CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke başkanlığındaki ekonomi birimi kamuoyunda çok tartışılan Varlık Fonu’nun vatandaşın cüzdanından neler götüreceğini hesapladı. Raporda, "Bu fon vatandaşın cebinden alacak, yandaşın cebine koyacak" denildi. Varlık Fonunun toplam 18 ayrı kanuna tabi olmadığının altı çizilen raporda, şunlar kaydedildi: "Devraldığı varlıkları teminat gösterip yeni borç bulacak. Bu borçla istediğini yapacak: belki borsada kağıt alıp satacak. Sayıştay denetimine tabi değil, kamu ihale kanununa tabi değil, devlet memurları mevzuatına tabi değil.
MALİyeti 80 milyona
Toplam 18 ayrı kanuna tabi değil Varlık Fonu. Yönetim Kurulu’na da Saray’ın danışmanları getirilen bu özel şirket statüsündeki Varlık Fonu belki de bir sabah el koyduğu memleketin toprağını, Ziraat Bankasını, boru hatlarını, bor madenlerini, çay fabrikalarını yabancılara satacak. Belki seçim harcamalarında kullanacak. Kimse hesap soramayacak, kimse eleştiremeyecek, kimse laf söyleyemeyecek." Fona devredilen kurumların kâr eden kurumlar olduğuna dikkat çekilen raporda, "Sadece 2016 yılında, devredilen bu kurumlar bütçeye 5 milyar lira katkı yaptı, gelir sağladı. Şimdi bu gelirler Hazine’den alınıp Varlık Fonu’na devredilecek. Paralel bir Hazine kurulacak, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin yanına! Bütçenin en önemli gelir kalemleri paralel hazineye devredildiği için ya bütçe açık verecek, ya yeni vergiler gelecek. Yani yandaşı besleyen İpotek Fonu’nun yükünü yine kendi malı, kendi varlığı elden giden halk ödeyecek. Yeni vergi gelecek, otoyollar zamlanacak, cezalar artacak, harçlar artacak, yani bunu vatandaş, 80 milyon hepimiz ödeyeceğiz" ifadelerine yer verildi. Bütçe açığının artacağının dile getirildiği raporda, şu tespitler de yer aldı: "Bütçe ve ekonomi çökecek. MALİ disiplin de yok olacak.
Türkiye ekonomisi 90’ların krizlerine geri döndürülme riskiyle karşı karşıya kalacak. Gelirler azalacak, işsizlik artacak. Türkiye bu hikayeyi daha önce yaşadı, bu yapılanlar Türkiye ekonomisinin çeyrek yüzyıl geriye götürülmesi demek."
Raporda, batık projelere kaynak bulabilmek için Türkiye’nin birikimlerine el atıldığı da belirtildi. Raporda, ayrıca, "200 milyar TL değerine ulaşacağı söylenen bu Fon öyle anlaşılıyor ki batık projelere borçla yeni kaynak yaratabilmek için Türkiye’nin birikimlerine el uzatmaya devam edecek. KHK’larla. Bakanlar Kurulu kararlarıyla devredilen kurumlar da yetmeyecek, sıra emekçinin, işsizlerin güvencesi olan İşsizlik Fonu’na, emeklinin güvencesi olan BES’e gelecek. Bu Fon 6,5 milyon işsizin, emek emek çalışıp zar zor tasarruf eden 6 milyon asgari ücretlinin geleceğinden çalacak" denildi.