ZAMLAR BIKTIRDI
Yılbaşından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 17 artması ve döviz kurundaki yükselişe paralel, benzin fiyatlarına 10 günde 3. kez zam yapıldı. Yüksek vergi, tüketicinin ödeyeceği faturayı daha da ağırlaştırıyor.
Ham petrol fiyatlarının şubatta 125 doları aşarak son bir yılın en büyük sıçramasını kaydetmesinin ardından, petrol tüketicisi ülkelerde zam furyası başlarken Türkiye’de de 10 gün içinde 3. kez fiyat artışına gidildi.
Bir önceki zammın üzerinden daha 10 gün bile geçmeden benzine bir gün arayla üst üste, iki kez zam yapıldı.
Akaryakıt ürünlerinin fiyatları dün de 7-11 kuruş arttırıldı. Zammın ardından İstanbul’da (95 oktan-97 oktan) 4.55-4.62 liraya satılan benzinin fiyatı 4.62-4.73 liraya, Ankara’da ortalama 4.55-4.62 liraya satılan benzinin fiyatı ise 4.62-4.72 liraya çıktı.
Yüksek vergi faturayı kabartıyor
Petrol tüketicisi konumundaki ABD ve Çin başta olmak üzere pek çok ülkede zam furyası yaşanırken Türkiye’de yüksek vergi yükü, ödenen faturayı ağırlaştırıyor. Türkiye, yüzde 60’lık yüküyle, en yüksek vergi alan ülkeler arasında. 2011’de benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV) AB ülkeleri arasında ilk sırada, motorindeyse İngiltere ve İsveç’ten sonra üçüncü sırada Türkiye yer aldı. 2011’de benzinde litrede ortalama 1.04 Avro vergi alınan Türkiye, AB ülkeleri arasında en yüksek verginin bulunduğu ülke oldu.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, akaryakıt zamlarını eleştirirken bunun sadece petrol fiyatlarına bağlanmasına tepki gösterdi. “Akaryakıt fiyatlarının bu denli yüksek olmasının yegâne nedeni hükümetin dolaylı vergiler yoluyla halkı, tüketiciyi soyma politikasıdır” diyen Çetin, 4.63 TL’ye satılan bir litre benzinin rafineri çıkış fiyatının 1.25 TL olduğuna dikkat çekerek “Bunun 1.89 TL’si ÖTV, 71 kuruşu ise KDV’dir. Benzin sıfır bayi ve dağıtıcı kârıyla satılsa ve rafineri çıkış fiyatı 1 Kuruş olsa dahi tüketiciye litresi 2.25 TL’ye satılacak. Çünkü dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir çarpık vergi anlayışı Türkiye’de mevcuttur ki o da vergiden vergi almak insafsızlığı. Oysa ÖTV’den bir de KDV almaktan vazgeçilse akaryakıt litrede 34 kuruş daha ucuzlayacaktır” dedi.
CUMHURİYET