YÜZDE 28’İ DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE
Asgari ücretin yüzde 28’i doğalgaz ve elektriğe gidiyor.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar asgari ücretin yüzde 28’inin doğalgaz ve elektriğe gittiğini belirterek, 4 kişilik bir ailenin kış aylarındaki elektrik ve doğalgaz giderinin 645 TL olduğunu bildirdi.
Turhan Çakar kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kış koşullarında hanelerin doğalgaz gideri, diğer üç mevsime göre en az iki kat artış gösterdiğini bildirdi. Asgari ücretli ve asgari ücretin altında geliri olan aileler ile işsiz olan 10 milyondan fazla ailenin (hane) kışın doğalgaz giderlerini, kömür kullananlar ise kömür giderlerini karşılayamadığını kaydederek, şunları kaydetti: “Kışın doğalgaz, kömür giderlerine elektrik gideri de eklenince durum çok daha vahim olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğalgaz tüketimi 1500 metreküptür. Aylık ortalama tüketim ise 125 metreküptür. Kışın ise aylık en az doğalgaz tüketimi 250 metreküp dolayındadır. 4 kişilik ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi ise 230 kilovatsaattir (kwh). Buna göre, kışın aylık tüketilen en az 250 metreküp doğalgazın bugünkü bedeli 472.58 TL’dir. Ortalama aylık 230 kilovatsaat elektrik tüketim bedeli ise 172.75 TL’dir. 4 kişilik asgari ücretli ailenin kış koşullarındaki enerji gideri (doğalgaz, elektrik) 645.33 TL’dir. Yani, kış koşullarında enerji gideri asgari ücretin yüzde 28’ini götürüyor.”
Asgari ücretliler ve asgari ücretin altında geliri olan aileler aylık enerji giderini ödeyemedikleri için zorunluluk nedeni ile doğal gaz tüketimini azalttıklarını vurgulayan Çakar, “Doğalgaz tüketimini azaltmak, kısmak zorunda olan aileler yeterince ısınamadıkları ve soğukta kaldıkları için çocukları ile birlikte hastalanmaktadırlar. Aynı koşullar, kömür kullanan aileler için de söz konusudur. Doğalgaz, kömür ve elektrik tüketicilerin en temel ihtiyacıdır. Tüketicilerin insanca yaşayabilmesi için yeterli enerjiye erişebilmeleri konusunda gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Hiçbir aile, hiçbir tüketici soğukta bırakılamaz” diye konuştu.
Turhan çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
* Geçinemeyen, geçim zorluğu çeken ailelerin enerji giderlerim devlet karşılasın.
* Enerji üretimi, ithalatı, dağıtımı kamulaştırılsın.
* Doğalgaz, kömür ve elektrik fiyatları düşürülsün.
* Doğalgaz, kömür ve elektrikte KDV kaldırılsın.