GENEL GREVE HAZIRLANMALIYIZ
Kristal-İş Sendikası kıdem tazminatını yarı yarıya düşürecek girişimlere karşı ´Geç bile kaldık´ dedi Tüm Taşıma İşçileri Sendikası da ´Tasarı Meclis´e gelmeden harekete geçmeliyiz´ çağrısı yaptı

ÇALIŞMA Bakanı Süleyman Soylu’nun bir işveren derneğinin kendisini makamında ziyareti sırasında kıdem tazminatına ilişkin işverenin yükünü hafifletmek üzere çalışma içinde olduklarını açıklaması emek kesimindeki tepkileri artırdı. İşçinin kıdem tazminatı hakkını yarı yarıya düşüren bu düzenlemeye karşı Tümtis Genel Başkanı Kenan Öztürk, "Türk-İş, Genel Kurul’da alınan genel grev kararının gereklerini yerine getirmeli, net ve somut bir tavır ortaya koymalıdır" dedi, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da "Hükümetin bu girişimlerine karşı işyerlerindeki üretimden tutun da kamuoyuna yönelik bütün eylemliliklerin ortaya koyulması lazım" diye konuştu.
KADEME KADEME TASFİYE PLANI
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (Tümtis) Genel Başkanı Kenan Öztürk, AKP Hükümeti’nin "İşçilerin yüzde 80’ini kıdem tazminatı alamıyor", "Bir gün çalışan kıdem tazminatı alacak" propagandasıyla gerçek amacını gizlediğini söyledi.
Bir gün çalışan işçinin kıdem tazminatından yararlanması için kanunda küçük bir değişiklik yapmanın yeterli olabileceğine dikkat çeken Öztürk, "Kanunda ‘Seneyi doldurmayan işçi de kıdem tazminatı alabilir’ şeklinde değişiklik yapıldığında bu iş biter. Ancak temel mesele bir gün çalışan işçinin kıdem tazminatı alması değil. Bu propaganda adı altında kıdem tazminatının kademe kademe tasfiyesi amaçlanıyor. Mümkün oldukça kıdem tazminatının yüzde 5055’ini ortadan kaldırarak ve geri kalanını da fon oluşturarak sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.
‘HİÇBİR PAZARLIĞA YOKUZ’
Kıdem tazminatına dokunulmasını genel grev nedeni sayan Türk-İş Genel Kurul kararını da hatırlatan Öztürk şöyle devam etti: "Bu konuda bildiğim kadarıyla DİSK’in tutumu da aynı. ‘Hiçbir koşulda kıdem tazminatının müzakeresinde yokuz’ diyorlar. Tabi bekleyip sadece ‘Meclis’e geldiğinde genel grev yaparız’ demenin hiçbir inandırıcılığı yok. Onun için Çalışma Bakanı’nın bu açıklamalarına karşı konfederasyonların derhal harekete geçmesi gerekir. Genel Kurul’da alman genel grev kararının gereklerini Türk-İş Konfederasyonu yerine getirmeli, net ve somut bir tavır ortaya koymalıdır. Bütün sendikalar olarak bizim harekete geçmemiz gerekiyor.
Bu konuyla ilgili AKP iktidarıyla hiçbir pazarlığa yokuz. İşçi sınıfı sonuna kadar kıdem tazminatına sahip çıkacak, buna inanıyoruz."
Çalışma Bakanı ne demişti?
HADIMKÖY-Arnavutköy Sanayici ve iş Adamları Derneği’nin geçen haftalarda makamına yaptığı ziyarette konuşan Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı ile ilgili yüzde 8.33 olan rakamın, kademeli olarak yüzde 3.75’e indirilmesi için çalışma içinde olduklarını kaydetmişti. Peki Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ne anlama geliyor? Mevcut düzenlemede bir işçi 12 aylık çalışması karşılığında 1 aylık brüt kazancı oranında kıdem tazminatı alıyor. Bunun işverene aylık maliyeti bir işçi maaşının yüzde 8.33’üne denk geliyor. Bakan Soylu’nun açıklamalarına göre, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde bu oran yüzde 3.75’e düşecek. Bu bir işçinin en az yüzde 55 hak kaybı yaşayacağı anlamına geliyor.
‘Eylemler örgütlemek lazım’
KRİSTAL-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş da, AKP hükümetinin kıdem tazminatını yıllardır tartıştığını belirterek, "Kıdem tazminatı işçinin güvencesidir. İşçinin birikimi, yıllarca çalışmanın sonucunda almış olduğu yıpranma payı bu. Durup dururken verilen bir şey değil. O da gittikten sonra Türkiye’de artık ne güvence ne de işçinin umudu kalacak. İşçinin ‘İlerde bir şey sahibi olabilir miyim’ hayali de ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.
GENEL GREV HATIRLATMASI
Böyle bir durumda çalışma yaşamının sıkıntılı bir sürece gireceğini belirten Çetintaş, Türk-İş’in Genel Kurul’da aldığı "genel grev" kararını hatırlatarak şunları söyledi: "Türk-İş bu konuda dik duruyor. Gerekli tavırları koyup ortak hareket edersek bir şeyler değişir diye düşünüyorum. Hükümetin bu girişimlerine karşı işyerlerindeki üretimden tutun da kamuoyuna yönelik bütün eylemliliklerin ortaya koyulması lazım. Sadece bu da değil özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi de tartışılıyor. Gittikçe örgütlü toplumu zayıflatıyor bunların hepsi. Sanıyorum hükümet, kıdem tazminatını öne sürüp, özel istihdam bürolarıyla ilgili düzenlemeyi yapacak. Çünkü özel istihdam bürolarından sonra işçinin kıdem tazminatı olmaz. Bu da ne demek? Artık emekli olmak ya da iş güvencesi sağlanıp, toplu para almak hayal olacak."
‘TOPYEKÛN TAVIR KOYAMADIK’
Çalışma hayatına ilişkin bu gelişmelerin birbirine bağlı olduğuna dikkat çeken Çetintaş sendikalar nezdinde bir özeleştiride de bulundu. Çetintaş, şöyle konuştu: "Aslında tüm bunlar daha gündeme gelmeden bununla ilgili çalışma yapmak lazımdı. Biz topyekûn bir tavır koyamadık. Sadece Türkİş’le olmaz bu. Çünkü Türkiye’de artık işçi sınıfının haklarının geriye götürülmesini bırakın, tamamının ortadan kaldırılması girişimi var. Ucuz işçi cennetine çeviriyorlar ülkemizi. Umarım bu gelişmeler hiç olmazsa sendikacıları duyarlı olmaya davet eder."