YARGITAY: HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI
Milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bir işçinin 16 yılı aşan süreyle çalışmasına karşın izin kullanmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna hükmetti.
16 yıl boyunca çalıştığı şirketten emekli olan işçi, yıllık izin ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle dava açtı. 2000 ve 2016 yılları arası sürekli ve kesintisiz şekilde araç ve nakliye dağıtım elemanı olarak çalıştığını belirten işçi, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücret alacaklarının kendisine ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatının ödenmesini istediğini, ihtarnameye rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığını, kıdem tazminatıyla bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istedi. Davalı şirket iddiaları reddetti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Davalı şirket kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Bölge adliye mahkemesi de itirazı reddetti.
Davalı temyize gitti
Davalı şirket kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay kararında, “Davacının on altı yılı aşan süreyle çalışmasına rağmen izin kullanmaması hayatın olağan akışına aykırı olduğundan hâkimin davayı aydınlatma ödevi çerçevesinde davacının çalışma süresi boyunca herhangi bir zamanda yıllık ücretli izin kullanıp kullanmadığı, kullanmış ise kaç gün kullandığı hususu açıklattırılarak davacı beyanıyla birlikte tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle karar verilmesi gerekir. Eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir” denildi.