YARGI’DAN TARİHİ KARAR, YARGITAY’DAN TARİHİ ONAMA
YÖRSAN işvereninin sendikalı işçileri işten atmasının ardından TEKGIDA-İŞ Sendikasının “YÖRSAN YERSEN” sloganıyla başlattığı boykot eylemine işverenin açtığı dava sendika lehine sonuçlandı.
YÖRSAN işvereninin sendikalı işçileri işten atmasının ardından TEKGIDA-İŞ Sendikasının “YÖRSAN YERSEN” sloganıyla başlattığı boykot eylemine işverenin açtığı dava sendika lehine sonuçlandı.
TEKGIDA-İŞ Sendikası’na üye oldukları için 402 işçi, 2008 yılında YÖRSAN’da işten atılmış, ardından sendika öncülüğünde işçilerin işe dönüşü için eylemlere başlanmıştı. Bu eylemlerin yanısıra, “YÖRSAN YERSEN” sloganıyla boykot kampanyası da düzenlenmişti. YÖRSAN işvereninin, 2012 yılında sendika genel merkez yöneticilerine, Sendikalar yasasına aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Susurluk Sulh Ceza Mahkemesi’nde açtığı dava beraatle sonuçlanmıştı. İşverenin mahkeme kararına itirazla Yargıtay’a müracatı da, kararın onanmasıyla sonuçlandı.
Yargıtay’ın 18.02.2016 tarihinde onadığı Susurluk Sulh Ceza Mahkemesi kararında, Anayasa’nın ve Sendikalar Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde, eylemin sendikal amacın sınırları içerisinde işçilerin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla gerçekleştirildiğine yer verilerek şunlar ifade edildi: “Somut olayda sendika üyesi olan işçilerin büyük bir bölümünün katılan şirketteki işlerine son verildiği sabittir. Sendika da işten çıkarmaları protesto ve işçilerin yeniden işe alınması, hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla kamuoyuna olayın haksızlık içeriğini anlatmak maksadıyla çeşitli eylemlerde bulundukları yine işveren katılanın ürettiği malları herhangi bir şekilde niteliğinden ötürü kötülemeden, sadece işçilerin haksız olarak işten çıkarılmalarına tepki gösterilmesi maksadıyla tüketilmemesi yönünde çeşitli ilanlarla çağrıda bulunduğu ortadadır. Yapılan tüm bu faaliyetlerin katılanın ürünlerini ve markasını hukuka aykırı olarak kötülemekten ziyade, işçilerinmenfaatlerini korumak, yeniden işe alınmalarını veya haklarının temin edilmesini sağlamak maksadıyla ve bu amaç da belirtilmek suretiyle yapıldığı, bu eylemlerin işçi hak ve menfaatlerinin korunması, işverenin dikkatinin çekilmesi için yapıldığı, sendikal amaç ve faaliyetinin dışında olmadığı anlaşılmış, böylece atılı suçun unsurlarının oluşmadığından, sanıkların beraatine karar vermek gerekmiştir.”
Bu karar, başta SÜTAŞ olmak üzere bu tür eylemler için açılmış ve açılacak tüm davalarda emsal oluşturacaktır.