YILLIK İZİNDE ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 5 YIL
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kullanılmayan yıllık izinlerin ücretlerinin ödenmesinde son noktayı koydu.
Özel bir şirkette çalışan işçi, işten çıkarıldıktan sonra yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini öne sürerek mahkemeye başvurdu. İş mahkemesinin defalarca reddettiği davada son sözü söyleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zamanaşımı süresinin 10 yıl değil 5 yıl olduğuna dikkat çekti. Kararda avukatların davalarda vekâletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağı da belirtildi.
Kararda şöyle denildi: “Düzenlemede iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kullandırılmamış olan yıllık izin sürelerine ait ücretin ücret niteliği özellikle vurgulanmıştır. İş Kanunu’nun 32. maddesinin 6. fıkrasına göre iş sözleşmelerinin sona ermesinde işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanun’dan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlarının tam olarak ödenmesi zorunludur. Aynı maddenin 8. fıkrasına göre ise ücret alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıldır.”