Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
24 Eylül 2019
ÖLDÜREN KISIRDÖNGÜ

Çöpe atılan her gıda, onu üretmek için harcanan suyun da israf edilmesi demek.

ÖLDÜREN KISIRDÖNGÜ

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurul çalışmalarına paralel olarak insanlığın önündeki en önemli sorun olan iklim değişikliğiyle ve bunu tetikleyen süreçlerle ilgili bir dizi toplantı daha yapılıyor. İklim değişikliğinden olumsuz etkilenen su ve gıda alanlarında “Sürdürülebilir tüketim” politikaları ele alınıyor. Uzmanlar bundan sonra “sürdürülebilir kalkınma” kadar “sürdürülebilir tüketim”den söz edileceğini, küresel ısınmanın 1.5 derecede durdurulabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekiyor. Atmosfere emisyon salımının azaltılıp tümüyle durdurulabilmesi için başka hiçbir seçenek kalmadığına işaret eden uzmanlar, “Şansımız varsa küresel ısınmayı iki derecelik artışta durdururuz, aksi halde, yaşlılar, hastalar ve çocuklardan başlayarak kitlesel ölümlerle yüz yüze geleceğiz” diye insanlığı uyarıyor. Bütün kariyeri su sorunuyla uğraşmakla geçmiş olan BM Su Birimi (UN Water) Başkanı Dr. Olcay Ünver, iklim üzerinde baskı yaratan kalkınma sorunlarının bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini şöyle açıkladı:

NUFÜS ARTIŞI
 
“2050’ye doğru dünya nüfusunun 10 milyara dayanması bekleniyor. Nüfus artışıyla gıda üretiminin de yaklaşık yüzde 50 artması gerekiyor. Gıda üretimi için su gerekiyor. İklim değişikliğiyle su rejiminin değiştiğini görüyoruz. Taşkınlar ve kuraklık önümüzdeki en büyük sorun. Yağışlar istikrarsızlaştı. Dolayısıyla gıda üretimi için tehlike çanları çalıyor. Bir diğer sorun fazla tüketim. Şu anda üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Çürüyen çöplerden yayılan metan gazı atmosfere yayılıyor. Bu aynı zamanda çöpe atılan gıda maddelerinin üretiminde kullanılan suyun da heba olması demek. Günümüzün bir başka sorunu obezite. Bu, açlık kadar büyük bir sorun haline geldi. Refah düzeyi yükselenler tahıldan et tüketimine yöneldi. Et tüketimi, hayvancılığın yayılması demek. Büyükbaş hayvanların çıkardığı metan gazının atmosfere yayılan emisyonlar arasında aşağı yukarı yüzde 12’lik payı var. Oysa biz atmosfere emisyon salımını sıfıra indirmek zorundayız. Bunların yanı sıra bir de sürekli göç hareketleri var. Kısacası iklim değişikliği su rejimini bozuyor, insanların göç etmesine yol açıyor, insanların aşırı tüketimi, seyahat gibi alışkanlıkları da iklim değişikliğini tetikliyor. Bu karmaşık denklemi çözmek için israfa yol açan alışkanlıklarımızı değiştirip ‘Sürdürülebilir tüketim’ bilincini göstermemiz gerekiyor.”
 
DİĞER HABERLER
IFFCO TURKEY GIDA’DA İLK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
IFFCO TURKEY GIDA’DA İLK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Yeni örgütlendiğimiz Iffco Turkey Gıda’da ilk toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, anlaşma ile sonuçlandı.

BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE
BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Son dönemde peş peşe yaşanan kadın, çocuk ve hayvan katliamları toplumu derinden etkilemektedir.

1990’LI YILLARDA DOKUMA VE DERİ İŞKOLLARINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE İŞ GÜVENCESİ
1990’LI YILLARDA DOKUMA VE DERİ İŞKOLLARINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE İŞ GÜVENCESİ

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 1990’lı yıllarda dokuma ve deri işkollarında bağıtlanan toplu iş sözleşmelerinin bazılarında iş güvencesine ilişkin önemli düzenlemeler aşağıda sunulmaktadır: Türkiye Deri-İş – Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası Toplu İş Sözleşmesi  (1.3.1991-28.2.1993) Madde 7 – Deneme Süresi Hizmet akitlerinde deneme süresi en çok bir aydır. Madde 8 – İşçi Çıkarmanın Sonucu a) İşverenler, 1475 […]

TÜRK-İŞ’TEN ‘ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ’ MİTİNGİ
TÜRK-İŞ’TEN ‘ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ’ MİTİNGİ

Türk-İş’in Ankara’da düzenlediği “Zordayız Geçinemiyoruz” için on binlerce emekçi Tandoğan Meydanı’nı doldurdu.