YASA KADINI TANIMIYOR
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Türkiye´de kadına şiddet hâlâ gündemde
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Türkiye’de kadına şiddet hâlâ gündemde
Kadınlar EMO yönetiminde Elektrik Mühendisleri Odası’nda ilk kez kadınlar yönetime geldi. Geçen haftaki genel kurulların ardından İstanbul ve Ankara şubelerinin yönetim kurulu başkanları kadın oldu. 2 yıl boyunca EMO Ankara Şubesi’nin başkanlığını Ebru Akgün Yalçın, istanbul Şubesi’nin başkanlığını da Beyza Metin yürütecek. Metin aynı zamanda oda tarihinin en genç başkanı.
Elektrik Mühendisleri Odası’nıtı en büyük iki şubesinin başkanları kadın, EMO’da yönetim kadınlan Once burada hissettiler
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) tarihinde ilk kez kadınlar yönetime geldi. Geçen hafta yapılan genel kurulların ardından odanın en büyük iki şubesi İstanbul ve Ankara’nın yönetim kurulu başkanlan kadın oldu. 2 yıl boyunca EMO Ankara Şubesi’nin başkanlığını Ebru Akgün Yalçın, istanbul Şubesi’nin başkanlığını da Beyza Metin yapacak. 29 yaşındaki Beyza Metin aynı zamanda oda tarihinin en genç başkam.
Demokrat Mühendisler Grubu’nun 1940 oy alarak yönetimi geldiği EMO istanbul Şubesi’nin başkam Beyza Metin, kadın olması nedeniyle biraz sıkıntılı bir seçim süreci yaşadı. Beyza Metin, seçim günü Meslekte Birlik Grubu’nun yönetim kurulu adaylanndan birinin, seçmenlerine gönderdiği "EMO’nun demokrat bir bayan tarafından yönetilmesini istemiyorsanız bize oy verin" içerikli mesajından; yanlışlıkla Demokrat Mühendisler’i destekleyenlere de gelmesi ile M haberdar oldu.
Bu kadarını beklemediklerini söyleyen Metin, "Tüm baskılara ve saldırılara karşın bugün örgütün neredeyse yarısından fazlasını temsil eden şubelerde kadın başkanlar var. Geçen dönem sayman üye idim. Şu anki yönetim kurulunda 3 kadın üye var. Şube başkan yardımcımız da kadın. İlk kez bu kadar çok kadın ? ‘EMO’nun demokrat kadınlar tarafından yönetilmesini istiyorsanız bize oy verin’ dediler, sonuç umduklarından da iyi oldu. var yönetimde" diye konuştu.
Meslek odaları üzerinde KHK’ler ile estirilen baskıya da dikkat çeken Metin, odalara yönelik bu tutumun 2008 yılında DDK tarafından TMMOB hakkında hazırladığı rapor ile başladığını adeta odaların lağvedilmeye çalışıldığını belirtti.
Metin, anayasanın 135. maddesinin değiştirilmesiyle meslek odalarının kadükleştirildiğini bu yüzden anayasa değişikliği sürecinde "hayır" kampanyası yürüttüklerini anlattı. Son KHK’lerle de "iktidarın uydusu" odalar oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Metin şöyle devam etti: "HES karşıtlarının, nükleer karşıtlarının yanında TMMOB var.
Birliğin toplum içinde bir saygınlığı var. Söylediği dikkate alınıyor. Bu yüzden TMMOB’ye yönelik bir saldın var. Özerk yapımıza son verilmek isteniyor, mesleki alanda denetimlerimize varana kadar üyelerimizle olan bağımız koparılmaya çalışılıyor. İktidar burayı çok büyük tehlike görüyor.
Artık bu süreçte sokağa inmenin vakti geldi. Aktif bir süreci örmeyi ve diğer emekmeslek örgütleri ile süreci işletmeyi düşünüyoruz. Muhalefet meslek odalarına kaldı." Metin, dört yıldır TMMOB’nin kadın kurultayı düzenlediğini anımsatarak yönetimlerde, odalarda yaşanan sorunları masaya yatırdıklarım belirtti. Bu kurultayların kadınlan cesaretlendirdiğini dile getiren Metin, "Kadınların kendilerini burada hissetmelerini sağlayacak politikalar yürütüldü. Sonuçlarını da bu dönem aldık" dedi.