YOKSULLUK İNCE HESAPLA ÖRTÜLDÜ
DlSK-AR´ın araştırmasına göre ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.

DlSK-AR’ın araştırmasına göre ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.
Yoksulluk gizleniyor
Madde sepetinin her yıl değişmesi, verilerin güvenilirliğini zedeliyor. Sabit madde ağırlıkları ile hesaplanan endeksi ile resmi endeks arasında fark sistematik olarak enflasyonu düşürecek şekilde artıyor.
Türkiye Devrimci îşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Ensitüsü’nün (DÎSK-AR) araştırmasına göre ‘yoksulluk’, TÜİK’in enflasyon sepetinde gizli hale getiriliyor. Enflasyon sepetinde yapılan oynamalar, enflasyonu geriletiyor. Madde sepetinde araç satın alımı yüzde 5.44’lük ağırlığı ile yüzde 5.23’lük kiradan ve yüzde 3.14 ile ekmekten daha fazla ağırlığa sahip bulunuyor. Ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.
Rapora göre fotoğraf makinesi, kamera, CD çalar, telsiz telefon ve cep telefonu, tansiyon aleti, gözlük camı gibi ürünler enflasyon endeksinde yer almasaydı, sepette yıllık yapılan değişikliklerin etkisi de ilave edildiğinde TÜFE mevcut değerinin 18.81 puan ve yüzde 10 üzerinde olacaktı. Bu değerin ücretlere yansıtılması durumunda SGK verilerine göre işçinin eline geçen net ücret aylık 95 TL, yıllık 1140 TL fazla olacaktı. Rapora göre bu miktar şu an herhangi resmi hesaplamada kayıp olarak görülmüyor. TÜÎK tarafından üretilen verilerin işçilerin ve geniş emekçi kesimlerinin gelirlerini doğrudan etkilediği vurgulandı.
Hükümetin enflasyonu sadece makro ekonomik dengeleri etkileyen unsur olarak gördüğünün belirtildiği raporda, buna karşın enflasyon oranlarının, emekçiler açısından ihtiyaç duyulan temel ürünlerin gerisinde kalmasının, alım gücünü ciddi şekilde etkilediği ve gizli bir yoksullaşmanın yolunu açtığma dikkat çekildi. Araç satın alımınım emekçilerin ücret artışlarını etkilememesi gerektiği kaydedilen raporda enflasyon hesaplanırken ve ağırlıkları belirlenirken, toplumun büyük bir kesimini doğrudan etkilemeyen maddelerin ya da fiyatları doğallığında sürekli olarak gerileyen teknolojik ürünlerin dikkate alınmasının doğru olmadığın vurgulandı.
Ayrı bir endeks oluşturulmalı ?
Ücret artışlarında dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalı.
Fiyatı sistematik olarak gerileyen teknolojik ürünler mal sepetinden çıkartılmalı.
Toplum tarafından yaygın olarak kullanılmadığı halde, yüksek değer taşıdığı için ciddi bir biçimde enflasyonu etkileyen ürünler mal sepetinde yer almamalı.
Her türlü sübjektif müdahaleye açık olan yıllık sepet değişimi konusunda, sendikaların da onayının alınması sağlamalı.
İstatistik Konseyi’nin kapsamı genişletilerek emek örgütlerinin katılımı ve denetimi sağlanmalı.
Hükümet mensuplarının TÜlK’e müdahalesi anlamına gelecek yaklaşımlardan uzak durmaları sağlanmalı.
Enflasyon hesaplaması nedeniyle yaşanan gelir kayıpları giderilmeli.