‘YASA İŞÇİLERİN DEĞİL, İŞİN SAĞLIĞI İÇİN ÇIKARILDI’
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak, Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmeleri için çıkarılmamıştır dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak, "Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmeleri için çıkarılmamıştır" dedi.
Bulca, yaptığı yazılı açıklamada, Adana’da bir temizlik firmasında çalışan Pakize Akcan’ın (31), 7 Temmuz’da Toros Mahallesi’nde bir apartmanın 8’inci katında E.K.’ya ait evde cam silmek isterken dengesini kaybederek düşüp hayatını kaybettiğini anımsattı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın da 30 Haziran tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bulca, ev hizmetlerinde çalışanların, söz konusu yasanın kapsamı dışında bırakıldığını öne sürdü. Bulca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Uyarılara rağmen çıkartılan bu yasa, Pakize Akcan’ın olduğu gibi bundan sonra da gerek ev hizmetlerinde çalışanlar, gerekse maden ocaklarında, tersanelerde, organize sanayi bölgelerinde ve küçük işletmelerde meydana gelecek iş cinayetlerinin sorumlusu olacaktır.
Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmeleri için çıkarılmamıştır. İşin sağlığı ve güvenliği düşünülerek çıkartılmıştır. Sadece işin verimi düşünülmektedir, üretimin maliyetini düşürmeyi hedeflemektedir. Bu maliyetin düşürülmesinde işçinin iş güvencesi, can güvencesi, iş yerindeki iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınacak tedbirler maliyeti artırdığı düşünülerek önemsenmemiştir."