Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
30 Temmuz 2013
YERLİ TOHUMLAR TOPRAKLA YENİDEN BULUŞUYOR

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerli tohumları toprakla yeniden buluşturuyor. Tohum Takas Ağı projesi kapsamında aralarında pembe domates, Osmanlı çileği ve deli bezelyenin de olduğu 40 çeşit yerli tohum toplandı.

YERLİ TOHUMLAR TOPRAKLA YENİDEN BULUŞUYOR
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerli tohumları toprakla yeniden buluşturuyor. "Tohum Takas Ağı" projesi kapsamında aralarında pembe domates, Osmanlı çileği ve deli bezelyenin de olduğu 40 çeşit yerli tohum toplandı.
Tohumlardan 29’u, 8 tohum merkezi çiftliğinde ekildi.

ANKARA -AA muhabirine açıklama yapan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Tohum Takas Ağı Koordinatörü Durukan Dudu, Tohum Takas Ağı projesi ile Anadolu topraklarında köylülerin yüzlerce yıllık kadim bilgisiyle, kadınların emeğiyle ve doğanın ahenkli devinimleriyle oluşan, her yerelde ayrı bir lezzet taşıyan yerel tohumları korumayı ve bu tohumların yayılarak devamlılığını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Tohumları korumanın en iyi yolunun onları ekmek, ürünlerini yemek ve elde edilen tohumları yeniden ekmek olduğunu ifade eden Dudu, ücretsiz olan yerel tohumların doğru pazarlama ile köylüye daha fazla para kazandırarak kırsal yaşamın sürdürülebilirliğini sağladığını dile getirdi.

Yerel tohumların, Anadolu’nun farklı köşelerinde yüzlerce yıldır ekilip biçilen, tohumları saklanıp yeniden ekilen, nesilden nesile aktarılan tohumlar olduğuna işaret eden Dudu, yerli tohumların hibrit veya GDO’lu olmadığını vurguladı. Binlerce yıldır yetiştiği Anadolu topraklarına uyum sağlayan yerel tohumların bünyesinde çeşitlilik ve sağlık barındırdığını anlatan Dudu, "Yerel tohumlar, gıda güvenliği için de gıda güvencesi için de iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği kuraklık, sel ve hastalıklar gibi felaketlere karşı da en büyük güvencemiz. Nerede ve ne şekilde üretildiği belli olmayan, güya yüksek verimli ama aslında verimsiz olan ve hasat için çok gübre, tarımsal ilaç isteyen hibrid topumlar, değişen koşullar karşısında savunmasız kalıyor. Yerel tohumların çok büyük kısmı, tarım ilacı istemez, buna ihtiyaç duymaz ya da çok az duyar. Aynı şekilde yerel tohum gübreye de ihtiyaç duymaz. Hatta bazı yerel tohumlar suni gübre verdiğiniz zaman bozulur" diye konuştu.

Tohum Takas Ağı projesi kapsamında yerli tohumları topladıklarını anlatan Dudu, topladıkları tohum numunelerini Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezine göndererek virütik, bakteriyel ya da fungal bir sorunları olup olmadığını kontrol ettiklerini söyledi. Yerli tohum konusunda Anadolu’nun bir hazine olduğunu ifade eden Dudu, Anadolu’da binlerce çeşit yerel tohum bulunduğunu dile getirdi. Bu zenginliği ve çeşitliliğinin devamını sağlamak istediklerine işaret eden Dudu, şöyle devam etti: "Kaybolan bir yerli tohumu bulmak ne yazık ki mümkün değil ama neredeyse kaybolan tohumlar bulduğumuz çok oldu. Yereldeki tohum merkezlerimiz bunu yapıyor, köyleri dolaşıp kaybolmaya yüz tutan çeşitleri ortaya çıkarıyor. Yakın zamanda Bayramiç köylerinde saz çavdarı tohumunu bulduk ve ekimine başladık. Bu sene envanter amacıyla 40 yerli tohum topladık. Testleri tamamlanan 29 yerli tohumu ekim için farklı tohum merkezlerimize gönderdik.

6 tohumun ise analizi sürüyor. Bazı sorunlar tespit edilen beş tohum ise ekilmedi. Pembe domatesin yanı sıra kuraklığa dayanıklı bir tür olan deli bezelye ve kaybolmaya yüz tutan Osmanlı çileğinin tohumlarını da ekmeye başladık. Önümüzdeki sene bu üç türün tohumlarını da dağıtmaya başlamayı umuyoruz. Öte yandan uzun bir süre yerli patlıcan tohumu aradık ama sadece bir tane bulduk. Onda da patojen çıktı, ekimini yapamadık. Yerli patlıcan tohumu vardır mutlaka ama biz henüz bulamadık." Yasalar gereği yerli tohumların satılamayacağına, sadece takas edilebileceğine dikkati çeken Dudu, ağustos ayından itibaren tohum takas taleplerini "www.tohumtakas.org" adresinden alacaklarını belirtti. Takas edecek tohumu olmayanların da sistemden faydalanabileceğini dile getiren Dudu, şöyle konuştu: "Ağustos ayından itibaren ‘www.tohumtakas.org’ internet sitesinden ulaşılabilecek Tohum Takas Ağı Elektronik Veritabanı ile herkes kendi elindeki yerel tohumlarla ilgili tüm bilgileri sisteme girebilecek, tüm tohumların şeceresini geçmişe doğru takip edebilecek ve takas için talepte bulunabilecek." (AA)

 

 

DİĞER HABERLER
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Coca Cola İçecek arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI
ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI

Ücretli çalışan sayısı martta aylık bazda yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda yüzde 2,6 arttı.

ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?
ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?

Benim işçilerle doğrudan ilişkim 1972 yılında başladı. “Eski işçi” dediğimde benim bildiklerim bu yılların işçileridir. Ancak tabii ki daha öncenin işçileri de, “iyice eski işçiler” de var.

FRİTO LAY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
FRİTO LAY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Frito Lay arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.