UCUZ İŞ GÜCÜNDE EN KÖTÜLER LİGİNE DÜŞTÜK
Dolar kurunun fırlamasıyla Türkiye, asgari ücrette emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı ülkelerin de gerisine düştü. Asgari ücret Filipinler’de 328, Çin’de 400 dolar. Türkiye’de ise 220 dolara kadar geriledi.
AKP’nin politikaları ekonomiyi iflasa sürüklediği gibi emekçileri de dünyanın en yoksulları ligine sokmayı başardı. Dolar kurunun bir haftada 3 lira yükselmesiyle beraber asgari ücret de dünyanın ‘ucuz emek cenneti’ olarak bilinen ülkeleriyle aynı lige girdi. Asgari ücret 220 dolara gerileyince, Filipinler, Ekvator, Honduras gibi ülkeler asgari ücrette Türkiye’deki emekçilerin önüne geçti.
Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkesi Avusturya’yı da geride bıraktı. DİSK asgari ücretin 2010 yılına göre avro cinsinden yüzde 29 gerilediğini belirtti. Ayrıca Avrupa ülkelerinde asgari ücret Avro cinsinden arttığını da hatırlattı. Sadece Yunanistan’da yüzde 12 gerileme yaşandı. Yunanistan’da asgari ücret şu anda 758 Avro. İktidar ise ülkede işgücünün ucuzlamasını fırsata çevirmeye çalışıyor. Eski Hazine Bakanı Berat Albayrak da 27 Ekim 2020’de Citibank tarafından düzenlenen ve uluslararası dev şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı konferansta da bunu bir fırsat olarak sunmuştu. Albayrak, buradaki konuşmasında “Rekabetçi maliyet yapısı, çok çeşitli ve güçlü üretim tabanı, iyi eğitimli insan kaynağı, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı, sermaye yatırımları için özelleştirilmiş teşvik ve destek paketleriyle iş hayatını destekleyen Türkiye, yatırımcılara benzersiz fırsatlar sunuyor. Lojistik avantajı, üç kıtanın birleştiği noktada yer alması, ekonomisi, genç demografik yapısı, eğitimli işgücü Türkiye’nin tartışmasız en güçlü yanlarından” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin resmî web sitesinde de benzer ifadeler yer alıyor. Yatırım Ofisi sitesinde nitelikli ve rekabetçi işgücü başlığı altında şu ifadelere yer veriliyor: “Türkiye, 32,7 milyon kişilik işgücüyle Avrupa’nın üçüncü en büyük işgücü havuzunu oluşturmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus, işgücünün büyümesindeki en önemli faktör olarak ülkenin rakiplerine kıyasla üst sıralarda yer almasına katkı sağlamıştır. Türkiye aynı zamanda AB ülkelerine kıyasla işgücündeki en yüksek büyümeyi gerçekleştirmiştir.”
İŞGÜCÜ REKABETÇİYMİŞ!
Yatırım Ofisi’nin ‘Nitelikli ve Rekabetçi işgücü’ başlığı ise önceden ‘Nitelikli ve Uygun Maliyetli işgücü’ şeklindeydi. Tepkilerden dolayı değiştirildi. Ülkenin yaşadığı önemli sorunlardan bir diğeri ise işsizlik. İktidarın yabancı yatırımcıya ‘rekabetçi işgücü’ propagandası devam ederken TÜİK rakamlarına göre ‘âtıl işgücü’ olarak da adlandırılan işsizlik yüzde 21,9. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 21,5. Öte yandan ülkede üniversiteli işsiz sayısı da her gün artmaya devam ediyor. Genç İşsizler Platformu 1 milyon üniversite mezunu gencin işsiz olduğunu belirtiyor.
Ülkelere göre asgari ücret
* TÜRKİYE: 220 dolar
* VİETNAM: 220 dolar
* BREZİLYA: 283 dolar
* FİLİPİNLER: 328 dolar
* ÇİN: 400 dolar
* EKVADOR: 400 dolar
* HONDURAS: 455 dolar
* KOSTA RİKA: 520 dolar
* TAYVAN: 800 dolar