ERDOĞAN, TÜRK-İŞ’İ İKNA ETTİ SENDİKA BARAJI YÜZDE 3’E İNİYOR
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu´yu kabul ederek Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı´nı görüştü.
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu kabul ederek Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nı görüştü. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in de katıldiğı görüşmede sendikaların yetki barajına yüzde 10’dan yüzde 3’e indirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.
Başbakanlık Resmi Konut’ta anlaşma sağlanarak, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM’ye gönderildi. Yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3’e düşürülmesi öngörülüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleşen ve iki saati aşan görüşmenin sonunda Bakan Çelik bü açıklama yaparak, yüzde 10 olan işkolu barajının, yüzde 3’e düşürülmesini öngören Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın TBMM’ye gönderildiğini açıkladı.
Kumlu sinyali verdi
Kumlu, konuttan çıkışında kısa bü açıklama yaparak, "Başbakan’ı ziyaret edince bu toplu iş üişküeriyle ilgili yasanın da bü an evvel çıkarılması için Sayın Başbakan ve Çalışma Bakam üe görüştük. Medis’e sevk edecekler. 17 Ocak’ta istatistiklerin yayınlanması gerekiyordu. Şimdi yasayı çıkaralım diyorlar. Onun için istatistik yayınlanmadan yasayı Mecüs’e sevk ediyorlar" dedi.
Görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakam Faruk Çelik de açıklama yaparak, "Toplu İş İlişkileri Kanun Tasansı, TBMM’ye gönderildi. Yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3’e düşürülmesi öngörüldü.Tasarıda, işletme barajı yüzde 40, işyeri barajı ise yüzde 50 olarak düzenlendi. Tasan hızla komisyondan geçmlerek en kısa zamanda Meclis Genel Kurulu gündemine getirilmesini hedefliyoruz" dedi.
Panik havası yaratılıyor
Faruk Çelik, dün akşam saatlerinde Başbakan ve Türk-İş Başkanı’yla gerçekleşen züveden önce yaptığı açıklamada, şu değerlendümeyi yaptı:" 12 Eylül’de yapümış olan bü yasanın neyini savunacağız ki! Allah aşkına 30 yüdır bu yasa neden değişmez? Ağırlıklı üzerinde durulan konu, iş kolu bazında sorunlu olan yetkili sendikaların konumu. İhtilaf orada çıkıyor. Yüzde 10’dan binde 5’e inmenin, bugünün ekonomik koşullarında uygun olmayacağını, endüstriyel ilişküerde bü huzursuzluğa dönüşmemesi sekimde işverenin görüşü var. Bu oranda değişiklik olabilir. Mevcut yetki almış sendikalara bü süre vererek o orana geçiş dönemi öngörülecek. Yeni bü ertelemeyi yapmamız mümkün değil. Daha önce kamuoyunda da deklare ettim, ‘son erteleme yapılıyor’ diye. İş dünyasında yaygın panik havası oluşturulmaya çalışılıyor, ki kesinlikle buna katılmıyorum, doğru bulmuyorum. Yasa böyle bü şey içermiyor. Aksine çalışma hayatımızın daha dinamizm kazanmasını sağlayacak bü düzenlemedü bu."
Bu üyeler sanal
Çelik, "Tasarıyı engelleyenler var" sözü üzerine iş çevrelerinden gelen "Engelleyen kim açıklasın" talebini ise şöyle yanıtladı: "Günü saati geldiğinde ben bunu konuşurum. Sendikaların duruşu nedü, işverenin duruşu nedü, vakti zamanı geldiğinde bunu da açıklarım. Ama bugün sorunu çözmeye çalışıyoruz. 30 yüdu değiştirilemeyen tek yasa diyebihriz buna. Bu yasa neden değişmez? Neden sanal üyelerle çalışma hayatimizi sürdürmeye çalışıyoruz. 12 Eylül’de yapılmış olan bü yasanın neyini savunacağız ki! Sahte üyelerden sendika hayatımız temizlemiş olacağız. Allah aşkına 3 müyon 200 bin üye yok yani. Kayıtlarımızda var da gerçekte yok. 2 müyon 320 bini yok ve 880 bin üye varken biz halen ‘3 müyon 200 bin üye var’ diye sanal alemde sendikacılık hayatımızı gözlemlemeye devam ediyoruz, bu doğru değil."