslandığında, Meksika, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve Türkiye gibi yükselen ekonomilerde görece önem kazandığı belirtilirken özellikle Türkiye’de reel kazançların ortalama çalışma saatlerinde önemli düşüşlerden etkilendiği belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerdeki işçilerin, gelişmiş ülkelerdekilere göre şoklara karşı korunmasız kaldığı, krizin sosyal etkisinin yükselen ekonomilerde daha şiddetli olduğu ifade edildi. Raporda, “İstihdam ve sosyal politikalar emeğin yaygın kayıt dışılığına bağlı olarak dargelirlilere daha sınırlı ulaşıyor ve bu kesimleri koruma etkisi de daha sınırlı gerçekleşiyor” denildi.
İşsizler ordusu büyüyor
Rapora göre, OECD genelinde işsizlik 2007’de ulaştığı son 28 yılın en düşük oranı olan yüzde 5.8’den, 2010’un ilk çeyreğinde savaş sonrasının en yüksek rakamı olan yüzde 8.7’ye çıktı. Oran OECD ülkelerinde krizden beri ek 17 milyon kişinin işsizler ordusuna katılması anlamına geliyor. OECD’de 47 milyon işsiz bulunuyor. Tahminler 2008-2009 durgunluğunun işsizliğe etkisinin, savaş sonrası ilk en büyük durgunluk olan 1973’teki petrol şokunu izleyen dönemle karşılaştırılabilir olduğu anlamına geliyor. Raporda, “Son ekonomik tahminler işsizliğin zirvesine ulaştığını gösteriyor, ancak yavaş bir şekilde düşecek ve 2011’in sonunda hâlâ yüzde 8’in üzerinde olacak” denildi.
2007-2009 arasında işsiz kalanların sayıları ise şöyle: ABD 7 milyon 988 bin, İspanya 2 milyon 415 bin, Türkiye 916 bin, Meksika 902 bin, Japonya 830 bin, Fransa 629 bin, İtalya 482 bin, Kanada 473 bin, OECD toplamı 16 milon 923 bin, AB 5 milyon 396 bin, Avro bölgesi 3 milyon 915 bin.
CUMHURİYET