Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
26 Nisan 2019
TÜKETİLEBİLİR GIDAYI ÇÖPE ATIYORUZ

Tüketicilerin yüzde 72’si tüketilebilir gıdayı çöpe atıyor.

TÜKETİLEBİLİR GIDAYI ÇÖPE ATIYORUZ

Gıda Güvenliği Derneği, gıda kaybına yol açan tüketici algılarını ve davranışlarını araştırdığı raporu dün açıkladı. Rapora göre, tüketicilerin yüzde 72’si tüketilebilir gıdayı çöpe atıyor.

Gıda Güvenliği Derneği tarafından yapılan “Gıda Kaybı ve Etiket Okuma Araştırması” sonuçları dün açıklandı. Hanelerde en fazla atığa dönüşen yiyecekler arasında yüzde 42 ile sebze ve meyve, yüzde 41 ile süt ve süt ürünleri yer alıyor. Ekmek konusunda ise tüketicilerin yüzde 87’si bayatlayan ekmekleri atmak yerine değerlendirmeye çalışıyor.
 
Araştırma, Nielsen Araştırma Şirketi tarafından Türkiye kent nüfusunu temsil eden 26 şehirde 18-65 yaş arası bin 545 kişi ile görüşülerek yapıldı. Araştırmanın sonuçlarını Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, dün bir basın toplantısıyla açıkladı.
 
Tüm dünyada insan tüketimi için üretilen gıdaların yüzde 30’dan fazlası; üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarında kayıp veya atığa dönüşüyor. Bu da yıllık 1.3 trilyon dolar civarında finansal kayba neden oluyor. Araştırmaya göre “Son Tüketim Tarihi” (STT) ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” (TETT) farkı net bilinmediği için tüketicilerin yüzde 72’si tüketilebilir gıdayı çöpe atıyor. Tüketicilerin yüzde 86’sı “Son Tüketim Tarihi”nin ne anlama geldiğini biliyor. Bu oran, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” için yüzde 26’ya düştü.
 
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner; tat, koku ve görünüşüne bakılarak herhangi bir sorun tespit edilmeyen, TETT’si geçen gıdaları tüketmenin sağlık açısından riskli olmadığını söyledi. Son tüketim tarihi geçmiş gıdaların ise etiketinde yer alan tarihten sonra tüketilmemesi gerekiyor.
 
Hanelerin yüzde 49’u haftada iki veya daha sık gıda alışverişi yapıyor. Rapora göre, alışveriş listesi yapılmama gıda israfına yol açıyor. Tüketicilerin yüzde 41’i liste yapmıyor.
 
ETİKET ANLAŞILMIYOR
 
Araştırmaya göre, gıda paketlerinin üzerinde en çok incelenen bilgi yüzde 88 ile “Son Tüketim Tarihi/ Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi”. Ancak tüketicilerin yüzde 62’si etiketlerdeki tarih bilgilerini anlaşılır bulmuyor. Tarih bilgisinin anlaşılır olmasının önündeki en büyük engel yüzde 55 ile “paketin üzerindeki rakamların okunaklı olmaması veya iç içe geçmesi”. Araştırmaya katılanlar tarihlerin paket üzerinde kolay bulunamamasını silik olmasını ve pakette birden fazla tarih olmasını kafa karıştırıcı buluyor.
 
Tüketicilerin paket üzerinde bilgilerini en çok okuduğu gıdalar ise yüzde 83 ile süt ve süt ürünleri, yüzde 64 ile et ve et ürünleri ve yüzde 55 ile dondurulmuş ürünler. Gıda kaybının en çok olduğu restoranlar ve otellerde her 10 tabak yemekten 4.5’i çöpe gidiyor. Evde ise her 10 tabaktan üçü çöpe atılıyor. Samim Saner, restoranlarda yemek yerken kalan yiyeceklerin paket yaptırılmasının bir alışkanlık haline gelmesinin israfı önleyeceğine dikkat çekti.

İsrafın önüne geçin
 
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner; israfın önüne geçmek için tüketicilere şu önerilerde bulundu:
 
Reklamdan sonra devam ediyor 
 
Alışverişe çıkmadan önce bir alışveriş listesi yapın.
 
Listenize bağlı kalın ve ihtiyacınız kadar alın.
 
Raf ömrü kısa olan gıdaları, belirlenen zaman içinde tüketmeyecekseniz almayın.
 
Alışveriş yaparken; et, kanatlı ve balık grubunu en son alın.
 
Buzluğa koyacağınız eti kullanacağınız büyüklüklerde paketleyip dondurun ve artan gıdaları nasıl donduracağınızı öğrenin.
 
Buzdolabınızın sıcaklığını ve buzlanmasını sık sık kontrol edin.
 
Buzdolabınızı sürekli düzenleyerek, uzun süredir bekleyen gıdaları tüketmek için öne alın.
 
Yumuşamış meyve ve sebzeler bozulmadıkça atmayın, değerlendirin.
 
Pişmiş sebzeleri değerlendirin. Onları çorba, püre veya salatalarda kullanın.
 
Yemekleri küçük porsiyonlar şeklinde ısıtıp, servisini yapın.
DİĞER HABERLER
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK

Türkiye’de çalışma hayatında 1993-1999 döneminin en önemli konularından biri, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun mali sorunlarının çözümü amacıyla gündeme getirilen çözüm önerileriydi.

ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!
ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!

Pahalılık en önemli toplumsal sorun. Enflasyon, emme-basma tulumba gibi halktan alıyor zenginlere aktarıyor.

İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ
İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ

ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ
ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ

Enflasyon, yıl ortasında asgari ücretlinin her 4 lirasından 1 lirasını elinden alacak. Asgari ücrete, temmuzda en az yüzde 25.4 zam yapılması gerekiyor.