Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
26 Temmuz 2012
İŞÇİYE TOPLUSÖZLEŞME YOK VEKİLLERİN TOPLU TATİLİ VAR

ILO normlarına göre. yeni sendika yasası taslağı hazırlanıp Meclis gündemine getirilmediğinden, 550 bin sendikalı işçi yıl sonuna kadar hakları olan maaş zammını alamıyor.

İŞÇİYE TOPLUSÖZLEŞME YOK VEKİLLERİN TOPLU TATİLİ VAR

ILO normlarına göre. yeni sendika yasası taslağı hazırlanıp Meclis gündemine getirilmediğinden, 550 bin sendikalı işçi yıl sonuna kadar hakları olan maaş zammını alamıyor

DİSK üyeleri, "Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı"na DİSK üyeleri, Uluslararası Çalışma Orgütü’nün (ILO) Ankara bürosunu mart ayında işgal ederek, İLO normlarını baz alan bir sendika yasası taslağı hazırlanması talebinde bulunmuştu.

HAK-İŞ GEÇİCİ ÇÖZÜMÜ REDDETTİ

ILO normlarını baz alan yeni bir sendika yasası taslağı hazırlanıp Meclis gündemine getirilmediğinden, 550 bin civarında sendikalı işçinin zam sorununu çözülemedi. İşyerlerinde artan huzurluk üzerine de, önceki gün üçlü danışma kurulu toplandı. Hükümet geçici çözüm önerdi Hak-İş karşı çıktı. Meclis’in olağanüstü toplanması için Başbakan’a gidilmesine karar verildi.

DİSK: SORUNU KENDİMİZ ÇÖZELİM

DİSK ise, İLO normlarına aykırı yasa tasarısına itirazlarını dile getirerek bu öneriye ve Başbakan’a gidilmesine karşı çıktı. DİSK Genel SEKRETERİ Adnan Serdaroğlu, "ILO normlarına aykırı bir yasa tasarısı için Başbakan’a gitmeyiz. Sözleşme imzalanmayan işyerlerindeki huzursuzluğu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla kendimiz çözelim" dedi. Bir bakanlık bürokratı ise "Bu metnin hukuki olmadığını biz de biliyoruz ancak bu hukuksuzluğa hep birlikte imza atmış olmak için bu çözümü sunduk" dedi.

550 bin emekçiyi mağdur ettiler

NEDEN ÖNEMLİ AKP HÜKÜMETİ YENİ SENDİKA YASASI ÇALIŞMALARINI ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDI

ILO normlarını baz alan yeni bir sendika yasası taslağı hazırlanıp Meclis gündemine getirilmediğinden, 550 bin civarında sendikalı işçinin zam sorunu çözülemedi. İşyerlerinde artan huzurluk üzerine Üçlü Danışma Kurulu toplandı ama ondan da tatmin edici bir çözüm çıkmadı.

Emek kesiminden gelen tepkiler üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 7 aydır zam bekleyen yüz binlerce işçi için önceki gün üçlü danışma kurulunu gayri resmi olarak toplanüya çağırdı. Geçici çözüm olarak ‘mutabakat protokolü’ sunan Çelik’e ilginç itiraz ise Hak-Iş’ten geldi. Hak-İş, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın yasalaşması için Meclis Genel Kurulu’nun toplanmasının talep edilmesini önerirken, DİSK,ILO normlarına aykırı yasa tasarısına itirazlarını dile getirerek bu öneriye ve Başbakan’a gidilmesine karşı çıkü. Danışma kurulunun sonunda, Başbakan’a gitme kararı alındı.

Başta otomotiv, beyaz eşya, demir çelik sektörlerinde olmak üzere 904 işyerinde 200 bin civarında işçi 7 aydır hakları olan maaş zammını alamadı. Sayının yıl sonunda 550 bin işçiyi bulması bekleniyor. Çünkü, büyük tepkilere yol açacak sendika istatistiklikleri yayınlanamadığından ve DİSK’in şiddetle karşı çıktığı, birçok sendikanın yetkisinin düşmesine neden olacak Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı yerine ILO normlarını baz alan yeni bir iş kanunu tasarısı hazırlanıp TBMM genel kurulu gündemine getirilmediğinden işyerlerinde toplusözleşme yapılamadı. Bu yüzden de Meclisin tatilde olduğu şu günlerde işyerlerinde büyük huzursuzluk baş gösterdi.

Emek kesiminden gelen yoğun tepkilerin artması üzerine ise Çalışma Bakanı Faruk Çelik çareyi önceki gün üçlü danışma kurulunu gayri resmi olarak ‘acil’ toplantıya çağırmakta buldu. Başbakanlık Müsteşan Efkan Ala’nın da katıldığı toplantıda taraflara alışıla gelen AKP hükümeti yöntemiyle geçici çözüm olarak ‘mutabakat protokolü’ sunuldu.

"MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANSIN"

Bakanlığın, 2009 yılı sendikalı işçi istatistiklerini esas alarak ‘toplusözleşme yetkisi vermesini’ öngören protokol’e Hak-İş itiraz etti. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın itirazı salonda ‘buz gibi’ bir hava estirdi. Arslan, ‘bu protokolün hukuki olmadığım, yasanın çıkması gerektiğini’ söyledi. Ardından Arslan, sorunun çözülmesi için çarenin Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması olduğunu öne sürdü. Durumu anlatmak üzere Başbakan Erdoğan’dan randevu istemeyi önerdi. Arslan’ın ‘bu protokol hukuki değil’ itirazına Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Yasa dışıysa yasadışı Bakan önerdikten sonra sana ne"sözleriyle tepki gösterdiği öğrenildi.

DİSK YENİ YASA TASARISI ÖNERDİ

Başbakan’a gitme önerisine ise DİSK’in itiraz ettiği bilgisi edinildi. DİSK Genel SEKRETERİ Adnan Serdaroğlu’nun "ILO normlarına aykırı bir yasa tasarısı için Başbakan’a gitmeyiz. Sözleşme imzalanmayan işyerlerindeki huzursuzluğu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla kendimiz çözelim" dediği öğrenildi.

Bir bakanlık bürokratı ise "Bu metnin hukuki olmadığını biz de biliyoruz ancak bu hukuksuzluğa hep birlikte imza atmış olmak için bu çözümü sunduk. Aksi halde iş hayatındaki bu kaos yasa çıkana kadar devam edecek. Meclis açıldığında öncelik bütçe kanunda olacağından yasanın çıkması yıl sonunu bulacak. Bu da yaklaşık 550 bin işçinin 1 yıl boyunca zamsız çalışması anlamına gelecek" dedi.

Toplantı Türk-İş Başkanı’nın Başbakan’dan taraflar adına randevu istemesi önerisiyle sona erdi.

Yeni yasa tasarısı hazırlanmalı

Sendikaların toplusözleşme imzalayabilmesi için yeni istatistiklerin yayınlanması gerekiyor. Bakanlık, gerçek istatistikleri açıklarsa Türkiye’de sendikalı işçi sayısının 3 milyon 230 bin değil; 930 bin olduğu ortaya çıkacak.Sendikaların toplusözleşme yetkisini kaybetmemeleri içinse, işkolu barajını yüzde 10’dan yüzde 1’e inmesi gerekiyor. Bu oranın yüzde 3’e indirilmesini öngören Toplu İş ilişkileri Kanun Tasarısı’na DİSK şiddetle karşı çıkıyor. Çünkü 12 Eylül’ün gerisinde düzenlemeler getiren tasarı, iş kollarının yeniden düzenlenmesiyle özellikle perakende sektörü başta olmak üzere birçok sendikanın yetkisinin düşmesine neden olacak. Ayrıca tasarıda grev hakkına da kısıtlamalar getiriyor. Bu nedenle DİSK, uluslararası iş kanunları baz alınarak, İL0 normlarının uygulandığı yeni bir tasarı hazırlanmasını istiyor. Zaten mevcut tasarı da TBMM Genel Kurul gündemine gelmeden Meclis kapandı. Ama diğer taraftan Çalışma Bakanlığı’nın, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sendikalı işçi istatistikleri yayınlama zorunluluğu da ertelenmedi. Böylece yüzde 10 barajını aşamayan Hak-İş ve DİSK"in tüm sendikaları; toplu sözleşme imzalama yetkisini kaybedecek. Türk-iş’te ise sadece 11 sendika işverenle masaya oturma hakkını sürdürebilecek. Gerçi Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı bu haliyle yasalaşırsa da DİSK, Türk-İş ve Hak-iş’in birçok sendikasının yetkisi düşecek.

Toplusözleşme neden imzalanamıyor?

Gerçek sendikalı işçi istatistikleri yayınlanmadığından sözleşme süresi dolan sendikalar Bakanlıktan toplusözleşme yetkisi alamıyor. Bu nedenle de patronlarla yeniden toplusözleşme masasına oturamıyor. İstatistiklerin yayınlanmaması bu yıl kamuda 200 bin, özel sektörde 350 bin olmak üzere 550 bin işçinin zam alamaması anlamına geliyor..

 

DİĞER HABERLER
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK

Türkiye’de çalışma hayatında 1993-1999 döneminin en önemli konularından biri, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun mali sorunlarının çözümü amacıyla gündeme getirilen çözüm önerileriydi.

ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!
ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!

Pahalılık en önemli toplumsal sorun. Enflasyon, emme-basma tulumba gibi halktan alıyor zenginlere aktarıyor.

İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ
İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ

ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ
ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ

Enflasyon, yıl ortasında asgari ücretlinin her 4 lirasından 1 lirasını elinden alacak. Asgari ücrete, temmuzda en az yüzde 25.4 zam yapılması gerekiyor.