VERGİ DİLİMLERİ ÜCRETLİLERİN YAKASINA YAPIŞACAK
Nebati, 2023 yılı ücretlerde uygulanacak gelir vergisi tarifesinde ilk dilimi 70 bin TL olarak açıkladı. Prof. Dr. Batı, “10 bin TL net maaş alan çalışan 7’nci ayda vergi dilimine girecek” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini açıkladı. Buna göre gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya çıktı. Nebati, “2023 yılında, uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle, tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır” dedi. Öte yandan Nebati, bu yıl temmuz ayında 51 liraya çıkan yemek parası istisna tutarını 110 liraya, yol parasının ise 56 liraya çıkarıldığını belirtti.
ERDOĞAN YETKİSİNİ KULLANMADI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Batı, Bakan Nebati’nin dilim güncellemesine ilişkin daha önce de benzer sinyalleri verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı’nın vergi dilimini 105 bine kadar çıkarma yetkisi olduğunu ancak kullanmadığını söyleyen Batı, “Ancak daha önemli bir sorun var. Gelir Vergisi Kanunu 23. Maddesi 18. bendine göre normal koşullarda asgari ücretin üstünde maaş alanların, asgari ücrete kadar olan gelirleri vergisinden istisna. Buraya kadar bir sorun yok ama bu şöyle uygulanıyor; önce maaş dilime sokuluyor, ardından istisna uygulanıyor. Vergi sisteminin tamamında önce istisna uygulanır kalan dilime sokulur. Bu böyle olunca kişi çok daha erken dilime girmiş oluyor” dedi. 15 bin TL net maaş alacak birinin bu uygulamayla 5’nci ayda ikinci vergi dilimine gireceğine değinen Prof. Dr. Batı, şunları dile getirdi: “10 bin TL net maaş alan biri takribi 7’nci aydan itibaren vergi dilimine girmiş olacak. Ancak bu söylediğim şekilde asgari ücret istisnası düşülüp kalan tutar dilime tabi tutulsaydı 12’nci ayda dilime girecekti. Bu durum güncellemesi 105 binden daha iyi olacaktı. 105 bin olsaydı tabii ki elimizi rahatlatacaktı ama yeterli olmayacaktı. Vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesi daha önce de vardı. Maliye Bakanlığı sermaye geliri ile emek gelirini farklılaştırmıştı. Emek geliri için yüzde 15’ten sermaye geliri için yüzde 20’eden başlıyordu dilim. Bunun hepsini yüzde 15 yaptı, yani, sermaye lehine çevirdi. 170 bin TL’den fazla alanlar için ‘emek kutsaldır’ var.”
ÇALIŞANLAR GELİR KAYBINA UĞRAYACAK
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Bakan Nebati’nin açıklamasına tepki gösterdi: “Geçen hafta başından itibaren Cumhurbaşkanı’na çağrı yaptık. Vergi dilimleri yıllardır çok düşük açıklandığı için sürekli bir üst verdi dilimine giriyoruz. Bu da ciddi bir kayba yol açıyor. Yüzde 122’lik yeniden derleme oranı değil sadece Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50 artırma hakkını kullanmaya çağırmıştık. Birinci vergi diliminin 105 bin lira olması ve gelir kaybının engellenmesi için bir çağrıda bulunmuştuk. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmadı. İlk vergi dilimi 70 bine çıkartılmış oldu. Yılın ilk aylarında çalışanların gelir kaybına uğramasına yol açacak. İkincisi de vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesi çağrımızdı. Bu da yapılmadı. Yine çalışanların üst vergi dilimine girmesine ve gelir kaybına uğramasına yol açıyor.”
HALKIN LOKMALARI KIRPILDI
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi: “2000’den bu yana yeniden değerleme oranı kuruşu kuruşuna uygulansaydı önümüzdeki yıl gelir vergisinin ilk dilimi 70 bin TL değil 182 bin 109 TL olacaktı. 22 yıl önce ilk dilim brüt asgari ücretin 21 katı iken gelecek yıl sadece 7 katı. Milyonlarca çalışanın lokması dilim dilim azalmış, gizli gizli kırpılmış.”