Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
19 Temmuz 2012
İŞÇİNİN BİRİKİMİ ELİNDEN ALINIYOR

Hükümet, Kıdem Tazminatı Kanunu´na ilişkin yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Peki, kanun değişikliğinde neler olacak. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

İŞÇİNİN BİRİKİMİ ELİNDEN ALINIYOR

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın: İşçinin birikimi elinden alınıyor

Hükümet, Kıdem Tazminatı Kanunu’na ilişkin yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Peki, kanun değişikliğinde neler olacak. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. işçinin elinden alınmasını doğru bulmadığını belirten Aydın, "Mevcut sistem gayet iyi gidiyor. Ben çok ciddi bir sorun görmüyorum" dedi.

FİNANS ŞİRKETİ

PROF. DR. AYDIN, kıdem tazminatı hakkımn, kanunlaştırılması planlanan taslakla, işçiden kısmen alınacağım söyledi. Yapılması planlanan değişiklikte gerçekleştirilmek istenen temel unsurlardan bahseden Dekan Prof. Dr. Aydın, "Her işçi için bir finans şirketinde hesap açılacak. İşveren, her işçi için, işçinin ücretinin belli bir oranında (Yüzde 1 ya da yüzde 1,5) her ay, belirlenen finans şirketine sigorta primi gibi bir prim yatıracak" diye konuştu.

TAZMİNAT ALAMAYACAKLAR

KIDEM tazminatı alamayacak işçi profilini de çizen Aydın, "Taslak kanunlaşırsa eğer, evlenildiği için işten ayrılan, askere giden, işyerinde kötü muameleden veya tehlikeli bir işte çahştırıldığı için işten ayrılan, sağlık sebebiyle işten çıkartılan ya da hapse atılan işçi kıdem tazminatı alamayacak" dedi.

Kıdem Tazminatı Kanunu değişiyor

Hükümet Kıdem Tazminatı Kanunu’na ilişkin yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Kanun ile ilgili çalışmalar yapan Hükümet, şu an itibariyle kanun taslağını hazırlamış durumda. Peki, kanun değişikliğinde neler olacak? Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Aydın, kıdem tazminatı hakkının, kanunlaştırılması planlanan taslakla, işçiden kısmen alınacağını söyledi.

 "BÜYÜK İHTİMALLE YASALAŞACAK"

Açıklamasının başında, şu an yürürlükte olan Kıdem Tazminatı Kanunu’ndan bahseden Prof. Dr. Aydın şöyle konuştu: "Kıdem Tazminatı Kanunu ile ilgili bir taslak hazırlandı ve kamuoyunun görüşlerine sunuldu. Bu taslak büyük ihtimalle de yasalaşacak. Bütün gazetelerde ve televizyonlarda bu konu yankı buldu. Şu an kıdem tazminatıyla ilgili mevcut uygulamayı anlatmak yeni taslağı daha iyi anlamamızı sağlayacak. Şu an bütün işçiler kıdem tazminatı alma hakkına sahip. Bunun tutarı da her yıl için bir aylık ücret. Kimler alıyor kıdem tazminatını? Evlenen kadın, askere giden işçi, haklı sebepten dolayı işten ayrılan işçi. Nedir haklı sebepten dolayı dediğim? çinin ücretinin ödenmemesi, gortasının yapılmaması ve kendisine kötü davranılması sonucunda işten ayrılması ve kıdem tazminatı hakkı kazanması. Bunun dışında, işveren işçiyi sağlık sebebiyle işten çıkarırsa, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Aynı zamanda emekli olan işçiye kıdem tazminatı ödeniyor. Yani konu oldukça geniş bir yelpazede yer alıyor."

"BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ UYGULANACAK"

Yapılması planlanan değişiklikte gerçekleştirilmek istenen temel unsurlardan da bahseden Dekan Prof. Dr. Aydın, "Her işçi için bir finans şirketinde hesap açılacak. Bununla birlikte bireysel emeklilik sistemi uygulanacak. İşveren, her işçi için, işçinin ücretinin belli bir oranında (Yüzde 1 ya da yüzde 1,5) her ay, belirlenen finans şirketine sigorta primi gibi bir prim yatıracak. Bu da aslında kıdem tazminatı fonu olarak tanımlanabilir" diye konuştu.

PARANIN DAĞITIM KURALLARI DEĞİŞİYOR

Hazırlanan taslakta en büyük sıkıntının paranın dağıtım kurallarındaki değişiklik olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Ufuk Aydın, hazırlanan taslağın içeriğini şöyle açıkladı: "Taslak kanunlaşırsa eğer, bir kadm, evlendiği için işten ayrılırsa artık kıdem tazminatı alamayacak. Askere gittiği için işten ayrılan işçi maalesef kıdem tazminatı alamayacak. Diyelim ki bir işçi, işyerinde kötü muameleye uğradı, ücreti ödenmedi, çok tehlikeli bir işte zorla çalıştırıldı ve sonunda işinden ayrıldı. Bu işçi kıdem tazminatı alamayacak. Eğer işçi sağlık sebebiyle işten çıkarıldıysa ya da hapse atıldı ise kıdem tazminatı alamayacak."

 "DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE GÖRMEDİM"

Taslak yasalaşırsa eğer kıdem tazminatının hangi hallerde alınacağını da aktaran Hukuk Fakültesi Dekanı Aydın, "Taslak kanunlaşırsa, işçi, emekli olduğu an kıdem tazminatını alacak. Bunun mevcut durumdan bir farkı yok. Diğer taraftan, işçinin fondaki parası 1015 yıl biriktiyse ve bu zaman sonunda parayı almak isterse alabilecek. Diğer türlü alamayacak. Diyelim ki bir işçi, askerlik nedeniyle işten ayrıldı ve askere gitti. Ancak birikmiş kıdem tazminatı var. Eğer fondaki hesabı, işsiz kalmasından itibaren 5 yıl boyunca işlem görmezse yine kıdem tazminatı alabilecek. Bir de işçi ev almak koşuluyla 10-15 yıl beklemeksizin fona başvurabilecek ve fondaki parasının yarısını alabilecek. Yani ev alma konusunda paranızı alabilmeniz için belli bir sürenin geçme zorunluluğu yok. Bu belki inşaat sektörünün biraz daha canlandırılması, sektöre bir kaynak sağlanması amacıyla yapılmış olabilir. Ben böyle bir şeyi dünyanın hiçbir yerinde görmedim, duymadım ve okumadım" dedi.

KANUN ÇOK NET DEĞİL

Yapılan bu taslağın gerekçesinden bahseden ve değiştirilmesine anlam veremediğini kaydeden Dekan Prof. Dr. Aydın, "Taslağın temel gerekçesi olarak önümüze şunları sunuyorlar, ‘Küçük işverenler işçilerine kıdem tazminatı ödemiyor’ Ya da işçilerin kıdem tazminatı almasında zaten bir sorun var’. Bunları söyledikten sonrada şunu savunuyorlar, ‘Biz bu yolla kıdem tazminatını fona bağlayarak tazminatı güvence altına alıyoruz’ Tabi bu anlayışa saygı duyulabilir ama Türk toplumunda kıdem tazminatı, işçiler düşünüldüğünde en önemli birikimdir. Bu tazminat askere giden işçinin harçlığı, evlenen kadının çeyiz parası, haksız olarak işten çıkarılan işçinin o iş yerindeki birikimidir. Yani kanunun bu şekilde değiştirilmesinin gerekçesini açıkçası çok anlamıyorum. Amaç kıdem tazminatını güvence altına almak mı yoksa bir birikim sağlamak ve bu birikimi ekonomiye enjekte etmek mi? Açıkçası çok net değil" ifadelerini kullandı.

GREV SİNYALİ

Türkiye en 3 büyük sendika konfederasyonu olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş sendikalarının, hazırlanan taslak ile ilgili ayaklandığını da ifadelerinde yer veren Aydın, "Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’in ortak ilkesi şudur ‘Eğer kıdem tazminatı hakkımıza dokunulursa, genel greve gideriz. Genel grev de şu an yasadışı. Nasıl olacak bilmiyorum. Ama sonuçta bu bir taslak. Konuşuyor, eleştiriyor ve değerlendiriyoruz. Belki farklı bir noktaya gelir" diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI İŞÇİNİN EN ÖNEMLİ BİRİKİMİDİR

Sözlerinin sonunda mevcut kanunun değiştirilmesi yerine, işçisine kıdem tazminatı vermeyen küçük işletmelere bir çare bulunması gerektiğini savunan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın, "Kıdem tazminatı, ülkemizde yıllardır uygulanır ve işçinin en önemli birikimidir. Kanunun birden bire radikal değişiklikle sürüncemede bırakılmasını ve kısmen da olsa işçinin elinden alınmasını ben doğru bulmuyorum. Mevcut sistem gayet iyi gidiyor. Ben çok ciddi bir sorun görmüyorum" dedi.

DİĞER HABERLER
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Kent Gıda ve Mondelez Turkey Gıda arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ
TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ

Sendikamız bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, konfederasyonumuz Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde Bursa, Mustafakemalpaşa, Karacabey şubelerimiz ile birlikte Kocaeli, Eskişehir, Gebze, Tuzla ve İstanbul Avrupa Yakası şubelerimize bağlı işyerlerinden üyelerimizin yoğun katılımı ile büyük bir coşkuyla Bursa’da kutladı.

1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT
1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ilk kez 1992 yılında Ankara’da 1 Mayıs’ı işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak bir kapalı salon toplantısında birlikte kutladı.

1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ
1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ

Dünya emekçilerinin birlik dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs İstanbul’da bir kez daha kutlanamadı.