Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
25 Eylül 2012
ZAM YAĞMURU SÜRECEK

Kişi başına düşen geliri artmayan yurttaşın beli yeni bir zam dalgasıyla kırılacak

ZAM YAĞMURU SÜRECEK

* AKP gaza bastı: Önümüzdeki günlerde sigaranın vergisinin artırılması, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi istisnasının kaldırılmasının yanı sıra doğalgaz ve elektriğe 1 Ekim’den geçerli zam yapılması da gündemde. KDV oranları yüzde 1 artırılacak. Sağlık harcamaları da kısılacak.

* Enflasyon yükselecek: Hükümetin bütçe açığını kapatacak önlemler kapsamında yaptığı vergi düzenlemeleri enflasyonu nasıl etkileyecek? İktisatçıların yaptığı hesaplamaya göre, zamlar burada kalırsa yıllık enflasyonu 0.5 ila 0.8 puan yukarıya taşıyacak.

AKP hükümetinin otomotiv, akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV ile tapu harçlarının artırılmasını düzenleyen son kararnamesinin bütçeye yıllık katkısı 8.5-9 milyar lira hesaplanırken zam yağmuru da sürecek. Bu kapsamda sigaranın vergisinin artırılması, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi istisnasının kaldırılmasının yanı sıra doğalgaz ve buna bağlı olarak elektriğe 1 Ekimden geçerli zam yapılması gibi önlemlerin halen masada olduğu belirtiliyor. Hükümetten gelir artırıcı ve gider azaltıcı yeni adımlar bekleniyor.

KDV artacak

Reutersa bilgi veren ekonomi yetkilileri, alınan önlemlerin etkilerinin özellikle 2013 bütçesinde görüleceğini ancak bu yılki bütçeye de olumlu katkı vereceğini savundu.

Bir başka yetkili, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli MALİ Program (OVMP) için hazırlıkların devam ettiğini ve cumartesi günü alınan gelir artırıcı tedbirleri diğer başka adımların da izleyeceğini ifade etti. Yetkili MALİye Bakanlığı bütçe hazırlıklarını devam ettiriyor. Buna ilişkin ilk kararname yayımlandı ancak kalan bazı önlemler için ekonomi yönetimi çalışmasını sürdürüyor. Yakın zamanda diğer adımlar gelecek dedi.

Hükümetin tütün ürünlerine uygulanan ÖTVde yıl sonuna kadar yeni bir düzenleme yapmaması durumunda, bu kalemdeki ÖTV oranı bir yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012ye kadar ertelenen karar uyarınca 1 Ocaktan itibaren dört puan artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. Ekonomi yönetimi halen, bu kapsamda sigarada vergi düzenlemeleri için çalışma yapıyor. Ekonomi ve enerji yetkilileri de Botaşın aldığı fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra maliyet artışına bağlı olarak ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyorlar. Doğalgaza yapılacak zam, maliyetleri artıracağı için bu elektrik fiyatlarına da yansıtılacak.

Sağlık harcamaları bütçe giderlerinin kısılması bakımından en önemli unsurların başında geliyor ve ilk olarak sağlık harcamalarının kısılması gündemde diyen yetkili, diğer bazı harcamalar için de yeni adımların gündeme geleceğini ifade etti.

MALİye Bakanlığı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğana sunduğu alternatifli vergi artışı paketi içinde KDV oranının yüzde 1 artırılarak yüzde 18den 19a çıkarılması gündemde

puanlık vergi artışı ise yaklaşık 5 milyar liralık ek vergi anlamına geliyor. MALİyenin bir başka önlem planı da taşıt sahiplerinin her yıl iki kez ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi oranlarının artırılması.

 

Baltayı vatandaşa vurdular

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “AKP, kendisini eleştirenlere Balyoz’la gözdağı verip, zam baltasını vatandaşa vurdu değerlendirmesini yaptı. Öztrak, AKPnin bütçede hesabı tutturamadığını vurgulayarak 2013 bütçesini hazırlayamaz duruma düşen hükümet, Başbakan zam olurunu verince beceriksizliğinin faturasını vatandaşa kestiifadelerini kullandı. Yapılan zamların, borç yükü altında ezilen ailelerin bütçelerini daha da zorlayacağını belirten Öztrak, inşaat, otomotiv ve ulaştırma gibi sektörlerin satış ve üretimde daha da sıkıntı çekeceğini, işçi çıkarmak zorunda kalacağını ifade etti.

Vergi artışlarını, “AKP hükümeti başarılı(!) ekonomi yönetiminin meyvelerini halkımızla paylaşmaya devam ediyor diye eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın da, son 11 ayda doğalgaza, elektriğe yapılan ağır zamların ardından Türkiyenin, yine ve yeni zamlarla karşılaştığını, üstelik bu zam furyasının devam edeceğinin anlaşıldığını vurguladı.

Ayaydın, AKP hükümeti ülke ekonomisinin çok iyi idare edildiğini söylerken, parlak bütçe performansları ile övünürken, son 20-30 yılın en iyi bütçelerinin yapıldığını topluma sunarken tüm bu söylenenlerin doğruyu yansıtmadığını, bir illüzyon yaratıldığını, ülke gerçeklerinin bambaşka olduğunu ısrarla ifade etmiştim. Zaman ne yazık ki, benim gibi düşünenleri haklı çıkarmış, kaybeden ise yine vatandaşlarımız olmuşturifadesini kullandı.

Zam değil enflasyon ayarıymış!

Hükümetten zamlarla ilgili ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Ali Babacandan geldi. İstanbul Finans Zirvesinde konuşan Ali Babacan, zamları enflasyon ayarı olarak nitelendirdi. Babacan Bizim için mali disiplin her şeyin başı. MALİ disiplinin bizim 2010-2012 ihtiyacımızın yılbaşında daha fazla olacağıyla ilgili hesaplamalar var. Buradaki vergilerin en önemli amacı bütçe açığımızı belirli bir seviyede tutabilmek. Bugün Türkiyede enerji kalemleri bizim dışarıya bağımlı olduğumuz kalemler. Bizim bu kalemlerde çok dikkat etmemiz gerekiyor dedi. Babacan, harcamalarda dikkatli olunması gerektiğini, bu kapsamda hazırlık içinde olduklarını söyledi.

ÖTV zammına dava açıldı

Avukat Sedat Vural, akaryakıt ile alkollü içki gibi bazı malların ÖTV tutarlarında artış yapan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı. Avukat Vural, dava dilekçesinde, emekli olarak yaşamının her alanının, ÖTV gibi ekstra vergiler ile vergilendirilmesini yaşam hakkının ihlali olduğunu, bunu çağdaş devlet, uluslararası hukuk ve anayasal yapılanmaya da aykırı bulduğunukaydetti. Vural, emekli maaşına yılda en fazla yüzde 6 zam yapılırken, akaryakıt ve alkole bir gecede yüzde 20 zam yapılmasının, anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa aykırı olduğunu anlattı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel SEKRETERİ Hayri Erce, motor hacmi 1.600 ccnin altındaki otomobillere getirilen üç puanlık ÖTV artışının, firmaların stok durumları ve devam eden kampanyalar nedeniyle pazara asıl yansımasının 2013te görüleceğini, bu yıl sonu için pazar tahminlerini aşağı yönlü revize edeceklerini söyledi.

Yazgan Şarapçılık Yönetim Kurulu üyesi Murat Yazgan,“Sektörümüz kayıt içi çalışıyor ancak bu zamların olumlu bir yanını göremiyoruz. Kuvvetli olmamız gereken bir dönemde sıkıntı yaşıyoruz. Artışlar bize 3-4 milyon liralık ÖTV ve KDV yükü getirdidedi.

DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.