BABACAN’DAN CARİ AÇIK İTİRAFI
Varil başına 10 dolarlık zammın enflasyonda yıllık yarım puan ve cari açığa 4 milyar dolar etkisi olacak
Varil başına 10 dolarlık zammın enflasyonda yıllık yarım puan ve cari açığa 4 milyar dolar etkisi olacak
© Petrolde üst üste yaşanan fiyat artışlarının dağıtıcılar ya da benzin istasyonları tarafından yansıtılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Ali Babacan, devletin düzenleme olanağı olduğunu, ama işlerin hep polisiye önlemlerle yapılmaması gerektiğini dile getirdi.
Ekonomi Servisi – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki artışla ilgili, “Varil başına her 10 dolarlık zammın enflasyonumuza yaklaşık yıllık yarım puan, cari açığımıza yaklaşık 4 milyar dolar bir etkisi olacak gibi görülüyor” dedi.
Babacan, TRT Haber kanalında katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Babacan, petrol fiyatlarındaki artış konusunda, petrol fiyatlarında genel trendin tamamen siyasi gelişmelere bağlı olacağını, bu yılla ilgili fiyatları kestirmenin son derece zor olduğunu söyledi.
Bu konuda yaptıkları farklı senaryo analizlerine göre ortaya çıkan tabloya ilişkin de Babacan, “Bizi özellikle cari açık ve enflasyon kanalından etkileyecek. Varil başına her 10 dolarlık zammın bizim enflasyonumuza yaklaşık yıllık yarım puanlık bir etkisi olacak gibi görünüyor. Yine her varil başına yapılacak olan 10 dolarlık fiyat artışının da cari açığımıza yaklaşık 4 milyar dolar bir etkisi olacak gibi görülüyor” diye konuştu.
Her zaman kar olmaz
Petrol fiyatlarının kriz döneminde 40 dolarlara kadar düştüğünü, fiyatların bugünlerde 115-119 seviyesinde seyrettiğini ifade eden Babacan, dağıtıcıların ya da benzin istasyonlarının, “Aynı yüzde kârı şu anda da yapayım” demesinin çok doğru bir yaklaşım olmadığını, çünkü genel giderlerin muhtemelen aynı nispette arttığını belirtti. Babacan şunları kaydetti: “Genel giderleri muhtemelen enflasyon nispetinde arttıyor. Enerji Bakanlığımız ve EPDK tarafından yakından izleniyor. Devletin elinde her türlü enstrüman var, her türlü düzenleme imkânı var. Eğer belli bir sürede belli makul ölçülerde bu gerçekleşmezse ilgili kurumlarımız eminim ki gerekli adımları atacaktır.”
Hep polisiye olmaz
Babacan, “Benzin ve motorin gibi rekabetin çok çok yüksek olması gereken bir ortamda bu iyi işlemiyorsa bu da ayrıca bakılması gereken bir konu. Ancak bu işler hep böyle polisiye tedbirlerle, devletin ‘dur yapma, etme’ diye düzenlemeleriyle olmamalı. Piyasa dengelerinde bu işler oluşmalı diye ümit ediyoruz” dedi
Zam kaçınılmaz
Artan petrol fiyatlarının, enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği, petrol fiyatlarındaki artışın sıvı gaz ve kömür fiyatlarını da arttırdığı belirtiliyor. Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, dünkü yazısında, gelişmelerden dolayı Türkiye’nin petrol faturasının en az 10 milyar dolar civarında büyüyeceğine işaret etti. Halk için üzücü olan benzinin litresinin 4.05 TL’ye yükselmesi olduğunu vurgulayan Uras, dünya fiyatları artınca bu fiyatın daha da yükseleceğini, ancak bu fiyatların yarısından fazlasının vergi olduğunu hatırlatarak hükümetin vergi gelirlerinden feragat etmeyeceğini yazarak, yurttaş açısından faturayı ödemekten başka çare olmadığını belirtti. Tabii benzine gelen zamların ulaştırmayla ilgili tüm sektörlere yansıması ve buralardan kaynaklanacak fiyat artışları da cabası.
Kaynak:cumhuriyet Gazetesi