Tekgıda-İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bursa’daki Aroma Meyve Suları ve Gıda Sanayisi’nde çalışan 19 ambar işçisi işten çıkarıldı.
Aroma Meyve Suları’nın ambar bölümü ve taşıma işi bir taşeron şirkete verildi. Söz konusu şirket olan Ceva Aroma, ambar ve nakliye işlerinde taşeron şirket olarak faaliyete başladıktan sonra 19 ambar işçisi işinden oldu. Geçen cumartesi günü iş dönüşü evlerine gönderilen ihbar mektupları ile işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler ve aileleri neye uğradığını şaşırdı.
Geçen yıl toplusözleşme sürecinde anlaşma sağlanamayınca Aroma işçileri greve çıkmış, ardından Tekgıda-İş’in örgütlü olduğu işyerinde uzlaşıya varılınca işçiler işbaşı yapmıştı. Aydınlık’a konuşan işçiler, greve çıkmalarındaki en önemli sebebin geçici mevsimlik işçilerin kadroya alınması olduğunu hatırlatarak “Kadroya alındık, ilk ücretlerimizi alamadan kapının önüne konduk. Yüzde 13 zammı alamadan işten çıkışımız verildi” dedi.
EMEKLİLİĞİNE 2 YILA KALA İŞİNDEN OLDU
İşten çıkarmaların amacının sendikanın işyerinde işlevsiz hale getirilmesine yönelik olduğunu söyleyen işçiler, işletmenin sendikal örgütlülük ve birliği yok etmek için tamamen taşeronlaşmaya gitmeye çalışacağını, diğer bölümlerin de taşeronlaşma ile parçalanacağını öne sürdü. 2004’te geçici işçi olarak işe başlayan 49 yaşındaki bir işçi toplusözleşmenin imzalanmasıyla kadroya alındığını belirterek emekliliğine 21 ay kala işsiz kaldığını söyledi. 59 yaşındaki Salih Karaman da 1998 yılında geçici mevsimlik işçi olarak fabrikaya girdiğini ifade ederek şunları anlattı: “Daha 4 yılım var emekli olmama, aç susuz kapı önüne konduk. Yıllardır emek verdiğim fabrika, emekli olmama yardımcı olmamış, bu yaşta başkası beni niye işe alsın? Cebimizde beş para yok. Biz fabrikada çalışırken işten çıkış kağıtlarını eve gönderip çoluk çocuğumuzu bu durumdan haberdar ederek perişan ettiler. Bizi işten çıkardılar, on arkadaşımızı taşeron şirket çalışanı olarak forkliftlerde çalıştırıyorlar.”
Bursa’nın Gürsu ilçesinde kurulu bulunan Aroma Fabrikası’nda, 1991 yılında Doruk Grubu çoğunluk hisseyi alarak yönetime geldi. Çok ortaklı şirket, 125 bin ton işlenmiş meyve suyu üretme kapasitesine sahip.