DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
DANİMARKA
HEMŞİRELER GREVE DEVAM EDİYOR
Ülke genelinde hemşireler, ulusal İş Mahkemesi’nden çıkan işe dönüş kararma ve Danimarka Hemşireler Konseyi (DSR) sendikasının emirlerine karşı çıkarak bir saatlik grevlerine devam ediyor. Mahkeme, hemşireleri greve devam etmeleri halinde saatte 56 kron para cezasıyla tehdit etti. Hükümet 28 Ağustos’ta 6 binden fazla hemşirenin on haftalık grevini sona erdirmek için müdahale etmiş ve DSR üyeleri tarafından iki kez reddedilen bir maaş anlaşmasını dayatmıştı. Hemşireler, yalnızca enflasyonun altındaki maaş teklifini değil, aynı zamanda yetersiz personel ve aşırı iş yükünü de protesto ediyor.
FRANSA
SAĞLIKÇILAR VE ŞOFÖRLER UYARDI
Geçen iki hafta boyunca ülke genelinde sağlık çalışanları, personel yetersizliğini ve kötü çalışma koşullarını kınamak ve ücret artışları talep etmek için çok sayıda grev yaptı. Pratisyen hekimler de 15 yıldır değişmeyen ödemede bir artış talep etmek için pazartesi günü tüm ev ziyaretlerini durdurdu. Doktorlar Derneği SOS Medecins, taleplerinin dikkate alınmaması durumunda 48 saat daha çalışmaya ara verebileceklerini açıkladı. Lyon’daki şoförler de şiddet ve kötü çalışma koşullarına karşı greve gitti.
HOLLANDA
ÇOCUK BAKIM MERKEZLERİNDE GREV
Hollanda’da çocuk bakım merkezi çalışanlarının bir günlük ulusal grevlerinin sonuncusu, Hollanda Sendikalar Federasyonu (FNV-FDTU) tarafından salı günü gerçekleşti. FNV, kampanyaya 18 Haziran’da ulusal protestolarla başlamıştı. Federasyon iş yükü ve işverenler tarafından önerilen yeni toplu sözleşmeyi eleştirdi. Hıristiyan Ulusal Sendika Federasyonu (CNTUF) anlaşmayı imzaladı ve üyelerinin grevlere katılmasını engelledi. FNV anlaşmayı eleştirip değiştirmek için müzakerelere girişirken, anlaşmanın tüm işçiler için “genel olarak bağlayıcı” olduğunu kabul etti.
MALAVVİ
YARDIM KURUMUNDA ÜCRET ARTIŞI SAĞLANSIN
Blantyre’deki, Bangwe Dokuma Fabrikası Malavi Özürlüler Konseyi’nde (MACOHA) çalışan işçiler, hükümetin vaat ettiği yüzde 12 maaş zammını talep etmek için geçen çarşamba greve başladı. MACOHA, aralıktaki bütçe incelemesinde ekstra para için lobi yapacaklarını söylüyor.
BELÇİKA
ATIK İŞÇİLERİNE KAMERALI MOBBİNG
Houthalen-Helchteren kentinde atık toplamadan sorumlu şirket olan Renewi’nin sürücüsü 9 Eylül’de bir araçta gizli bir gözetleme kamerası keşfetti. İşçiler, şirketin casusluğunu kınayarak birkaç gün çalışmayı durdurdu. Sendikalar ile yönetimin görüşmesinde kameranın “bir kişiye yönelik belirli bir soruşturmanın parçası” olduğu bahanesi iletildi. Sürücüler, araçlara gizli kamera takılmaması konusunda anlaşmaya varılmasının ardından pazartesi günü yeniden çalışmaya başladı. Olaya ilişkin ayrıntı açıklanmadı.
ALMANYA
ŞOFÖRLERE DESTEK MİTİNGİ
Stuttgart kentinde otobüs şoförlerinin Pazartesi günü başlayan üç günlük grevini desteklemek için düzenlenen miting için yaklaşık 750 kişi toplandı. Birleşik Hizmetler Sendikası (VERDİ), Almanya’nın güneybatısındaki Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde, yaklaşık 9 bin sürücüyü kapsayan toplu pazarlık müzakerelerinin bir parçası olarak özel otobüs endüstrisindeki iş bırakmaya, yüzde 97,9’luk bir oylamanın ardından karar verdi. VERDİ’nin ana talebi, sürücülere, yolculuklar arasındaki bekleme gibi, işte geçirdikleri ancak araç kullanmadıkları süreler için ödeme yapılması.
PORTEKİZ
ÖĞRETMENLER AYAKTA
Öğretmenler ve diğer okul personeli, Tüm Öğretmenler Sendikası (STOP) tarafından salı gününden itibaren dört günlük bir greve katıldı. Record TV’ye göre STOP, öğretmenler arasındaki yarışmalar ve düşük maaşlar da dahil olmak üzere güvencesiz çalışmayı kınadı. STOP ve diğer eğitim sendikaları, okulların işletilmesi ve finansmanının yerel yetkililere devredilmesi planlarını da kınadı.
NİJERYA
ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI MAAŞ İSTİYOR
Nasarawa Eyaletindeki üç yüksek öğretim kolejindeki personel 10 Eylül’de süresiz greve başladı. Akwanga Eğitim Fakültesi ile Lafia’daki Isa Mustapha Agwai I Politeknik ve Ziraat, Bilim ve Teknoloji Koleji’ndeki Eyalet Enstitüleri Birleşik Sendikası üyeleri, maaş artışları ve terfiler konusunda görüşmelerden dışlandıklarından dolayı mağdur.
GAMBİYA
SÜRÜCÜLERDEN OTURMA EYLEMİ
Ticari araç sürücüleri, çalışma koşullarını protesto etmek için geçen pazartesi günü ülke çapında oturma eylemi düzenledi. Gambiya Ulaştırma Sendikası üyeleri, tahsisli otoparkların sağlanması, ticari araç taşıma ücretlerinde artış yapılması, sınır geçiş ücretlerinin düşürülmesi dahil olmak üzere hükümetten iyileştirmeler talep ediyor. Hollandalı çocuk bakım merkezi çalışanları bir günlük grev yaptı.