Dar gelirlinin temel gıda maddesi olan ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zam isyan ettirdi. 2.324 lira asgari ücret alan vatandaşın aylık ekmek masrafı 262.5 liraya kadar çıkıyor. Öte yandan buğday ve un fiyatları nedeniyle maliyetlerinde büyük artış yaşadıklarını kaydeden fırına esnan yapılan düzenlemeyi geç kalmış ve uygulanması gereken bir karar olarak değerlendirdi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının pahalı olmadığını kaydederek fırıncıların zor durumda olduğunu söyledi. "Ekmek aslında pahalı değil. Hatta ülkede en ucuz şey ekmek. Mayıs ayında 1 lira 35 kuruş olan buğday fiyatları bugün 2 lira. Mayıs ayında 100 liralık bir un bugün 140 lira, 150 lira. Yani ekmeği hâlâ ucuza satıyoruz ama fırın işletmeleri şu anda ekmek satışından zarar ediyorlar" diye konuşan Çetin, "Bugün 200 gram ekmeğin 2 liradan satılması lazım. Yani artan maliyetlerden dolayı ekmeğin kilosunun İstanbul için 10 lira olması gerekiyor" diye konuştu.
Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik darboğazla mücadele eden vatandaş, her geçen gün açlık ve yoksulluk sınırının biraz daha altına düşerken, temel gıda maddesi olan ekmeğe zam kararı, isyan ettirdi. İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nin 10 Eylül tarihli kararıyla yürürlüğe giren yeni karara göre, İstanbul’da ekmeğin kilogram fiyatının 6.25 TL’den 7.50 TL’ye çıkarılması kabul edilirken, yüzde 20’lik zamla satışa sunulan 200 gram ekmek 1.25 TL’den 1.50 TL’ye, 240 gram ekmek de 1.50 TL’den 1.80 TL’ye yükseldi.
YÜZDE 20 ZAM
2 bin 324 TL asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin günde 5 ekmek aldığı düşünüldüğünde, günlük ekmek masrafı 8.75 TL’ye, aylık ekmek masrafı ise en az 262.5 TL’ye çıkıyor. Elektrik, doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlardan sonra ekmek fiyatlarının da artması dar gelirlerinin mutfak masraflarını karşılayamaz duruma düşmesine neden oldu. Vatandaşlar "Maaşlarımız dolar karşısında eridi, geçinemez olduk. Ekmek zammı kadar bir zam da maaşlara yapılmak" dedi.
Buğdaydaki ithalat, rekor kıran döviz kurları ve artan un fiyatları nedeniyle fırıncı esnafı uzun bir süredir zam talebinde bulunurken, art arda yapılan zamlarla boğuşan, vatandaş ise duruma isyan ediyor. Türk-İş tarafından hazırlanan ‘açlık ve yoksulluk, sınırı araştırmasına göre eylül ayında dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı önceki yılın sonuna göre 285 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 928 TL artmıştı.
Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre son bir yılda zamların etkisiyle ortaya çıkan ek harcama tutarı gıda için 385 TL, toplam hane halkı harcaması ise 1.248 TL’ye ulaştı. Yine Türk-İş’in hesabına göre ekmekte yüzde 20’lik zammın 4 kişilik bir ailenin aylık bütçesine getirdiği ek yük 47 TL’yi bulurken, gıda harcamasına yüzde 1’lik ek yük getiriyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ise 2 bin 447 TL ile asgari ücreti çoktan aştı. Açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca asgari ücretlinin bu zamla birlikte yükü artarken, İstanbul’un farklı ilçelerinde devreye giren yeni tarife ile bazı bölgelerde fiyatların 2 TL’ye kadar çıktığı belirtiliyor.