Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Aralık 2014
YATAĞAN DİRENİŞİ BÜYÜYOR! HAYDİ BARİKATA!

Yatağan’da kritik haftaya girildi, maden ve enerji işçileri mücadeleyi büyüttü. Önceki gece santral önüne barikat kuran işçiler sabaha kadar nöbet tuttu dün de işyerlerini terk etmeme eylemi başlattı

YATAĞAN DİRENİŞİ BÜYÜYOR! HAYDİ BARİKATA!

Muğla Yatağan’da santralların devir tarihi yaklaştı, işçiler mücadeleyi büyüttü. Önceki gece Yatağan Termik Santralı önünde nöbete başlayan işçiler, direniş çadırını eylem alanına çevirdi. Santralların önüne iş makineleri ile barikat kuran işçiler dün sabah da işyerini terketmeme eylemi başlattı.

Muğla’da Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralları ile kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı aylardır mücadele eden maden ve enerji işçileri direnişte 442 günü geride bıraktı. Alıcı firmanın işyerlerini devir aldığı yönündeki duyum üzerine işçiler önceki gün saat 22.00’den itibaren hem Yatağan Termik Santralı hem de kömür işletmeleri önünde toplanmaya başladı. Santralın girişine iş makineleri ile barikat kuran işçiler soğuk havaya rağmen sabaha kadar nöbet tutttu. Ateş yakarak ısınmaya çalışan işçileri, aralarında İşçi Partisi ve TGB yöneticilerinin de olduğu birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yalnız bırakmadı. Dün sabah saatlerinde mesaiye gelen memurlar da işyerlerine sokulmadı. Sık sık “Türk-İş göreve genel greve”, “Asla teslim olmayacağız”, “KİT’ler vatandır satılamaz” sloganlarının atıldığı nöbette halaylar çekildi, kumanyalar hazırlandı. Nöbetten tüm Türkiye’ye seslenen işçiler herkesi Yatağan’daki kamu mallarına sahip çıkmaya çağırdı. İşçiler dün bölgeyi denetlemeye gelen jandarma komutanını da alkışlarla uğurladı.
 
BARİKATA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Daha sonra santral önünde açıklama yapan Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, işyerlerini terk etmeme eylemi başlattıklarını dikkat çekti. 7 Aralık’tan itibaren alıcı firmanın anlaşma gereği işyerlerini teslim alma durumunda kalacağını söyleyen Girgin, dün geceden itibaren de kendilerinin alıcı firmaları işyerlerinde karşılıyor olacaklarını söyledi ve tüm emek dostlarına şu çağrıda bulundu:
“Buradan başta Yatağan olmak üzere tüm emek dostlarını, bütün yurtseverleri, aydınları, sanatçıları, öğrencileri ve tüm emekçileri Yatağan’daki bu barikata sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu barikat yıkılırsa kaybeden sadece Yatağan işçisi olmaz, bu barikat yıkılırsa Türkiye kaybeder. Biz her zaman şunu söyledik. Özelleştirme emperyalist bir saldırıdır, özelleştirme Cumhuriyete saldırıdır. Özelleştirme Türkiye’ye saldırıdır. Bu kavga aynı zamanda Soma’da diri diri gömülen işçinin kavgasıdır. Seyitömer’de ve Van’da işten atılanların kavgasıdır. Ayrıca Gaziantep’te Sütçü İmam’ın da hakkı vardır buralarda, İzmir’deki Hasan Tahsin’in de hakkı vardır. Samsun’dan Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Mustafa Kemal’in de hakkı vardır 76 milyonun da hakkı vardır burada.”
 
‘SATIH BÜTÜN VATANDIR’
Yatağan-Milas işçileri şahsında Türkiye işçi sınıfının imtihan verdiğini söyleyen Girgin, Sakarya Muharebesi’nin Ulusal Kurtuluş Savaşı için nasıl dönüm noktası olduysa Yatağan’ın da bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Hep beraber bu imtihanda ya var olacağız ya da yok olacağız. Mustafa Kemal’in söylediği gibi artık bizim için özelleştirme kapsamındaki santral ve madenler için, tüm özelleştirme kapsamındaki işyerleri için geleceğimiz için, emeğimiz için, bu noktadan sonra hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır.”
Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik de enerji ve maden işçileri adına yeni bir atrih yazılacağını ifade ederek, “Türkiye işçi sınıfı tarihine ‘Enerji ve maden işçileri, işyerlerini teslim etmediler’ diye geçecek. Ölmek var dönmek yok diyoruz. İşyerlerimizi terk etmiyoruz, bizleri kağıt üzerinde alabilirler ancak şunu her zaman söylüyoruz. Gelsinler burada teslim alabiliyorlarsa buradan teslim alsınlar. Gaz da yedik cop da yedik haram yemedik. Bizi çiğnemeden bu kapıdan içeri giremeyecekler. Bundan sonra burada yatıyoruz ve burada kalıyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından günboyu Yatağan Termik Santralı önünde süren direnişe siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinden destek geldi. İşçi Partisi, CHP, Birleşik Haziran Hareketi, SES ve EĞİTİM-Sen destek ziyaretlerinde bulundu.
 
BARİKATA DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
İşçilerin barikata destek çağrısına siyasi partiler, sendikalar ve meslek odalarından yanıt geldi. Açıklamalar şöyle:
 
‘NE İSTİYORLARSA YAPARIZ’
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay:
“Türk-İş Genel Başkanı olarak Yatağan’da yetkili iki sendikanın genel merkezleri ve Yatağan şubeleri ile görüşüyorum. Türk-İş olarak işyerlerinin özel sektöre devrine karşıyız. İşçiler ne istiyorlarsa yapmaya hazırız. Ben Türk-İş Genel Başkanı olarak işçiyi ve bölge halkını korumak zorundayım. Bunun için Türk-İş’e düşen her görevi yapacağız. İki sendika genel merkezleri ne yapılacağına karar versinler. Ne istiyorlarsa bize iletsinler.”
Türk-İş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak:
“Türk-İş olarak Yatağan işçisinin yanındayız. Yatağan’da yetkili sendikaların belirledikleri yol haritasına göre hareket edeceğiz. Belirlenen yol haritasına sonuna kadar destek verip, gereğini yapacağız.”
Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar:
“Yatağan işçilerinin aldıkları bütün kararlarda yanlarında olduk. Bundan sonra da alacakları kararlarda onların yanındayız ve destekçileriyiz.”
Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul:
“Bizim geçmişten beri özelleştirmelere karşı, özelleştirme adı altında yandaşları zenginleştirmeye karşı, Cumhuriyetin bütün birikimlerini elden çıkarmaya karşı bir duruşumuz, mücadelemiz var. Bunların hepsi siyasi rant için yapılan işlerdir. Yatağan’da, bir başka yerde emekçilerin mağdur edilmesine karşı mücadele edenlerin yanındayız. Sendika olarak bu tür özelleştirmelerin karşısındayız.”
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın:
“Yatağan işçisi yalnızca hakları için değil, ülkemizin geleceği için direniyor. Enerji ve maden özelleştirmesine karşı mücadelesini yükselten Yatağan işçisi, yalnız değildir. Santrallar ve maden sahası halkındır, halkın kalacaktır.”
 
MEMURDAN DESTEK
Enerji-İş Sendikası:
“Enerji üretiminde ithal kaynağa bağımlılık sonlandırılmalı yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı sağlanmalıdır. Kamu emekçileri Yatağan özelleştirmesine karşı mücadeleye işçiler ile omuz omuza devam edecektir.”
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı:
“Yatağan Termik Santralı özelleştirilmesine karşı direnen işçiler yalnız değildir. Birlikte mücadelenin dışında başka bir yol olmadığının bilinciyle ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’ diyoruz.”
İşçi Partisi Genel SEKRETERİ Serhan Bolluk:
“Vatan ve emek nöbeti başladı. Yatağan işçisi kendi üzerine düşen görevi yerine getiriyor, halkın malına, milli değerlerine sonuna kadar sahip çıkıyor. Bu kapsamda fabrika içinde ve direniş çadırında bu nöbeti çok kararlı bir şekilde sürdürüyor. Biz İşçi Partisi olarak işçilerle yan yanayız, omuz omuzayız. Onların başarısı Türkiye cephesine yazılacaktır. Bugün bütün yurtseverler, emek dostları, siyasi partiler, kitle örgütleri, odalar Yatağan işçisinin yanında olmalıdır. Bu başarı kazanıldığı takdirde Türkiye işçi sınıfı ve Türkiye kazanacaktır. Biz İşçi Partisi olarak örgütlerimize gerekli talimatları verdik burada uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanıyoruz. Bir günlük bir mücadele olmadığının farkındayız. Bütün planlarımızı, hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Özelleştirme saldırısı burada durdurulacak ondan sonra Türkiye’nin önü açılacak ve üretim ekonomisinin yolu açılacak.”
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.