ANTBİRLİK PAMUKTA HEDEF BÜYÜTTÜ
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, gelecek yıl ekim sezonunda pamuk üretim alanlarını yüzde 50-75 oranında artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, gelecek yıl ekim sezonunda pamuk üretim alanlarını yüzde 50-75 oranında artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Diniz AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 pamuk alım sezonunun başladığını hatırlatarak, şimdiye kadar üreticilerden 19 bin 500 ton pamuk alımı gerçekleştirdiklerini, Ocak sonuna kadar bu rakamın 22 bin tona ulaşacağını belirtti.
Pamuk alımlarında hedefi yakaladıkları hatta aşacaklarını kaydeden Diniz, şunları söyledi:
”Bu alım kampanyasında üreticilere 32 milyon TL değerinde kütlü pamuk alımı gerçekleştirdik. Şu ana kadar 19 bin 500 ton alım yaptık. Ocak sonu itibariyle 21-22 bin ton pamuk alımı gerçekleştirmiş olacağız. 20 bin hedeflemiştik ama hedefimizi aşacağız. Mevsim koşulları iyi gitti, kütlü pamuk kalitesi
ve verimi iyi oldu.”
Dünyada ve Türkiye’de pamuk fiyatlarının yüksek olmasının hem ANTBİRLİK hem de üretici açısından olumlu olduğunu, çiftçinin yüzünün güldüğünü anlatan Diniz, gelecek dönemde pamuk ekim alanlarını yüzde 50-75 oranında artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Diniz, şöyle devam etti:
”Ege ve Çukurova bölgesinde Antalya’daki kadar artış yok. Bu alım kampanyası döneminde pamuk alım fiyatını 1,60 TL olarak belirlemiş, pamuğun ülke içinde ve yurtdışında artış eğilimi göstereceği öngörülmüş ve buna göre fiyatları açıklamıştık.
Amacımız üreticiyi pamuk ekimine teşvik etmekti. Bunun da sonucunu aldık. Üretici pamuk üretimini artırarak ekonomik olarak gelirini yükseltmiş oldu.
Buğday ve pamuktan kazanamayan üreticilerin 200 bin dekar ekim alanını pamuk ekimine yönlendiriyoruz. Antalya bölgesinde 200 bin dönümlük pamuk ekimine uygun arazi var. Biz bu yıl itibariyle 55-60 bin dekarını kullanabiliyoruz.
200 bin dekarlık atıl alanı pamuğa yönlendirebilirsek ülke
ekonomisine önemli katma değer katmış olacağız. Pamuk ekimini sürekli teşvik ediyoruz.
Türkiye’de 180 bin ton pamuk üretimi yapılıyor. Yılda 1 milyar dolarlık pamuk ithalatı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde 1 milyon tonun üzerinde pamuk tüketimi var. Yerli üretici pamuk üretiminde ne kadar çok ekim yapılırsa ithalatımız da o kadar azalır.”
AA