ÇALIŞAN İÇİN’ SÖZDE’ ÖNLEM
ÇALIŞAN İÇİN´ SÖZDE´ ÖNLEM
ÇALIŞAN İÇİN’ SÖZDE’ ÖNLEM
Düzenlemelere aykırı davranan işverene 100 lira ile 8 bin lira arasında değişen para cezaları verilecek Çalışan için’ sözde’ önlem Ekonomi Servisi – işçi ve işveren Sendikaları Konfederasyonları ‘nın görüşüne sunulan Çalışma Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı Taslağı’nın yasalaşması halinde, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler ilk kez özel bir kanunla düzenlenmiş olacak.
Taslakla, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının sürekli olarak iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenleniyor. Taslak şunları içeriyor: t işveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil gerekli her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, ? Çalışma Bakanhğı’nca hazırlanan tasarı taslağı, işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine ilişkin bir dizi yenilik getiriyor. Bunların arasında tehlike altında çalışmama hakkı da var.
Ancak işsizlikten kavrulan Türkiye’de, madenlerde olduğu gibi, birçok işyerindeki başıboşluğa karşın işçinin çalışmak zorunda kalması dikkate alındığında bu önlemin pratikte karşılık bulması uzak görünüyor. gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun sürekli iyileştirilmesi amacına yönelik çalışmalar yapmakla ve işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek ve denetlemekle yükümlü olacak. t işyerinden personel görevlendirmek veya işyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet almak suretiyle bu konudaki yetkilerini devreden işverenin yükümlülükleri devam edecek. Önlemlerin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak. t işveren, işyerinde yapılan işlerin özelliklerini dikkate alarak çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapacak, çalışana görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önünde tutacak, hayati ve özel tehlike bulunan yerlere yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların girmemesi için tedbirler alacak. t Çalışanlar, ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalmaları halinde işverene veya işveren vekiline başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilecek. t işveren durumu derhal inceleyerek karar verecek. Karar, çalışana ve varsa iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilecek, işveren veya işveren vekili, çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanlar, ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk edebilecek. Çalışanların bu davranışları nedeniyle hakları kısıtlanamayacak. | işveren, ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanları, tehlikeler ile bunlardan doğan risklere karşı alınmış ve alınacak tedbirler hakkında mümkün olan en kısa sürede bilgilendirecek. Uymayan işverenlere 100 lira ile 8 bin lira arasında para cezası verilecek.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
<p st