TÜİK´in açıkladığı son işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, gerçek işsiz sayısını 6,3 milyon, işsizlik oranını ise yüzde 18,6 olarak hesapladı.
TÜİK’in açıkladığı son işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, gerçek işsiz sayısını 6,3 milyon, işsizlik oranını ise yüzde 18,6 olarak hesapladı. DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Şubat 2018 dönemi işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Buna göre; Türkiye’de gerçek (geniş tanımlı) işsiz sayısı 6,3 milyon, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 18,6.
Her beş gençten biri işsiz; özellikle iş güvenliği, sosyal hizmetler, sanat ve gazetecilik mezunları iş bulamıyor, işsizlik, en çok hukuk fakültesi mezunları arasında artıyor. TÜİK, geçtiğimiz hafta işsizlik oranını yüzde 10,6, işsiz sayısını ise 3 milyon 149 bin olarak açıklamıştı. Ancak; TÜİK’in vardığı hesaplamada, ümitsiz işsizler, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler ve mevsimlik çalışanlar yer almıyor.
DİSK-AR’ın yayımladığı rapora göre, bu kişiler de dâhil edildiğinde, Türkiye’de gerçek (geniş tanımlı) işsiz sayısının 6 milyon 327 olduğu görülüyor. Rapora göre bu ay iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı 1 milyon 654 bine yükselmiş durumda. Bu kişilerin 1 milyon 86 bini ise kadın. Raporda 668 bin işsizin iş bulma ümidini kaybettiği belirtiliyor. TÜİK’in araştırmasına göre; kadın işsizliği yüzde 13,4, genç işsizliği yüzde 23,6, kentlerde genç kadın işsizliği ise yüzde 27,2 olarak gerçekleşti. Öte yandan; yükseköğrenim işsizliği yüzde 11,4, genç işsizliği yüzde 19, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 22,8 olarak hesaplandı. Buna göre Türkiye’de her beş gençten biri işsiz.
DİSK-AR, üniversite mezunu gençlerde işsizliğin arttığına dikkat çekiyor. DİSK-AR’ın raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise şu: 2016 yılı ile karşılaştırıldığında, 2017 yılında en çok hukuk fakültesi mezunlar arasında işsizlik arttı. 2016’da yüzde 6 olan hukuk mezunu işsiz oranı, 2017’de 5,2 puan yükselerek yüzde 11,2’ye ulaştı.