ZENGİNLER KAZANDI FAKİRLER VERGİ ÖDEDİ
İSSMMO´nun araştırmasına göre Türkiye´de zenginler çok kazanıyor ama en yoksulun bile çok altında vergi veriyor. Geçen yıl En Zengin 100 Türkün toplam serveti 92 milyar 351 milyon lirayı bulurken, bu kişilerin ödediği gelir vergisinin oranı servetleriyle karşılaştırıldığında yüzde 5.7´lik bir oran ortaya çıkıyor. Asgari ücretten alınan gelir vergisi oranı ise yüzde 15 ile bu oranın yaklaşık üç kat üzerinde gerçekleşti.
Yoksullarla zenginler arasındaki uçurum vergide de kendini gösterdi.Asgari ücretli ödediği vergiyle zenginlere fark attı.
Zengin kazandı fakir ödedi
"En Zengin 100 Türk"ün servetine göre, "Vergi Rekortmeni 100 Türk"ün ödediği yıllık gelir vergisi oranı yüzde 5.7 olurken, asgari ücretlinin ödediği vergi yüzde 15 ile bu oranın yaklaşık 3 kat üzerinde gerçekleşti.
Asgari ücretli ödediği vergiyle zenginlere fark attı. İstanbul Serbest Muhasebeci MALİ Müşavirler Odası’nm (ÎSMMMO) açıklanan gelir vergisi rekortmenleri istatistikleri üzerinden yaptığı tespitlere göre, geçen yıl "En Zengin 100 Türk"ün toplam serveti 92 milyar 351 milyon lirayı bulurken, "Vergi Rekortmeni 100 Türk"ün ödediği yıllık vergi 530.5 milyon lira olarak gerçekleşti.
En zengin 100 Türk’ün ödediği gelir vergisinin oranı servetleriyle karşılaştırıldığında yüzde 5.7’lik bir oran ortaya çıkarken, asgari ücretten alman gelir vergisi oranı yüzde 15 ile bu oranın yaklaşık üç kat üzerinde gerçekleşti.
2011 yılı vergilendirme dönemi içinde MALİye’nin bütün mükellefler ortalama tahakkuk verilerine göre, "100 Vergi Rekortmeni" yıllık 2 milyar 40 milyon lira kazanç elde ederken, aynı kazancı yaklaşık 3 milyon 215 bin asgari ücretli ancak elde edebiliyor. Diğer bir ifadeyle 32 bin 150 asgari ücretlinin yılda kazandığı geliri bir zengin tek başına elde edebiliyor.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de büyük zengin ve patronların yüksek vergi ödemekten şikâyetçi olduklarını dile getirdiklerini, oysa dar gelirlilerin kazançlarının tümünü tükettikleri için tamamen vergilendirildiğini vurguladı. Ankan, "Vergi tabanının genişletilmesi, düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlanması ve dolaylı vergilerin bütçe payının geriletilmesi vergi politikasının temel karakterini oluşturmalı " dedi.