Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
15 Ocak 2018
YORGUNLUK BAHANE DEĞİL

BUİKAD ile işbirliği halinde hayata geçirdiğimiz Emeğin Cinsiyeti Olmaz yazı dizimizin bu haftaki konukları Güler Yıldız ve yine ilk kaynak operatörü Elif Korkmaz. Kaplanların güçlü kadınları, Yorgunluk kelimesi bizim için ne işte ne de evde bahane olmaktan çıktı diyor.

YORGUNLUK BAHANE DEĞİL
BUİKAD ile işbirliği halinde hayata geçirdiğimiz "Emeğin Cinsiyeti Olmaz" yazı dizimizin bu haftaki konukları Kaplanlar Soğutma’nın üretim alanında ilk kadın çalışanı olan Güler Yıldız ve yine ilk kaynak operatörü Elif Korkmaz. Kaplanların güçlü kadınları, "Yorgunluk kelimesi bizim için ne işte ne de evde bahane olmaktan çıktı" diyor.
Sizi tanıyabilir miyiz? 
 
Güler Yıldız: 1985 doğumluyum. 9 ve 7 yaşında iki kız çocuğu annesiyim. Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’nden mezunum. Ailem farklı bir bölüm okumamı istese de, isteyerek seçtiğimi görünce onlar da destekledi. Kaplanlar’da Boyahane Hazırlık Uzman Yardımcısıyım. 
 
Elif Korkmaz: 1987 doğumluyum. 12 ve 3,5 yaşında iki erkek çocuğu annesiyim. Yıldırım Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve EĞİTİMi Bölümü mezunuyum. Çocukları çok sevdiğim için bu bölümü seçmiştim. Üniversiteyi de kazandım ama ailem okumamı istemediği için göndermedi. Kaplanlar’da Teknik Soğutma’da Kaynak Operatörüyüm. 
 
Güler Hanım sizin elektronik ilginiz nereden geliyor? 
 
G.Y.: Babam evde tamirat işlerini yaparken hep yardım etmeye çalışırdım. Benden 7 yaş küçük bir erkek kardeşim var. Annemin rahatsızlığı yüzünden evin yükünü bir nebze ben taşıdım diyebilirim. Erkek çocuğu gibi büyüdüm. Belki bu nedenle kendi açımdan bazı şeyleri daha kolay kabullenebildim. Okul hayatında bölümünüz nedeniyle zorluklar yaşadınız mı? 
 
G.Y.: Sınıftaki tek kız öğrenci olduğum için farklı tepkilerle karşılaştım. Ama zaman içinde herkes alıştı. İlk başlarda yapamazsın gibi olumsuz şeyler söylediler. Olmaz dediler ama çok da güzel oldu! 
 
İş hayatınızdan bahsedersek? 
 
G.Y.: Maddi durumlar nedeniyle üniversiteye devam etmek istemedim ve önce bir markette mesleğimle alakasız bir bölümde çalıştım. Kaplanlar Soğutma’dan bir yöneticiyle marketteki dolaplarla ilgili tamirat sırasında, bölümüm üzerine tesadüfen sohbet ederken, beni form doldurmam için yönlendirdi. Başvuru sonrası hemen işe kabul edildim. 19 yaşındaydım ve 5 sene aralıksız çalıştım. Evlendikten ve ilk kızım olduktan sonra 3,5 yıl ara verdim. Son 7 yıldır yani toplamda 12 yıldır çalışmaya devam ediyorum. 
 
ÖNCE KENDİME İNANDIM 
 
Siz Kaplanlar’ın ilk mavi yakalı kadm çalışanısınız aynı zamanda? 
 
G.Y.: Evet fabrikada üretimde 50 kişilik ekipte ilk kadın çalışan ben oldum. Hatta o zaman nişanlıyken eşim de kendi çalıştığı fabrikada hiç kadın olmadığı için durumu kabullenmekte zorlanmıştı, ama alıştı. Üretimle ofis ortamı aynı değil tabiî ki, ben de ilk başlarda rahat hareket edebilmek için giydiğim tişörtün 2 beden üstünü alıyordum misal. 
 
Nişanlınız zorlandıysa, çalışma arkadaşlarınız hayli hayli zorlanmıştır? 
 
G.Y.: İşin zorluklarını anlatıp, endişelerini dile getirdiler. Bana 2 ay ömür biçip, kaçıp gideceğimi düşünseler de (gülerek), somasında bu konuda ne kadar azimli olduğumu anladılar. Çünkü öncelikle kendime inandım.
 
Hangi bölümlerde çalıştınız? 
 
G.Y.: Önce pano topladım, dolapların tüm aydınlatma soğutma sistemlerinin elektrik aksamları benim elimden geçiyordu. Ancak kendi işim haricinde diğer birimlerde de çalıştım. Dolapların üzerinde montaj yaptığım günler de oldu. Dolapların elektrik aksamlarını, voltaj değerlerini etiketlere yazma işini üstlendim. Mesleki bilgim olduğu için yöneticilerim de beni ön gördüler. Sonraki süreçte sac bölümünde punch makinalarının planlamalarım yaptım. Üretim planlama departmanımn oluşum sürecinde yer aldım. Üretim Müdürümüz Nazlı Kaplan’ın da güveniyle, şu anda 1 yıldır görev aldığım boyahane hazırlık bölümünün sorumlusuyum. Bölümümüzde parçalar üretildikten sonra boyanarak, ilgili birimlere teslim ediliyor. 
 
Tüm birimlerde çalışmak size neler kazandırdı? 
 
G.Y.: Fabrikamn işleyişi ve üretimin tüm süreçleri konusunda bilgi ve deneyim sahibi oldum. İlk başlarda aynı pozisyonda çalıştığın arkadaşların için, birim sorumlusu pozisyonunda görev almak ise ayrı bir sorumluluk. Birimime aynı zamanda yeni bir sistemle gittiğim için, ister istemez ilk zamanlarda bir direnç gösterildi ama şimdi yerini sistemli bir çalışmaya bıraktı. Çalıştığımız tüm bölümlerde kadın arkadaşlarımızın tertip ve düzen getirdiğini ve pratik zekâsını fazlasıyla kullandığını söyleyebilirim. Ben de çalışmak isteyen herkes için iyi bir örnek oldum. Hep söylüyorum zaten; bu fabrika benim. Her bölümde yapılan işte sorumluluk hissediyorum. 
 
ÇAKTIM ÇAKMAĞI VERDİM GAZI!
 
Elif Hanım siz çalışma hayatına nasıl atıldınız? 
 
E.K.: Ben de çok erken, 18 yaşımda evlendim. 19 yaşında hemen anne oldum. Oğlum 8 aylıkken ev bütçesine de katkı koymak için çalışmak istediğimi söyledim. Çok şanlıyım ki bu konuda ailelerimiz de destekledi ve kayınpederim bir otomotiv fabrikasında işe başlamam için yardımcı oldu. 6,5 yıl otomotiv sektöründe elektrikli sistemde çalıştım. 
 
Siz tamamen mezun olduğunuz bölüm dışında bir meslek seçmişsiniz? 
 
E.K.: İlk başlarda bu işi yapabilir miyim diye endişelerim oldu. Ancak eğitimle hiçbir şeyin zor olmadığını gördüm ve hem işimi hem çalışmayı çok sevdim. İkinci bebeğim olduktan sonra 1,5 yıl ara verdim ve daha sonra Kaplanlar’da işe başladım. Bir buçuk yıldır kaynak operatörüyüm. 
 
Bölümünüzü biliyor muydunuz başvurduğunuzda? 
 
E.K.: Form doldurmaya geldiğimde öğrendim. "Kaynak soğutma bölümüne kaynak operatörü alacağız ve 20 erkeğin arasında sen ilk olacaksın" dediklerinde çok heyecanlandım. Nazlı Hanım, ben artık nasıl baktıysam, nedenini sorduğunda ilk olmanın tedirginliğini yaşadığımı söyleyemedim. ‘İşi kaybetmemeye çalışıyorum ihtiyacım var’ diye cevap vermiştim. 
 
Peki korkunuzu nasıl yendiniz? 
 
E.K.: Eve gider gitmez eşime kaynakçı olacağım dedim. "Yok onda bir şey, ben yapmıştım" deyince cesaretlendim. "O zaman sen yaptıysan ben de yaparım" dedim (gülerek). EĞİTİMler sonrasında aldım elime şalamayı, çaktım çakmağımı, açtım oksijenimi, verdim gazımı baktım ateş yanıyor (gülüyoruz). 
 
Siz bölümünüzde nasıl karşılandınız? 
 
E.K.: Bölümümde ilktim ve çalışma arkadaşlarım bunun bir erkek işi olduğunu düşündükleri için benim neden kaynağa alındığımı anlayamadılar. Daha önce şalamayı eline aldığında korkan kişilerden bahsettiler. Oysa dikkatli çalıştıktan sonra korkulacak bir şey yok! Her şeyden önce insanın kendine güveni ve cesareti olmalı. Şu anda bölümümde 5 kadın çalışan olduk. Deneyim sahibi olarak onları cesaretlendirdiğim için ayrıca mutluyum. 
 
Avrupa’da geçerli sertifika
 
Sizin iş tanımınız, süreciniz nedir? 
 
E.K.: İş emrinde istenen boruları ölçülerine göre kesip, istenen şekillerde gerekli derecelerde kıvrımlarını ölçüp vanalara ya da bakır boruya kaynatıyoruz. Sonrasında direkt soğutucuya kaynatılarak, dolaplara montaj işlemi için gönderiyoruz. 
 
Aynı zamanda mesleğinizle önemli bir sertifika almışsınız, tebrik ederiz? 
 
E.K.: Kaplanlar bünyesinde ISO 3085 standartlarına uygun şekilde kaynak yönetmeliğimiz uygulanmakta. Bu yıl da ilk defa kaynak operatörleri olarak Avrupa’da geçerli olan sertifikalarımızı aldık. Benim için bu sınavı ilk girişte kazanmak önemli bir gurur oldu. Bana olan güvenlerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. 
 
EŞLERİMİZ EVDE EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ 
 
Bu özgüven evdeki iş bölümüne nasıl yansıyor? 
 
G.Y.: Ben ayaklarım üzerinde durmayı başardım. Kendi işimi kendim yapmayı öğrendim. Evde bile tamirat gerekiyorsa yapıyorum. Bu eşim bana destek olmuyor anlamında değil! O da ütüleri yapıyor mesela. 
 
Süpermiş (gülüyoruz)!.. 
 
G.Y.: İkimiz de çalışıyoruz, ama "çalışıyorum, yorgunum" kelimelerini biz bahanelerin arkasına sığınmak için kullanmıyoruz! Karşılıklı özveride bulunuyoruz. Aslında kızlarımızı yetiştirirken de çok iyi örnek oluyoruz. E.K. :Ne yalan söyleyeyim benim eşim de mutfağa girince döktürüyor. Eve gittiğimde hazır sofraya oturuyorum genellikle. Eşim bu konuda en büyük destekçim. Şimdi eşim de kaynak operatörü olarak çalışıyor. Her şeyi düşünürdüm de ikimizin bir gün kaynakçı olacağı aklıma gelmezdi. 
 
Çocuklarınızla mesleğinizle ilgili sohbet ediyor musunuz? 
 
E.K.: Fabrikamızda gerçekleştirilen aile gezisinde çocuklarım da çalıştığımız alanları gördüler. Kullandığım şalamayı ellerine aldılar, kıvırdığım boruları, kaynak gözlüğümü tek tek gösterdim. Benim için çok özel bir andı. Gezi sonrası büyük oğlum "anne büyüyünce ben de kaynakçı olabilir miyim" diye sordu. Tüm aile kaynakçı olacak (gülüyoruz). 
 
G.Y.: Ben de çocuklarım üzerinde etki bırakmış olabilirim. Çünkü kız çocukları genellikle doktor ya da öğretmen olmak isterler. Benim kızım şimdiden mühendis olmak istiyor.
 
İMKANSIZ DEĞİL! 
 
Ya hedefler, hayaller? 
 
G.Y.: Yöneticilerimiz her zaman üretimde daha fazla kadın çalışanların olmasını isteyerek bizim en büyük destekçimiz oldular. Tüm görevleri yerine getireceğime dair özgüvenim var. Kimsenin bu benim işim değil, ben yapamam deme lüksü olmamalı zaten. 
 
E.K: Kaplanlar ailesinin çalışanlarına güveni bizim başarımızın asıl sebebidir. Çalıştığım ortam ailem gibi, evime çok huzurlu gidiyorum. Böyle olunca hiçbir şey imkansız gelmiyor. İnsan önce yaptığı işi sahiplenmeli. 
DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.