YOKSULLUK SINIRI 20 BİN LİRAYI ZORLUYOR
Enflasyon, TL’deki değer kaybı alım gücündeki erimeyi artırmaya devam ediyor.

Mayıs ayında yoksulluk sınırı neredeyse 20 bin liraya dayanırken, açlık sınırı ise 6 bin 17 TL’ye yükseldi. Türk-İş’in mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması asgari ücretin 1.764 TL üzerine tırmanırken gıda harcaması ile kira, faturalar, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer aylık harcamaların toplam tutan ise 19 bin 602 TL’ye yükseldi. Mayısta bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 7 bin 836 TL oldu.
İŞÇİ, MEMUR NEFES ALAMIYOR
Türk-İş raporunda yapılan değerlendirmede işçi, memur, emekli, öğrenci ve esnafın nefes alamadığına dikkat çekilirken “Ne enflasyon yavaşlıyor ne de alım gücü yükseliyor” denildi. Raporda ekonomik koşulların işsizliğin büyümesine de yol açtığına vurgu yapıldı.
Gıda enflasyonu 1 yılda YÜZDE 1OO’Ü GEÇTİ
Mayıs ayında bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 13.04 olurken son on iki ayda ise yüzde 107.76’ya ulaştı. Türk-lş raporunda resmi nisan verilerine göre yüzde 118.5 olan tarım üretici enflasyonu ve yüzde 105.8 olan yurtdışı üretici fiyat endeksinin yaz aylarında gıda fiyatlarında gerileme ihtimalinin düşük olduğunu kanıtlar nitelikte olduğu belirtildi.