Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Elmacık Atasu
Belkalper
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Socotab
Pepsi
Tuborg_Bira
Vakıf Zeytinlikleri
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Taris
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
Elmacık Atasu
Belkalper
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Socotab
Pepsi
Tuborg_Bira
Vakıf Zeytinlikleri
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Taris
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
06 Aralık 2015
UN FİYATLARI ARTTI EKMEĞE ZAM KAPIDA

Ekmeğe zam kapıda Tüketicinin mutfağı yanıyor Un fiyatları, son 2 ayda yüzde 15-20 arasında arttı. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar: Bu böyle devam ederse ekmek fiyatının 1.5 lira olması kaçınılmaz

UN FİYATLARI ARTTI EKMEĞE ZAM KAPIDA

EKMEK Sanayii İşverenler Sendikası Genel SEKRETERİ Cihan Kolivar, yaptığı yazılı açıklamada un fiyatlarının son iki ayda yüzde 15-20 oranında zamlandığını bildirdi. Türkiye’de bu yıl buğday rekoltesi yüksek olmasına rağmen son iki ay içerisinde un fiyatlarında görülen artışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kolivar, anlaşılması zor olan zamlar yapıldığını kaydederek, ham maddeye yapılan zamlar karşısında fırıncının ezildiğini bildirdi. Kolivar, "Bu zamlar böyle devam ederse ekmek fiyatının 1.5 lira olması kaçınılmaz" değerlendirmesinde bulundu.

KAÇAK FIRINLAR VAR

Artan maliyetlerin yanı sıra merdiven altı, kaçak, ruhsatsız çalışan fırınların ve zincir marketlerin düşük fiyata kalitesiz ekmek satmasının, işini dürüst yapmaya çalışan fırıncıları olumsuz etkilediğini anlatan Kolivar, bazı yerel yönetimlerin yasa dışı kaçak fırınların faaliyetine göz yumduğunu savunarak, yasal fırıncıların üretim kapasitesini bu yüzden azaltmaya başladığını aktardı.

Kolivar, sendikanın tüm çabalarına rağmen yasalarda bulunan açıklar dolayısıyla İstanbul’da her geçen gün ruhsatsız ve kaçak işletmeler açılarak faaliyete başladığım belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda 750 olan ruhsatsız fırın sayısı bu sene 1000’in üzerine çıkmıştır. Tüm denetim taleplerimize yetkililerden cevap alıyoruz. Ancak fiilen bu fırınlar faaliyetlerine yine devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Normal şartlarda bir fırında en az 8 personel çalışması gerektiğinin altını çizen Kolivar, bu işletmelerde kaçak işçi çalıştırıldığını, bu yüzden devlete milyonlarca lira zarara verildiğini bildirdi. Kolivar, "Bu kayıp, hatta on milyonlarca lirayı buluyor. İşçiler için ödenen prim ve vergiler ödenmiyor. Çünkü fırın kaçak" ğerlendirmesinde bulundu.

‘UN NEDEN ZAMLANDI?’

İki ay önce çuvalını 58 liradan aldıkları Trakya ununu şu anda 68 liradan satın alabildiklerini kaydeden Kolivar, "Çuvalını 2 ay önce 63 liradan aldığımız Konya unu ise şu anda 73 lira" ifadesini kullanan Kolivar, un fiyatlarının çuvalının 63 lira ile 80 lira arasında değiştiğini bildirdi. Kolivar, "Uncular bize bir açıklama yapmıyor. ‘Bundan sonra şu fiyat alırsan al’ diyor. Gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. 2 ay öncesine göre dolar artmadı, akaryakıt fiyatları yükselmedi peki una neden zam geldi?" değerlendirmesinde bulundu. Kolivar, zincir marketlerin ekmek israfını artırdığına da dikkati çekti. Vatandaşlara, mahallelerindeki fırınlardan ekmek almaları çağrısını yapan Kolivar, raf ömrü uzun olan ekmeklerin katkılı olduğunu hatırlattı.

Tüketicinin mutfağı yanıyor

TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD), son bir yıllık gıda fiyatları araştırmasını yayımladı. Buna göre 40 temel gıda maddesinde tüketicilerin satın alma gücü düştü. Son 12 ayda 40 temel gıda maddesinde ortalama fiyat artışı yüzde 23.40 oldu TÜİK verilerinden derlenen oranlara göre, son bir yıllık fiyat artışı mercimekte yüzde 25.81, dana etinde yüzde 25.34, sakatatta yüzde 21.44, balıkta yüzde 20.9, yumurtada yüzde 21.28, zeytinyağında yüzde 105.34, sanmsakta yüzde 46.75, dolmalık biberde yüzde 37.33, yeşil soğanda yüzde 44.49, ıspanakta yüzde 45.21, kuru soğanda yüzde 31.79, pırasada yüzde 24.07, portakalda yüzde 21.68, mandalinada yüzde 19.39, badem içinde yüzde 33, kuru üzümde yüzde 21.43 oldu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

THD Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada, "Son bir yılda emekli işçinin maaşı yüzde 9.23, asgari ücretli işçinin maaşı yüzde 12.29, emekli öğretmenin maaşı yüzde 13.7, emekli memurun maaşı ise yüzde 15.52 artmıştır. Buna göre; emekli işçinin 40 temel gıda maddesinde, asgari ücretli işçinin 32 temel gıda maddesinde, emekli öğretmenin 28 temel gıda maddesinde, emekli memurun ise 26 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü" dedi.

50 MİLYON SINIR ALTINDA

Çakar, "Türk-iş’in açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir istatistiklerini karşılaştırdığımızda, ülkemizde 50 milyondan fazla kişinin açlık sınınnın altında, nüfusun yüzde 85’den fazlasının ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
DİPLOMALI UMUTSUZLAR
DİPLOMALI UMUTSUZLAR

Üniversiteye girmek ve mezun olup diplomasına kavuşmak için ter döken gençleri bu büyük mücadelenin sonunda ne yazık ki işsizlik bekliyor.

HAKSIZ ÖDEMELER YAPILIYOR
HAKSIZ ÖDEMELER YAPILIYOR

SGK ya da işveren kaynaklı hatalı işlemlerin bazı firmaların kısa çalışma ödeneğinden haksız şekilde faydalanmasına yol açtığı öne sürüldü.

DÖHLER’DE SENDİKA DÜŞMANLIĞI BİTMİYOR
DÖHLER’DE SENDİKA DÜŞMANLIĞI BİTMİYOR

Karaman’da faaliyet gösteren Alman gıda firması Döhler’de sendikalaşan 1 işçi daha Kod 29 ile tazminatsız işten çıkarıldı, 5 işçi de ücretsiz izne gönderildi.

RİSK GRUBUNDAKİ İŞÇİLER İKİNCİ GRUPTA AŞI OLMALI
RİSK GRUBUNDAKİ İŞÇİLER İKİNCİ GRUPTA AŞI OLMALI

Türk-İş, çok sayıda çalışanın görevi başında yeni tip korona virüse (Kovid-19) yakalandığını belirterek salgınla daha etkin mücadele için işkollarına göre virüse yakalanan işçi sayılarının açıklanmasını istedi.

TEKGIDAIS

BEDAVA
İNCELE