Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
10 Nisan 2010
‘BU ÖYKÜYÜ HEP BİRLİKTE YAZDIK’

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel eyleminin Türkiye´de bir sembol olduğunu belirterek, ´´Bu mücadeleyi emek mücadelesine susamış kişilerle birlikte verdik, bu öyküyü hep birlikte yazdık´´ dedi.

‘BU ÖYKÜYÜ HEP BİRLİKTE YAZDIK’

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel eyleminin Türkiye’de bir sembol olduğunu belirterek, ”Bu mücadeleyi emek mücadelesine susamış kişilerle birlikte verdik, bu öyküyü hep birlikte yazdık” dedi.

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, ODTÜ Mezunları Derneği Sivil Toplum Komitesi’nce ODTÜ Vişnelik Tesislerinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de özelleştirmenin tarihçesi ve ardından gelinen noktada Tekel eylemine giden süreci anlattı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşanan sıkıntıların ardından Türkiye’nin değişik yerlerinde işletmelerin kurulmaya başlandığını aktaran Türkel, Alpullu’da şeker fabrikası, Kars’ta et kombinası, Türkiye’nin dört yanında farklı işletmeler kurulurken aynı zamanda buralarda yaşayanların topraklarına aidiyet duygusunun geliştirilmesinin de hedeflendiğini belirtti. Bu işletmelerin gelişmesiyle yurtta kendi ayakkabısını yapan, etini, sütünü, şekerini kendi üretip tüketen bir ülkenin temelinin atıldığını ifade eden Türkel, bu kuruluşların 60 yıl boyunca ülkenin üretimine çok önemli katkılarda bulunduklarını söyledi.
 

‘Zarar eden kuruluşu kim, neden alsın?’

Türkel, 24 Ocak kararlarıyla birlikte yeni bir sürece girildiğini dile getirerek, Özal döneminde ”zarar eden işletmelerin” özelleştirileceğinin ifade edildiğini kaydetti. Zarar eden işletmelerin özelleştirilmesine karar verildiğini ve bunun kamuoyuna anlatıldığını belirten Türkel, ”Ancak bu ülkede zarar eden kuruluşları kim, neden alsın? Gerçi alanlar oldu ancak bunların da yerleri kıymetliydi, arazilerine oteller, merkezler yaptılar, böylece kar ettiler” dedi. Üretebilen Türkiye modelinin bu süreçte giderek farklı bir yöne gittiğini ifade eden Türkel, ”zarar eden işletmelerin” satışından, yola çıkıldıktan sonra ”kar eden işletmelerin” satışına doğru gidildiğini söyledi.

Türkiye’de sendika başkanlarına dahi sorulduğunda Türkiye’de özelleştirmelerden tam anlamıyla kar mı, yoksa zarar mı edildiği noktasında kafalarının karışabileceğini belirten Türkel, IMF politikalarını da eleştirdi. Osmanlı Devletinin ekonomik ve mali yaşamı üzerinde büyük etkisi olan Düyun-u Umumiye’nin yerini Türkiye tarihinde de IMF’nin aldığını savundu. Türkel, ”Türkiye’de de Düyun-u Umumiye IMF olmuştur. Böylece de tıpkı Düyun-u Umumiye’nin yol açtığı gibi bir süreç yaşanmıştır” diye konuştu.
 

‘Türk sendikal hareketinde dönüm noktası’

Türkiye’de yabancı sigara satışının serbest bırakılmasının ardından Tekel’in özelleştirilmesine kadar giden süreç için ilk adımların atıldığını anlatan Türkel, yerli sigara satışlarının bu nedenle azaldığını söyledi. Türkiye’de özelleştirmenin 20 yıldır tartışıldığını ifade eden Mustafa Türkel, ”Özelleştirmeye karşı bazı sendikal çıkışlar yapıldı, ancak başarılı olamadı. Ülkenin ulusal kuruluşları birer birer el değiştirdi” dedi.

Tekel eylemiyle birlikte sendikal harekette bir dönüm noktasının yaşandığını dile getiren Türkel, ”Biz 78 gün boyunca, bu 78 günün her saatinden bir öykü çıkacak kadar önemli şeyler yaşadık, başardık” dedi. Bu mücadeleyi tek başına kazanmadıklarını da vurgulayan Türkel, ”Bu mücadeleyi emek mücadelesine susamış kişilerle birlikte verdik, bu öyküyü hep birlikte yazdık. Türkiye’nin vicdanı olduk, bir sembol haline geldik” diye konuştu. Toplantıda Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) tarafından fotoğraflar eşliğinde hazırlanan ve 78 günlük Tekel eylemini anlatan bir sinevizyon gösterisi de yapıldı.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi
 

DİĞER HABERLER
TÜRK-İŞ 24. OLAĞAN GENEL KURULU’NDA GENEL SEKRETERİMİZ İBRAHİM ÖREN’İN KONUŞMASI
TÜRK-İŞ 24. OLAĞAN GENEL KURULU’NDA GENEL SEKRETERİMİZ İBRAHİM ÖREN’İN KONUŞMASI

Türk-İş 24. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Sekreterimiz İbrahim Ören’in konuşması.

İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ KAÇ LİRA?
İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ KAÇ LİRA?

Milyonlarca dar gelirli çalışan asgari ücrete yeni yılda yapılacak zam oranını beklerken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) kasım ayı verilerine göre bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 18 bin 239 liraya yükseldi.

HER YIL 3 MİLYON KİŞİ, İŞ KAZASINDA ÖLÜYOR
HER YIL 3 MİLYON KİŞİ, İŞ KAZASINDA ÖLÜYOR

ILO’nun yeni tahminlerine göre, her yıl 3 milyon işçi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

İLK TALEP 18 BİN 239 TL
İLK TALEP 18 BİN 239 TL

Türk-İş 4 kişilik ailenin açlık sınırını 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırını ise 45 bin 686 TL olarak belirledi. Asgariyi işaret eden bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 18 bin 239 TL.