‘KRİZ KADINLARI EZİYOR’
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde STK ve sendikalar, kadınlar için ‘hak ve eşitlik’ istedi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde STK ve sendikalar, kadınlar için ‘hak ve eşitlik’ istedi
© Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan STK ve sendikalar, kadına yönelik şiddetin, cinsel taciz, töre cinayetleri ile kadını meta olarak gören tüm anlayışların tavizsiz mahkûm edilmesi gerektiğini belirttiler. Mesajlarda hukuki düzenleme ve kararlar olmasına karşın bunların sözde kaldığına dikkat çekildi, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.
ANKARA/İSTANBUL (Cumhuriyet) – Sivil toplum örgütleri ve sendikalar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü gönderdikleri mesajlarla kutladı. Sivil sesler, kadın hakları konusunda yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını vurgularken kadına yönelik şiddetin, cinsel taciz, töre cinayetleri ile kadını meta olarak gören tüm anlayışların tavizsiz mahkûm edilmesi gerektiğini belirttiler.
‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Anadolu Ulusal Uyanış Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Cumhuriyet Okurları (CUMOK), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), EĞİTİM-İş Sendikası, Hacıbektaş EĞİTİM ve Kültür Derneği (HEKDER), Kadın Dernekleri Federasyonu, Memleket Sevdalıları Derneği, NÜZHED, Tüketici Hakları Derneği, Türk Hukuk Kurumu, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, Ulusal EĞİTİM Derneği, 14 Nisan Çağdaş Mühendisler Hareketi ve Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’de eğitimi özellikle kadınlar için lüks olmaya devam ediyor. Kadınlar siyasetten uzak tutuluyor ve gericilik şiddeti arttırıyor. İktidar, taşıdığı gerici anlayışlar nedeniyle kız çocukların eğitimi konusunda yeterli çabayı göstermiyor. Aksine, kız çocuklarının eğitimini temel amaç edinmiş olan demokratik kitle örgütlerimiz haksız suçlamalarla etkisiz hale getirilerek, bu alan tarikatların hizmetine sunuluyor. Ayrıca kadınlar, hâlâ siyasetin öznesi olamadılar.”
Diğer mesajlar şöyle:
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık: Cinsiyet farklılığı nedeniyle kadınların önüne sosyal, ekonomik ve hukuksal bariyerlerin dikilmediği bir ülke ve dünya özlemiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum
İstanbul Barosu: Kadınlarımızın, Cumhuriyetin felsefesi ile Atatürk ilke ve devrimlerine uygun akla ve bilime dayalı çağdaş ve özgür bireyler olarak toplumdaki yerlerini almalarını dileyerek bu mücadelelerinde bütün orumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğimizi önemle vurguluyoruz
Özgür bir dünya için…
TMMOB: Kadınlar için aile yaşamında, çalışma hayatında hak ettikleri eşit koşullar hâlâ sağlanamamıştır.
Demokrat EĞİTİMciler Sendikası: Kimileri namus, kimileri töre, kimileri dinsel sömürü uğruna, kimileri siyasi ikballeri uğruna, kimileri cinsel özgürlük uğruna, kimileri teröre malzeme yapmak uğruna, kimileri vatan uğruna, sağcı, solcu, milliyetçi, cumhuriyetçi, muhafazakâr, liberal düşünsel yapıda olsun, siyasetçi, ticaretçi, modacı, gazeteci hemen herkes kadını ve haklarını istismar etmektedir.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: 100 yıl geçmiş olmasına karşın, dünya genelinde ve ülkemizde kadınların yaşadıkları sorunlara bakıldığında ne yazık ki hiç de iyimser görüntülerle karşılaşmıyoruz
Türk-İş: Kadına yönelik şiddet, cinsel taciz, töre cinayetleri ile kadını meta olarak gören tüm anlayışlar tavizsiz mahkûm edilmelidir. Kadın ve erkek, dünyadaki tüm bireyler sorunlarını omuz omuza aşacaktır. İşçi sınıfının ekmek, barış, özgürlük mücadelesi erkek kadın tüm çalışanların el ele yürümesiyle başarı kazanacak sosyal barış bu yolla sağlanacaktır.
Tek Gıda-İş: 8 Mart bu yıl bizim için çok daha anlam yüklü. Ankara sokaklarında 78 gün süren TEKEL direnişinin yorulmaz savaşçıları TEKEL kadın emekçileri, emek mücadelesinde kadınların vazgeçilmezliğini bir kez daha kanıtladılar. Gösterdiler ki cinsiyet ayrımcılığına, sömürüye, yılgınlığa, boyun eğmişliğe yer yok.
Türk Harb-İş: Kadınların tüm toplumsal sorunlarının ortadan kaldırılması zorunluluğu, insanlığın önündeki en önemli hedef olmalıdır.
Maden Mühendisleri Odası: Yaşamın tüm alanlarında kadınlar hâlâ yeterince temsil edilemiyor. Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılamaz.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar: Kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılık olaylarına karşı birtakım kanuni düzenlemeler ve kararlar alınmasına karşın bunlar söylemden öteye geçmiyor.
Altı Nokta Körler Vakfı: Kadın erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadığı gibi, görme engelli kadınların sahip olduğu fırsatlar daha da azdır.