30 GÜNLÜK SÜRE’YE DAVA
TEKEL direnişi 65. güne ulaştı. Tekgıda-İş, Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvurdu
TEKEL direnişi 65. güne ulaştı. Tekgıda-İş, Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvurdu
© Dava dilekçesinde, “Anayasada tanımlanan çalışma hakkının kullanımını sınırlandıran 30 günlük süre şartı ölçülülük ilkesine aykırıdır” denildi.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önünde, özlük hakları için başlattıkları eylem bugün 65. güne ulaştı. Tek Gıda-İş Sendikası, TEKEL işçileriyle ilgili olarak 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararının, geçici personelin 30 günlük süre içerisinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.
Tek Gıda-İş Sendikası’nca Danıştay’a verilen dava dilekçesinde, 4 Şubat 2010 tarihli “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”da yer alan “30 günlük süre içinde” ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 gün içerisinde” ibaresinin iptali istendi. Dilekçede ayrıca davacı sendika üyeleri açısından, 30 günlük sürenin 2 Mart 2010’da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebinde bulunuldu. Anayasanın 49. maddesinde “çalışma hakkı”nın tanımlandığı belirtilen dilekçede, “Karar ile temel bir hak, özgürlüğün kullanımı zaman yönünden sınırlandırılmak istenmiş olup bu isteğin ölçülülük denetimine tabi tutulması gerekmektedir. Anayasada tanımlanan çalışma hakkının kullanımını sınırlandıran 30 günlük süre şartı ölçülülük ilkesine aykırıdır” denildi.
İşçilerin gelecek yaşamlarını derinden etkileyecek böylesi bir karar için daha makul, daha uzun bir seçim yapma süresine ihtiyaçları bulunduğu belirtilen dilekçede, davaya konu Bakanlar Kurulu kararının fesihten sonra, 4 Şubat 2010 tarihinde yayımlandığı anımsatıldı. Dilekçede, “İşçiler, iş akitlerinin feshi tarihinde yürürlüğe girmemiş koşulları, 30 gün içinde değerlendirmek zorunda bırakılmaktadırlar” denildi. Karara göre sendika üyesi işçilerin 2 Mart 2010 itibarıyla bu çalışma ilişkisine yönelik istemde bulunmalarının gerekeceği vurgulanan dilekçede, şunlar kaydedildi: “Anayasanın 49. maddesinde tanımlanan ‘çalışma hakkı’ ile uluslararası sözleşmeler çerçevesinde, ‘insan onuruna yaraşır’ iş hakkına sahip işçilerin, pek çok açıdan temel çalışma normlarına aykırı ve yöntem saptırması ile malul bir statüde çalışmaya zorlanması açık bir hukuka aykırılık olmanın ötesinde, çalışma hakkının kullanımının son derece yetersiz bir süre ile sınırlandırılması sebebiyle, giderilmesi mümkün olmayan zararlar doğması kaçınılmazdır.”
Yöneticiler işçilerle beraber
Tez-Koop-İş Başkanlar Kurulu toplantısında, “28 Şubat’ta TEKEL işçilerine yönelik olası bir müdahaleye karşı, sendikanın Ankara’da bulunan tüm yönetici, temsilci ve üyelerinin işçilerin yanında olması ve işçilerle sabahlaması” kararlaştırıldı.
Belediyeden destek
Çankaya Belediye Meclisi de, AKP’li üyelerin “ret” oyuna karşılık TEKEL işçilerinin eylem yaptığı bölgede ortaya çıkan ısınma, barınma, beslenme, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışma yapılmasına karar verdi.
CHP işçilere muz dağıttı
Öte yandan işçilere ziyaretler de sürüyor. Ziyaretler sırasında işçilere seslenen CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, eylemi sonuna kadar desteklerini belirterek, “Bu mücadele TEKEL işçilerinin haklılık mücadelesini aştı. Türkiye’deki işçi sınıfının haklılık mücadelesi haline dönüştü. Sonuna kadar beraberiz” diye konuştu. Daha sonra CHP Anamur İlçe Örgütü, Anamur’dan getirdikleri 78 kasa muzu işçilere dağıttı. Bu arada, konfederasyonların aldığı karar doğrultusunda, Türk-İş Genel Merkezi ve bazı çadırlara siyah zemin üzerine beyaz harflerle çeşitli sloganların yer aldığı pankartlar asıldı.
TEKEL işçilerinin 65 günlük eylemi sürerken Tez-Koop-İş Sendikası ve Çankaya Belediyesi desteğini açıkladı.