İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ‘Şubat Ayı İş Cinayetleri Raporu’na göre iş kazası sonucu ölenlerin yüzde 96’sı sendika üyesi değil.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, “Şubat Ayı İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı. Yazılı, görsel ve dijital basından edinilen bilgiye dayanarak hazırlanan rapora göre, şubat ayında iş kazaları sonucu 11’i kadın olmak üzere en az 123 işçi yaşamını yitirdi. Şubatayında hayatını kaybeden 123 emekçinin 102’si işçi-memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.
İNŞAAT İLK SIRADA
Ölenlerin 5’inin (yüzde 4) sendikalı, 118’inin (yüzde 96) sendikasız olması dikkat çekti.Sendikalı işçilerin madencilik, metal, enerji, taşımacılık ve genel işler işkollarında çalıştığı tespit edildi. İşçi ölümleri en çok inşaat-yol, tarım-orman, taşımacılık, metal ve ticaret-büro işkollarında yoğunlaştı. İş kazalarının yüzde 24’ü inşaat-yol işkolunda; yüzde 20’sı tarım-orman işkoluda; yüzde 11’i taşımacılık işkolunda; yüzde 6’sı metal işkolunda yaşandı.
ÜÇ ÇOCUK CAN VERDİ
Raporda, ölümlü iş kazalarının nedenleri de yer aldı. İşçiler en çok trafik-servis kazası, ezilme-göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi nedenli can verdi.Ölümlerin yüzde 26’sı trafik-servis kazası nedeniyle; yüzde 18’i ezilme/göçük nedeniyle; yüzde 16’sı yüksekten düşme nedeniyle; yüzde 15’i kalp krizi nedeniyle yaşandı.
Ölümlü iş kazalarının en çok yaşandığı iller arasında Kocaeli, İstanbul, Hatay, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak ilk sıralarda yer aldı.Kocaeli’de 10 ölüm; İstanbul’da 9 ölüm;Hatay’da 7 ölüm; Aydın’da 6 ölüm; Denizli, Mersin ve Samsun’da 5’şer ölüm; Antalya, İzmir ve Zonguldak’ta 4’er ölüm yaşandı.Şubat ayında15-17 yaş aralığında olan 3 çocuk çalışırken can verdi. Şubat ayında 2’si Suriyeli ve 1’i Iraklı olmak üzere toplam 3 mülteci-göçmen işçisi iş kazaları sonucu hayata gözlerini yumdu.