COCUK İŞCİLİĞİNE HAYIR
Fındık hasadında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için 2014 hasat ayında yapılan çalışmaları belgeleyen Pikolo 2, Bir Yaş Daha Büyümek belgeseli İstanbul galası Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)´nun ev sahipliğinde ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan´ın katılımıyla gerçekleştirildi.
_10398.jpg)
Pikolo Belgeselleri hakkında: Mevsimlik gezici tarım işçileri her yıl nisan ayından kasım ayına kadar hayatlarını kazanmak için il il gezerler. Bu çalışma yolculuğuna bütün aile katılır. Minibüslerle yapılan yolculuklarda, iş peşinde, yerleşik olmayan bir hayat yaşarlar. Çocuklar okullarından geri kalırlar ve aileleriyle beraber çalışma hayatına katılmak zorunda bırakılırlar. Belgeseller, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği sorununun nedenlerine ve olası çözüm yollarına tanıklık ediyor.
Fındık hasadında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için 2014 hasat ayında yapılan çalışmaları belgeleyen "Pikolo 2, Bir Yaş Daha Büyümek" belgeseli İstanbul galası Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun ev sahipliğinde ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Yönetmenliğini Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenlerinden Deniz Gürgen’in yaptığı belgesel, 2013 fındık hasat mevsiminde çekilen "Pikolo: Daha iyi bir geleceğe büyümek" belgeseline devam niteliğini taşıyor.
Pikolo belgesellerinin ikincisi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) öncülüğünde çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için Kasım 2012’de uygulanmaya başlayan "Ordu İlindeki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında 2014 yılındaki çalışmaları ve bir önceki yıla göre etkilerini belgeliyor.
‘Pikolo 2, Bir Yaş Daha Büyümek’ 2013 yılında çekilen "Pikolo – Daha iyi bir geleceğe büyümek" belgeselinin devamı niteliğindeki bu ikinci belgesel, projenin uygulanma sürecinin katmanlarına odaklanıyor ve bir önceki yılın etkileri gözlemlenerek gelişmeleri aktarıyor. Proje kapsamında yürütülen eğitim faaliyetleri çocukların ve öğretmenlerin gözünden aktarılıyor. Belgeselde proje kapsamında gerçekleştirilen ailelere, tarım aracılarına ve bahçe sahiplerine yönelik danışmanlık ve bilgilendirme çalışmaları ile bahçe ve sosyal yaşam alanı ziyaretleri belgeleniyor. Bu belgeselde proje faaliyetlerinin doğal akışını yansıtmak ve aileler ile çocukların yaşadıklarını aktarmak bir yöntem olarak benimseniyor