İŞKOLU BARAJI YÜZDE 1’E ÇEKİLİYOR, HAVACILARA GREV YASAĞI KALKIYOR
Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu´nda değişiklik yapan Toplu iş ilişkiler Kanun Tasarısında alt komisyonda değişıklikliğe gidiliyor, iş kolu barajının yüzde 3´ten yüzde 1 ´e düşürülmesi ya da kademeli olarak yüzde Te indirilmesi konusunda iki seçenek üzerinde duruluyor.
Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nda değişiklik yapan Toplu iş ilişkiler Kanun Tasarısında alt komisyonda değişıklikliğe gidiliyor, iş kolu barajının yüzde 3’ten yüzde 1 ‘e düşürülmesi ya da kademeli olarak yüzde bire indirilmesi konusunda iki seçenek üzerinde duruluyor.
Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal işler Komisyonu Toplu iş ilişkileri Kanun tasarısı üzerindeki çalışmalarında sona geldi. Alt Komisyonda tasarının en çok tartışma yaratan yüzde 3’lük işkolu barajını düşürüyor. Bakanlar Kurulu’na sevkedilen taslakta işkolu barajı binde 5 olarak düzenlenmiş ancak Meclis’e sevk edilme aşamasından son dakika yapılan değişiklikle oran yüzde 3’e çekilmişti, işçi temsilcileri yüzde 3 işkolu barajının bazı iş kollarında mevcut yasadaki yüzde 10 barajından daha ağır sonuçlar getireceği gerekçesiyle eleştiri getirmişler ILO ve AB normlarını karşılamadığını dile getirmişlerdi.
Sendika üyeliği ile üyelikten istifada noter şartı kaldırılarak, üyeliğin bakanlıkça kurulacak elektronik sistem altyapısı ile e-Devlet kapısı üzerinden yapılması yönündeki düzenleme tasarıda korundu. Söz konusu düzenlemeye özellikle işveren kesimi karşı çıkarak, TC kimlik numarası üzerinden geliştirilmiş olan e-Devlet kapısının nasıl kullanılacağı konusunda tasarının yeterince açıklık getirmediği ve güvenliğinin test edilmeden söz konusu sisteme geçilmemesi uyarısında bulundu. Hava ulaşımı konusunda getirilen grev yasağı da tasarıdan çıkarıldı. Tasarının 64. maddesinin 6. fıkrasında, "Hava ulaşımı alanında faaliyet gösteren işyerleri ve işletmelerde grev esnasında işveren faaliyetlerinin yüzde kırkını sürdürebilir. Bu durumda çalışacak işçilerin sayısı, niteliği ve çalışma yerleri işyerinde veya işletmede çalışan işçi sayısına göre işveren tarafından belirlenir" şeklindeki fıkra ILO normlarına uygun olmadığı için tasarıdan çıkarıldı.