ZAM SİNYALLİ BÜTÇE
Bütçeyi sunan Bakan Şimşek, 2012’de vergi artışı olup olmayacağına dönük soruyu, “harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz” diye yanıtlayarak açık kapı bıraktı.

Bütçeyi sunan Bakan Şimşek, 2012’de vergi artışı olup olmayacağına dönük soruyu, “harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz” diye yanıtlayarak açık kapı bıraktı.
MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 merkezi yönetim bütçe giderlerini 350.9, bütçe gelirlerini 329.8 milyar TL olarak açıkladı. 2012’de bütçenin 21.1 milyar TL açık vereceğini belirten Şimşek, vergi gelirlerini de 277.7 milyar TL öngördü. Şimşek, 2012’de vergi artışı olup olmayacağına dönük soruya da “Maaş artışlarını, eşit işe eşit ücreti, intibak çalışmasını sadece borçlanarak yapamayız. Harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz. Vergilerle ilgili soruyu cevaplarken kapıyı açık bırakmak istiyorum” diye yanıt vererek zam sinyali verdi. Şimşek, 2012 bütçesini açıkladığı basın toplantısında özetle şunları söyledi:
* Her şey güllük gülistanlık mı? Tabii ki değil. Son dönemde eğilim tersine dönüyor ama cari işlemler açığı daha önce görülmemiş seviyelerde.
* Giderler son 3 ayda artacak. Yıl sonunda bütçe açığı 22.2 milyar liraya ulaşır. Eşit işe eşit ücreti, emeklilerin intibak konusunu ele alacağız. 2012’de 1500 yeni vergi müfettiş yardımcısı alacağız.
‘Alay etmedim’
Net şekilde motorlu taşıtlarda ve cep telefonunda ÖTV artışı yaptığımızı söyledim. Bu artışların bir güncelleme olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım. Vatandaşla alay söz konusu değil.
Maaşlarda netlik yok
* 2012’de kamuya brüt 90 bin eleman alınacak. Maaş artışları toplusözleşme sonrasında belirlenecek. Bir düzenleme gerekiyordu. Henüz yapılamadığı için bütçeyi bu şekilde yaptık.
Genel bütçeli idarelerde bütçesi en fazla büyüyen kurum 2011’e göre yüzde 51.4 artışla Anayasa Mahkemesi oldu. Danıştay’ınki ise yüzde 30 oranında daraltıldı.
En az bütçe Atatürk’e
Özel bütçeli kurumlar arasında en çok pay, 6.2 milyar TL ile Karayolları Genel Müdürlüğü’ne (KGM) ayrıldı. YURTKUR 4.4 milyar TL ile KGM’yi izledi. En az pay ise 2 milyon 393 bin TL ile Atatürk Araştırma Merkezi’ne verildi.
Bütçede katsayı ‘güncellenmemiş’
2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı’nda, memur maaş katsayılarında artışa gidilmediği ortaya çıktı. Buna göre hükümet, bütçedeki 81.7 milyar liralık personel giderini hesaplarken “memur maaşlarına artış yapılmayacağını” varsaydı. Konuyu Cumhuriyet’e değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Sezgin Özcan “Bu durumda bütçedeki personel gideri rakamları gerçeği yansıtmaz. Yetkililer bunu memurlarla henüz bir toplusözleşme imzalanmadığı için yapmış olsalar da en azından katsayıları enflasyon oranında arttırmaları gerekirdi” diye konuştu.
Tasarı’nın “Kamu personelinin ücretlerine ilişkin” 21. Maddesi’ne göre, 1 Ocak-30 Haziran 2012 döneminde aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayı 0,06446, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı 0,86251, yan ödeme katsayısı 0,02044 olacak. Söz konusu katsayılar, 5 Temmuz 2011’de 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 1 Temmuz-31 Aralık 2011 tarihleri arasında geçerli olmak üzere belirlenen katsayılar ile aynı.