İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi cumhurbaşkanı adaylarına çalışma hayatına ilişkin alınması gereken önlemlerle ilgili taleplerin dile getirildiği mektup gönderdi. 24 Haziran’ın işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi açısından kritik bir öneme sahip olduğu vurgulanan mektupta; iş kazalarına, iş cinayetlerine, meslek hastalıklarına, sendikal örgütlülük oranına, çocuk isçiliğe, iş güvencesine dikkat çekilen talepler özede şöyle sıralandı:
* İSİG kurulları, çalışan temsilciliği ve genel olarak sendikal örgütlenme üzerindeki baskılar sona erdirilmelidir. Grev yasaklarına son verilmelidir.
* Özelde veya kamuda tüm taşeronlaştırma ve kiralık işçilik uygulamalarına son verilmelidir.
*İş cinayetleri sonucu yargılananlar çoğunlukla günah keçisi haline getirilen iş güvenliği uzmanları oluyor, iş cinayetlerinin sorumlusu işverenler, bürokratlar ve siyasiler yargılanmalıdır.
* Meslek hastalıklarının gizlenmesinden vazgeçilmeli ve sağlık örgütlerimizin yürütücülüğünde tespit eden/önleyen bir yaklaşım hayata geçirilmelidir.
* Çalışma yaşamının denetiminde iş müfettişlerinin siyasi iktidara olan bağımlılığının önüne geçilerek, ‘İş Teftiş Kurulu’nun yönetiminde emek örgütlerinin ağırlığı olacak şekilde sosyal taraflardan oluşan bağımsız bir üst kurul haline gelmesi sağlanmalıdır.
* Asgari ücret yükseltilmeli, işten atmalara son verilmeli, işsizlik önlenmelidir.
* İşçi servisleri uygun araçlardan oluşmalı, işçilere kalacak lojman sağlanmalı ve gıda zehirlenmelerini önlenmelidir.
* Her yıl 60-70 çocuk çalışırken yaşamını yitirmektedir. 2018 yılı ‘çocuk işçilikle mücadele yılı’ ilan edilmesine rağmen şu ana kadar 27 çocuk işçi can vermiştir. Sanayinin ucuz emek gücü ihtiyacını karşılayan 4 4 4 eğitim sistemine son verilmeli ve çocuk işçilik yasaklanmalıdır.
* Emekliliğin yaşa takılmasına ve kademeli olarak 65 yaş olarak belirlenmesine yani mezarda emekliliğe son verilmelidir.
* Kadını temel alan bir işçi sağlığı anlayışı tanımlanmalıdır. 9 Ülkemizde milyonlarca mülteci/göçmen işçi bulunmaktadır. Türk işçilerle mülteci/göçmen işçileri karşı karşıya getiren ücret ve çalışma politikalarından vazgeçilmelidir.