AKP BİR GREVİ DAHA ERTELETTİ
ŞİŞECAM grevinden sonra madencilerin grevi de Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu olarak kabul edildi. Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür işçilerinin grevi 60 gün süreyle ertelendi

Madencilerin grevi de milli güvenliğe aykırı! Bakanlar Kurulu bir grevi daha erteledi. T. Maden-İş Sendikası’nın Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesi’nde aldığı grev kararı, ‘Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte’ görülerek 60 gün süreyle ertelendi
GREV BİZİM HAKKIMIZ ÖKE SÖKE ALIRIZ
Şişecam grevinden sonra madencilerin grevi de "Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu" olarak kabul edildi ve Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi. Bakanlar Kurulu grev başlamadan önce erteleme karan aldı ancak işçiler grev oylaması yapıp greve devam dedi ve Bakanlar Kurulu kararma rağmen grevi bir gün sürdürdüler.
Ankara’nın Nallıhan İlçesi’ne bağlı Çayırhan Mahallesinde bulunan Ciner Grubu’na ait Park Teknik A.Ş. Linyit Kömür İşletmesi’nde çalışan bin 250 işçi, Bakanlar Kurulu’nun aldığı 60 günlük erteleme kararına uymayıp, yapılan oylama sonucu greve başladı.
Türkiye Maden-İş Sendikası Çayırhan Şube Başkanı Kazım Karakoç, Park Teknik A.Ş. ile 7 aydır sürdürdükleri görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını, bu nedenle yapılan oylamada 748 ‘evet’ oyuyla grev kararı alındığını açıkladı. Maden ocağında zorunlu olarak çalışmak durumunda kalan işçiler dışında dün saat 16.30 itibariyle başlatılan grevin sürdürüleceği belirtildi. İşletme girişindeki nizamiye önünde greve başlayan işçilerin eylemlerine aileleri ile birlikte vatandaşlar da destek verdi.
‘ERTELEME KARARI ANTİDEMOKRATİKTİR’
T. Maden-İş Sendikası yaptığı yazılı açıklamada erteleme kararırım grev hakimim gaspı anlamına geldiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Daha önce 4. İş Mahkemesi grevimize yürütmeyi durdurma karan vermiş ancak karar sendikamızın itirazı üzerine düzeltilmişti. Ardından antidemokratik bir karar olan Bakanlar Kurulunun erteleme kararı devreye girdi.
Bilindiği gibi uluslararası sözleşmelere aykırı olan ve daha önce bir çok örneği görülen Bakanlar Kurulunun grev erteleme kararı, bir anlamda grev hakkının yasaklanmasını fiilen içeren bir karardır. Sendikamız, Bakanlar Kurulunun almış olduğu bu antidemokratik karan Danıştay’a götürerek ‘kararın iptali ve yürütmeyi durdurma’ talep edecektir." Maden ocağında 8 yıldır çalıştığım ve 1220 TL ücret aldığını bekten Orhan Karakoç, "Bu grev işçinin hakkı, adalet istiyoruz" dedi.
İşçilerden Hüseyin Aydoğan ise tepkisini, "Buradaki bütün madenci arkadaşlarımızın haklarının alınmasında sendika yöneticilerimizin sonuna kadar yanındayız" sözleriyle dile getirdi. ‘Konu güvenlikse devlet işletsin’ İŞÇİ Partisi’nden de greve destek geldi, işçi Partisi Ankara il Başkanı Osman Yılmaz grev alanında işçilere seslendi. Yılmaz, "Bu iş yerinde sizin verdiğiniz mücadele sonuna kadar haklı ve meşru bir mücadeledir. Türkiye Soma’da 21. yüzyılın en büyük maden kazasını yaşadı. Ciğerimiz yandı. Fakat daha binlerce maden işçisi var. Sizler insanca bir yaşam için mücadele ediyorsunuz. Çocuklarınıza, evinize ekmek götürebilmek için mücadele ediyorsunuz. Bunun köklü çözümü madenlerimizin, santrallarımızın kamulaştırılması, devlet eliyle yürütülmesidir. Bugün grevinize devletin güvenliği gibi gerekçelerle durdurmaya çalışıyorlar. Devletin güvenliğiyse o zaman gelsin burayı devlet işletsin" dedi.