MUSİAD, İSÇİNİN KARSI ÇIKTIĞI NE VARSA İSTEDİ
Başbakan Yıldırım´ın, iş dünyasından kabul ettiği ilk fonundan bölgesel asgari ücrete, emekçinin karşı dernek olan MUSİAD, kıdem çıktığı ne kadar şey varsa istedi

Başbakan Binali Yıldırım göreve geldikten sonra iş dünyasını temsilen ilk olarak Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği’ni (MUSİAD) kabul etti. Yeni hükümetten beklentilerini Yıldırım’a ileten MUSİAD, sendikaların ve çalışanların büyük bölümünün karşı çıktıkları düzenlemelerin yaşama geçirilmesini istedi. MÜSİAD, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesini, bölgesel asgari ücretin uygulanmasını, kamuda performansa dayalı ücretlendirmeye geçilmesini, iş hayatında herkesin "çalışan" tanımı altında birleştirilmesini talep etti.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Binali Yıldırım’la görüştü. Yıldırım göreve geldikten sonra iş dünyasını temsilen ilk olarak MÜSİAD heyetini kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede MÜSİAD heyeti, yeni hükümetten beklentilerini Başbakan’a iletti. MÜSİAD’ın dile getirdiği ekonomi ve çalışma yaşamı ile siyasal sisteme ilişkin beklentileri şöyle:
Faizsiz finans
• MÜSİAD ekonomi alanında "yeni bir hikâyeye ihtiyaç" olduğunu belirtti. Yatırımların ve büyümenin önündeki en büyük engelin, mevcut finansal sistem ve yüksek faiz oranları olduğuna işaret eden MÜSİAD, tapu-teminat bankacılığından çıkılarak, proje finansmanına geçilmesini, kaliteli ve ucuz finansmana hızlı erişimin sağlanmasını istedi. MÜSİAD, varlığa dayalı finansman modeli ve benzeri faizsiz finansman modellerinin, etkin ve yaygın olarak teşvik edilmesi ve piyasada belirli bir büyüklüğe gelmesinin sağlanmasını talep etti.
• Çek Yasası ile İflas Erteleme Yasası’nın yeniden dü zenlenmesini istedi.
• BES’in çocuk güvencesi fonu gibi yapılarla desteklensini, yeni enstrümanlar devreye alınmasını talep etti.
• Sendikalar ve çalışanların büyük bölümünün karşı çıktıkları kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine de destek verdi.
• Yine sendikaların karşı çıktıkları "bölgesel asgari ücrete" de MÜSİAD’ın yeni hükümetten beklentileri arasında yer verildi. Hatta ikisinin bir arada ele alınmasını istedi.
Çalışan olsun
• Memur sendikalarının karşı çıktıkları bu düzenlemelere MÜSİAD’dan destek geldi. MÜSİAD iş yaşamında ayrımlar ortadan kaldırılarak ortak bir "çalışan" tanımıyla, "kamuda performans sistemine" geçilmesini istedi.
• Siyasal sistemin de değiştirilmesini isteyen MÜSİAD, "kuvvetler kargaşası şeklinde tasarlanıp, kuvvetler ayrılığı şeklinde ifade edilen mevcut yapıyı da ortadan kaldıran, yeni bir anayasa yapılmasını" talep etti.
• MÜSİAD, "başkanlık sistemi ve benzeri sistemlerin, tüm yönleriyle tartışılması ve sonunda milletin hakemliğinde bir karar alınması gereken önemli bir başlık olduğuna" dikkat çekti.
• MUSİAD, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve seçim barajının değiştirilmesi ile parlamento seçimlerinin yeniden 5 yıla çıkarılmasını da istedi.