PANCAR ÜRETİCİSİ YOK EDİLİYOR
ŞEKER Kurumu tarafından 250 bin ton olarak belirlenen nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 Haziran´da yüzde 30 artırılması pancar üreticisini endişelendiriyor.

ŞEKER Kurumu tarafından 250 bin ton olarak belirlenen nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 Haziran’da yüzde 30 artırılması pancar üreticisini endişelendiriyor. Mısır, patates ve buğdaydan elde edilen nişasta bazlı şeker kotasının her yıl artırılması sebebiyle pancar üretimi, geçen sene 17 milyon tona geriledi. Pancar üreten çiftçi sayısı da 450 binden 130 bine kadar düştü.
Şekerpancarı yerine mısır, patates ve buğday gibi ana hammaddesinin dışındaki ürünlerden elde edilen nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretim kotası her yıl yüzde 20-35 oranında artırılıyor. Son olarak Şeker Kurumu tarafından 250 bin ton olarak belirlenen kota, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 Haziran 2015 tarihinde yüzde 30 artırıldı ve 325 bin tona çıktı. AB-15 ülkelerinde ise toplamda bu miktar 300 bin ton. Stoklar yeterli olmasına rağmen Şeker Kurumu’nun önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla her yıl artırılan kota, en çok pancar üreticilerini mağdur ediyor. Şeker piyasasındaki denge, pancar üreticileri aleyhine bozuluyor. NBŞ kotasının her yıl artırılmasıyla pancar üretimi, 2014 yılında 17 milyon tona gerilerken çiftçi sayısı da 450 binden 130 binlere düştü. Nişasta bazlı şeker üretimi kapasitesi 1 milyon tonu bulurken, pancar şekeri üretimi ise her yıl azalıyor. Şeker Kurumu’ndan, her yıl kota artırımıyla pancar üreticisinin aleyhine karar çıkıyor. Bakanlar Kurulu da bu kararı onaylıyor. Danıştay, Şeker İş Sendikası’nın açtığı dava sonucunda 2008-2009 pazarlama yılı hariç her yıl Bakanlar Kurulu’nun kararını iptal etti.