YAŞLI VE GÖÇMEN İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTIYOR
İSİG Meclisi’nin raporuna göre, beş işkolunda yaşanan iş cinayetlerinin sayısında geçen yıllara göre büyük artış var. Göçmen ve yaşlı işçilerin can verdiği iş cinayetleri de artmış durumda
İSİG Meclisi’nin raporuna göre, beş işkolunda yaşanan iş cinayetlerinin sayısında geçen yıllara göre büyük artış var. Göçmen ve yaşlı işçilerin can verdiği iş cinayetleri de artmış durumda
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2015 yılının ilk altı ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporu kitaplaştırdı. Meclisin 32 sayfadan oluşan kapsamlı raporunda önemli uyarılar yer alıyor. Buna göre, bazı işkollarında yaşanan ölümlerde geçmiş yıllara göre ‘sıçramalı artış’ var. Emeklilik çağındaki işçilerin ve göçmen işçilerin öldüğü iş cinayetlerinde de büyük artış söz konusu.
BEŞ İŞKOLUNDA SIÇRAMALI ARTIŞ
Raporda, bu yılın ilk altı ayında en az 794 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekilerek, en çok ölümün inşaat, tarım ve taşımacılık işkollarında yaşandığı vurgulandı. Bu üç işkolunun ‘değişmeyen üçlü’ olarak tanımlandığı raporda, inşaatta 184, tarımda 170, taşımacılık işkolunda ise 117 işçinin yaşamı yitirdiği belirtildi.
Raporda, “Uyarıyoruz! Tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler ve gıda/şeker işkollarında iş cinayetleri geçen seneye göre sıçramalı artış göstermiştir. Bu işkolları ve yine ölümlerin yoğunlaştığıı inşaat, metal, madencilik ve enerji sektörlerinde acil önlemler alınmalıdır” denildi.
YAŞLI VE GÖÇMEN İŞÇİLER
Rapora göre, 51 yaş ve üstünde çalışan işçilerin öldüğü iş cinayetlerinin sayısında da büyük bir artış söz konusu. Bu yıl 51 yaş ve üstünde olan en az 222 işçi yaşamını yitirdi.
Göçmen işçilerin yaşamını yitirdiği iş cinayetleri de geçen yıla oranla artmış durumda. Bu yılın ilk altı ayında en az 37 göçmen işçi iş cinayetlerinde can verdi. Raporda, devletin gerekli önlemleri almadığına dikkat çekilerek “Göçmenler işçi sınıfının yeni bir bileşenidir. Sendikal hareket göçmen işçileri örgütleyecek bir perspektif geliştirmelidir” ifadelerine yer verildi.
***
Acil talepler
İSİG Meclisi, raporunda, iş cinayetlerinin önünde geçilebilmesi için acil taleplerini şöyle sıraladı:
> İş cinayetlerinin sorumlusu siyasiler, patronlar, bürokratlar yargılanmalı.
> İşçiler üzerinde örgütlenme özgürlüğüne dair her tülü baskı sona ermeli.
> İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları kurulmalı, işler hale getirilmeli ve bu kurulların en az yarısını işçiler oluşturmalı.
> Başta taşeronlaştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırma biçimleri yasaklanmalı.