KARDEMİR DE İŞÇİ KIYIMI
Sendikaların yetki kavgasında fatura çalışanlara çıktı

Karabük Demir Çelik A.Ş.’de iki sendikanın yetki mücadelesi sürerken, işveren tarafından da desteklenen Çelik-İş sendikasının çabaları ile Metal-İş’e üye olan çalışanlar bir bir işten atılmaya başlandı. İlk etapta işten atılanların sayısı 100’e yaklaştı.
Özelleştirilmesinin ardından Türkiye’nin en çok kar eden kurumlarından birisi haline gelen Karabük Demir Çelik Fabrikası (KARDEMİR AŞ), birkaç aydır yaşananlar yüzünden gergin günler geçiriyor. Bu gerginlik şehirde de büyük huzursuzluğa yol açtı. Çelik İş Sendikası ve Türk Metal Sendikası arasındaki yetki mücadelesinde, olan işçilere oldu!
Metal İş Sendikası üyelerine, Çelik-İş’e geçmeleri için yapılan baskıların ardından başlayan olaylar, sürüyor. Çalışanların işten atıldığı, bir bölümünün de zorunlu izne çıkarıldığı dönemde yeni işçilerin alınması olayların fitilini ateşledi.
10 ay bitti!
Sendikaların yetki mücadelesinde 10’cu aya girildi.
Geriye dönük gasp edilen ekonomik ve sosyal hakların alımı için, baskı, zulüm, sürgün, bezdirme politikalarına karşı mücadele veren işçilerden büyük bir bölümü Türk Metal Sendikasını tercih etti. Bu tercihin bedeli ağır oldu. İlk olarak, Anayasal bir hak olan sendika seçme haklarını kullandıkları için 29 çalışan tazminatsız olarak işten atıldı. Fesih tebligatları, Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel imzalı yazılı tebligatla çalışanlara bildirildi. Son olarak, 27 Kardemir çalışanın daha iş akitleri feshedildi. Bunlardan 17’si tazminatlı, 10 işçi ise tazminatsız olarak kapı önüne konuldu.
Yasal süreç başladı
Yetki için teşkilatlanma süreci 3 Eylül’de bitti. TEŞKİLATlanma sürecinde yaşananlar da oldukça ilginç. Adeta işverenin taşeronu gibi çalışan Çelik-İş Sendikası, yaptığı üyeler arasına işe yeni alınan 1149 yeni işçiyi de dahil etti. Metal İş üyeleri işten çıkartılırken, alınan üyelerin Çelik-İş’li olması dikkat çekiyor. Öte yandan, teşkilatlanma sürecinde iş güvenliği için çalışanlara "Çelik-İş’i tercih edin" baskısı yapılması da önemli bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti.
Mahkeme "Aldatıcı hamle" diyo
Mahkeme sürecinde, iş yerlerinde yaşanan benzer girişimler Yargıtay tarafından "kötü niyetli ve aldatıcı hamle" olarak değerlendiriliyor ve "inandırıcı" bulunmuyor.
Yargıtay yetki başvurusundan kısa bir süre önce işyerine yeni işçi alımını ve bu işçilerin sendikaya üye yapılmasını muvazaalı, yani, danışıklı üye olarak nitelemekte olup bu durumun incelenmesine ayrı önem gösteriyor. Dolayısıyla bir sendikanın yasal çoğunluğunu ya da azınlığını bertaraf atmaya yönelik bu tür gayretleri boşa çıkarmak için Yargıtay sonradan alınan işçileri toplam işçi sayısından düşüyor.
Sosyal barışa bomba!
İşçi çıkarmaların devam etmesi, Karabük’te sosyal barışın altına bomba koymak anlamına geliyor. İşçilerin hakkını savunmak için var olduğu öne sürülen Çelik -İş Sendikası’nın işçi çıkarmalara sessiz kalması ise bir başka ayrıntı.
Başta Kardemir yöneticileri olmak üzere, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, Kardemir işçilerinin işten çıkarılmaması için duyarlı olmaya çağrılıyor. Kardemir’de 2 sendikanın mücadelesi yaşandığını doğrulayan Çelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Yaşar Çınar ise, işçi çıkarmalarda sendikaların göz önünde tutulmadığını öne sürdü ve işyerine zarar veren işçilerin işten çıkarıldığını öne sürdü.
MİLLİ GAZETE