İŞÇİ-İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARI ÖNCE ARABULUCUYA GİDECEK
Hükümet, işçi-işveren uyuşmazlıklarının mahkemelerden önce arabulucuya götürülmesinin zorunlu hale getirilmesine ilişkin bir çalışma yürütüyor. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, buna ilişkin bir taslak hazırladıklarını bildirdi.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, buna ilişkin bir taslak hazırladıklarını bildirdi. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, işçi-işveren uyuşmazlıklarının mahkemelerden önce arabulucuya götürülmesinin zorunlu hale getirileceğini bu yönde bir taslak hazırladıklarını açıkladı.
Ankara Sanayi Odası Tahkim, Arabulucuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi’nin (ASOTAUM) tanıtımına yönelik toplantıda konuşan Öztatar, 2013’te başlayan uygulama kapsamında arabulucu sayısının artırılmasının sağlandığını ve 2 bin 600 kişiye ulaşıldığını açıkladı. Sayı artırma çalışmaları kapsamında, 7 bin kişinin eğitimini tamamladığını, şu anda da 3 bin kişinin eğitiminin devam ettiğini belirten Öztatar, 10 bin kişiye ulaşılmasıyla 4 avukattan birinin arabuluculuk eğitimini almış olacağını vurguladı.
Hakan Öztatar, arabulucu ile yapılan görüşmelerde gizlilik esası olduğunu hatırlatarak, bu nedenle tarafların mahkemelerde dahi söylemekten çekinecekleri unsurları konuşabileceğini belirtti. Öztatar, işçi-işveren uyuşmazlıklarının mahkemelere gitmeden önce arabulucuya götürülmesini zorunlu kılan bir düzenleme hazırladıklarını belirterek şunları söyledi. İlk olarak işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale geliyor. Geçen hafta itibariyle taslak haline getirip,, bakanlığımıza sunduk ve bu haftada Kanunlar Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlandı. Haziran ayı içerisindede yayınlanmış olacak ondan sonra da artık işçilere öncelik verilecek. Yapıla cak kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra işçi alacakla rı ile işe iade talepleri için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecek. Kanunun yürürlüğe girmesiyle işçi alacakları ile işe iade talepleri için doğrudan dava açılamayacak. Arabulucuya başvurmadan dava açılması halinde dava yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek. Taraflar arabuluculuk yoluna başvurdukları halde anlaşamazlarsa dava açabilecekler. Zorunlu arabuluculuk, adliyelerde kurulacak arabuluculuk merkezleri tarafından yönetilecek. İşçi oraya gidecek, orada iki tarafın da istediği bir arabulucu varsa var, yoksa otomatik atama sistemiyle, aynı bugün ASO’da kurduğumuz ASOTAUM gibi otomatik atama sistemiyle arabulucuya gidilecek. Bir aylık bir süre verdik. Bir ay içinde anlaşmalarını umuyoruz. Anlaşmaolmazsa ücreti devlet ödeyecek. Zorunlu arabuluculuk ile birlikte işçi-işveren uyuşmazlıkları çok kısa sürede ve devlet katkısı sayesinde taraflara ek bir yük getirmeden çözüme kavuşabilecek.
Nurettin Özdebir: Kültürümüzde var
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de hukuki sisteme yeni giren arabuluculuğun, kültür olarak bireysel ve ticari hayatta bulunduğunu belirtti. Özdebir, şunları kaydetti: "Türkiye’deki hukuk sisteminden, bunun sağladığı adaletten, kararların gecikmesinden mutlaka şikâyetçi olmuşunuzdur. Bu nedenle hukuk sisteminin mutlaka iyileştirilmesi lazım. Hukukta alternatif yollar da var. Arabuluculuk, herkesin kendi duygularını aktarıp kendi savunmasını yaparak ortak bir paydada buluşmalarıdır. Bu ortak paydada buluşulduğu zaman, gerçek anlamda vicdani adalet sağlanmış oluyor. Tabii ticaretin her alanında, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde, işçi-işveren ilişkilerinde helalleşmeyi gerektiren, helalleşmeyi sağlayan bir sonuç ortaya çıkıyor. Bunun içinde arabuluculuğu şiddetle tavsiye ediyorum." lirterek, şunları söyledi: "İlk olarak işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale geliyor. Geçen hafta itibarıyla taslak haline getirip, bakanlığımıza sunduk ve bu hafta da Kanunlar Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlandı. Haziran ayı içerisinde de kanunlaş