Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
14 Ekim 2020
VATANDAŞIN EKMEĞİ İLE OYNADILAR

Dar gelirlinin temel gıda maddesi olan ekmeğe yapılan yüzde 20´lik zam isyan ettirdi.

VATANDAŞIN EKMEĞİ İLE OYNADILAR

Dar gelirlinin temel gıda maddesi olan ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zam isyan ettirdi. 2.324 lira asgari ücret alan vatandaşın aylık ekmek masrafı 262.5 liraya kadar çıkıyor. Öte yandan buğday ve un fiyatları nedeniyle maliyetlerinde büyük artış yaşadıklarını kaydeden fırına esnan yapılan düzenlemeyi geç kalmış ve uygulanması gereken bir karar olarak değerlendirdi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının pahalı olmadığını kaydederek fırıncıların zor durumda olduğunu söyledi. "Ekmek aslında pahalı değil. Hatta ülkede en ucuz şey ekmek. Mayıs ayında 1 lira 35 kuruş olan buğday fiyatları bugün 2 lira. Mayıs ayında 100 liralık bir un bugün 140 lira, 150 lira. Yani ekmeği hâlâ ucuza satıyoruz ama fırın işletmeleri şu anda ekmek satışından zarar ediyorlar" diye konuşan Çetin, "Bugün 200 gram ekmeğin 2 liradan satılması lazım. Yani artan maliyetlerden dolayı ekmeğin kilosunun İstanbul için 10 lira olması gerekiyor" diye konuştu.

Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik darboğazla mücadele eden vatandaş, her geçen gün açlık ve yoksulluk sınırının biraz daha altına düşerken, temel gıda maddesi olan ekmeğe zam kararı, isyan ettirdi. İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nin 10 Eylül tarihli kararıyla yürürlüğe giren yeni karara göre, İstanbul’da ekmeğin kilogram fiyatının 6.25 TL’den 7.50 TL’ye çıkarılması kabul edilirken, yüzde 20’lik zamla satışa sunulan 200 gram ekmek 1.25 TL’den 1.50 TL’ye, 240 gram ekmek de 1.50 TL’den 1.80 TL’ye yükseldi. 
 
YÜZDE 20 ZAM 
 
2 bin 324 TL asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin günde 5 ekmek aldığı düşünüldüğünde, günlük ekmek masrafı 8.75 TL’ye, aylık ekmek masrafı ise en az 262.5 TL’ye çıkıyor. Elektrik, doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlardan sonra ekmek fiyatlarının da artması dar gelirlerinin mutfak masraflarını karşılayamaz duruma düşmesine neden oldu. Vatandaşlar "Maaşlarımız dolar karşısında eridi, geçinemez olduk. Ekmek zammı kadar bir zam da maaşlara yapılmak" dedi. 
 
Buğdaydaki ithalat, rekor kıran döviz kurları ve artan un fiyatları nedeniyle fırıncı esnafı uzun bir süredir zam talebinde bulunurken, art arda yapılan zamlarla boğuşan, vatandaş ise duruma isyan ediyor. Türk-İş tarafından hazırlanan ‘açlık ve yoksulluk, sınırı araştırmasına göre eylül ayında dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı önceki yılın sonuna göre 285 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 928 TL artmıştı. 
 
Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre son bir yılda zamların etkisiyle ortaya çıkan ek harcama tutarı gıda için 385 TL, toplam hane halkı harcaması ise 1.248 TL’ye ulaştı. Yine Türk-İş’in hesabına göre ekmekte yüzde 20’lik zammın 4 kişilik bir ailenin aylık bütçesine getirdiği ek yük 47 TL’yi bulurken, gıda harcamasına yüzde 1’lik ek yük getiriyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ise 2 bin 447 TL ile asgari ücreti çoktan aştı. Açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca asgari ücretlinin bu zamla birlikte yükü artarken, İstanbul’un farklı ilçelerinde devreye giren yeni tarife ile bazı bölgelerde fiyatların 2 TL’ye kadar çıktığı belirtiliyor.
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.