ZENGİNLEŞTİKÇE DAHA AZ VERGİ ÖDÜYORLAR
En zenginlerin serveti artıyor, vergi rekortmenlerinin tahakkuk ettirdiği rakamsa düşüyor. Vergi sistemindeki adaletsizlik nedeniyle asgari ücretlinin gelirinin tamamı vergilendirilirken, vergi rekortmenlerinin ödediği tutar devede kulak kalıyor.
Normal
0
false
false
false
EN-US
JA
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
En zenginlerin serveti artıyor, vergi rekortmenlerinin tahakkuk ettirdiği rakamsa düşüyor. Vergi sistemindeki adaletsizlik nedeniyle asgari ücretlinin gelirinin tamamı vergilendirilirken, vergi rekortmenlerinin ödediği tutar devede kulak kalıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2012 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilen Gelir Vergisi Beyannameleri sonucunda Türkiye genelinde en çok vergi ödeyen ilk 100 mükellefi açıkladı. Listenin ilk beş sırasında Koç ailesinden isimler yer aldı.
Listenin ilk sırasında bulunan ve 26 milyon 876 bin 425 lira vergi tahakkuk ettirilen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’i, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç izledi. Suna Kıraç, Mustafa Koç ve Ömer Koç’la devam eden listede, Koç ailesinin dışından ilk isim altıncı sırada yer alan, 13 milyon 575 bin 423 liralık vergi tahakkuk ettirilen ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara oldu. Acun Ilıcak, Cem Yılmaz ve Seda Sayan’ın da yer aldığı listede yer alanların bir bölümü ise isimlerinin açıklanmasını istemedi.
‘EN ZENGİN 100 TÜRK’ LİSTEDE NEDEN YOK?
Forbes Türkiye tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan "En zengin 100 Türk" listesinde yer alan isimlerin büyük çoğunluğu, en fazla vergi ödeyen 100 mükellefin arasında yer almıyor.
En zenginlerin toplam serveti son yedi yılın en yüksek seviyesine yükselerek 117,84 milyar dolar olurken, gelir vergisi rekortmenlerine tahakkuk ettirilen toplam vergi ise 30 milyon geriledi. 2011 yılında vergi rekortmenlerine toplam 530,5 milyon lira vergi tahakkuk ettirilirken, 2012 yılında bu rakam 503,2 milyon liraya düştü.
Bu düşüşte, listenin ilk on sırasında yer alanların vergilerindeki azalış etkili oldu. Örneğin ilk sırada yer alan Semahat Arsel, 2011 yılında 33,6 milyon lira vergi tahakkuk ettirirken, Arsel için hesaplanan tutar 2012’de 26,9 milyon liraya düştü.
10 MİLYAR LİRA TAHAKKUK ETTİRİLDİ
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, geçen sene 3 milyon 150 bin 576 mükellefin verdiği yıllık gelir vergisi beyannameleriyle, 40 milyar 347 milyon 34 bin lira matrah beyan edilirken, bu tutar üzerinden 10 milyar 230 milyon 154 bin lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
Asgari ücretliler ise ücretlerinden kesilen yüzde 15 oranındaki gelir vergisiyle, 2012 yılında yaklaşık 3,5 milyar lira vergi ödedi. Ekonomi Servisi Dolaylı vergiler eşitsizliği artırıyor Geçen aylarda asgari ücretten vergi alınması tartışmaları gündeme gelmişti. Oysa asıl sorun, Türkiye’nin vergi politikasının büyük ölçüde, gelire göre değil; satın alınan mal ve hizmetler üzerinden alınan vergi olan "dolaylı vergiler" üzerine kurulu olmasından kaynaklanıyor.
Tüm dünyada adaletsizliğin kaynağı olarak görülen dolaylı vergiler, eşitsizliği artırıcı bir rol üstleniyor. Gelire bakılmadan, herkesin aldığı mal ve hizmetlere eşit oranda vergi ödediği bu sistemde, gelirinin tamamını harcamak durumunda olan dar gelirliler, aylık gelirinin yüzde 20’ye yakın oranını vergi olarak öderken, bu oran zenginlerin geliri içinde ihmal edilebilir bir orana denk gelebiliyor.
Dolayısıyla asgari ücretliler, işçiler, emekliler ücretlerinden kesilen vergiden daha yüksek vergiyi tüketirken ödüyor ve gelirlerinin tamamını harcamak zorunda kaldıkları için, gelirlerinin tamamı vergilendiriliyor.