Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
13 Haziran 2011
ÜÇÜNCÜ AKP DÖNEMİ

AKP’nin oyu arttı vekil sayısı düştü, CHP oyunu da vekilini de arttırdı, BDP’li bağımsızlar hedefine ulaştı, MHP barajı aştı kan kaybetti…

ÜÇÜNCÜ AKP DÖNEMİ

Üçüncü AKP dönemi

       AKP 330’un altında İktidar partisi, oy oranını 2007 seçimine göre yaklaşık 5 puan arttırmasına karşın milletvekili sayısı 341’den 326’ya düştü. Anayasa değişikliği ve başkanlık seçimi planlayan AKP böylece referandum için gerekli olan 330 milletvekili sayısına ulaşamadı. Önceki seçime DSP ile giren CHP bu seçimde oy oranını yüzde 5’ten fazla arttırdı ancak bu artış beklentilerin altında kaldı. Milletvekili sayısı ise 112’den 135’e çıktı.

       Meclis’te 4 grup Oy oranında gerileme yaşayan MHP’nin 70 olan milletvekili sayısı 53’e indi. BDP destekli 35 adayın milletvekilliğini kazanmasıyla Meclis’te 4 gruplu tablo kesinleşti. AKP Tunceli, Hakkâri ve Iğdır’dan milletvekili çıkaramadı. CHP 34 yıl sonra Meclis’e Sakarya’dan 1 milletvekili gönderdi. 3 büyük kentte AKP de CHP de oylarını arttırdı. Erdoğan, Menderes’ten sonra 3 dönem seçim kazanan lider oldu.

       AKP, 2002 seçimlerinde yüzde 34.28, 2008 seçimlerinde yüzde 46.58 olan oy oranını 2011 seçimlerinde yüzde 49.9’a çıkararak üçüncü kez iktidar oldu. Erdoğan, Türkiye’de üç seçim üst üste oylarını arttırarak iktidarını koruyan tek lider oldu. AKP üçüncü seçimden de galip ayrılmasına karşın, anayasayı referandumsuz değiştirmek için gerekli 367 sandalyeyi bulamayarak 326 sandalyede kaldı. CHP ise, 2007’de yüzde 20.88 olan oy oranını bu seçimde yüzde 25.9’a, milletvekili sayısını ise 112’den 135’e çıkardı.

       Meclis’te grubu bulunan partilerden hem oy hem de vekil kaybeden tek parti ise MHP oldu. Kaset skandallarıyla sarsılan partinin 2007 genel seçimlerinde yüzde 14.27 olan oy oranı 2011’de yüzde 13.01’e gerilerken Meclis’teki sandalye sayısı da 70’ten 53’e düştü. 2011 genel seçimlerinin en kazançlı grubu ise BDP’nin desteklediği Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku oldu. Blok, yüzde 6.6 oranıyla 36 bağımsız milletvekilini Meclis’e sokmayı başardı.

       AKP dünkü seçimlerde yüzde 49.9 ile siyasal yaşamının en yüksek oy oranına ulaşmasına karşın milletvekili sayısı 326’ya düştü. Seçim sonuçları AKPnin sandalye sayısının referandumu göze alarak tek başına anayasa değişikliği yapması için gerekli olan 330 rakamının altında kaldığını ve anayasa değişikliği için uzlaşma aramak zorunda olduğunu gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk seçim sınavında partisinin oyunu yüzde 25.9 oranına yükseltmesine karşın yüzde 30ları aşma beklentisine ulaşılamaması hayal kırıklığı yarattı. Seçimler öncesinde kasetlerle sarsılan MHP ise barajı rahat aşarak yüzde 13e ulaştı. BDPnin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun bağımsız adayları ise 36 milletvekili çıkardı.

        2002 seçimlerinde yüzde 34.2 oy alan, 2007de oy oranını yüzde 46.5a çıkaran AKP; 2009 yerel seçimlerinde yüzde 38e düşmüştü. AKP, dünkü seçimlerde ise yüzde 49.9’a ulaşarak tarihindeki en yüksek oyunu aldı. AKP, 3. dönemine oylarını arttırarak girmesine karşın; milletvekili sayısı düştü. 2007 seçimlerinden 341 sandalye kazanarak çıkan ve dönem sonunda parlamentoda sandalye sayısı 331’e inen AKPnin milletvekili sayısı 326’da kaldı.

CHP’de beklentiler gerçekleşmedi

       CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk seçim sınavında oyunu arttırarak yüzde 25.9a çıkmasına karşın umduğunu bulamadı. CHP dünkü seçimlerde 135 milletvekilliği kazandı. CHP 2002 seçimlerinde yüzde 19, 2007 seçimlerinde yüzde 20.8 ve son yerel seçimlerde de yüzde 23 oranında oy almıştı. 2007 genel seçimlerinde DSP ile birlikte 112 milletvekili ile Meclise giren CHP, DSPlilerin ayrılması ile birlikte 99 vekil sayısına düşmüştü. Kılıçdaroğlunun genel başkanlığı ile birlikte katılımlarla 102 milletvekiline ulaşıldı.

       CHP, 2007 seçimlerinde Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Muğla ve İzmir olmak üzere 5 ilde birinci parti olmuştu. 2011 genel seçimlerinde bu illerin yanı sıra Tunceli ve Aydında da CHP birinci oldu. CHP, 2007de milletvekili çıkaramadığı Kılıçdaroğlunun memleketiTuncelide yüzde 56.4 oranında oy alarak 2 milletvekilliğini de aldı. 2007’de yüzde 16.6 oranında oy alan CHP, Tuncelide oylarını yaklaşık 4e katladı.

En düşük oy Hakkâri’de

       CHP, 2007 genel seçimlerinde Ağrı, Aksaray, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Van, Şanlıurfa, Şırnak, Yozgat olmak üzere toplam 36 ilden milletvekili çıkaramamıştı.

       CHP, en düşük oy oranını ise yüzde 2.01 oranıyla Diyarbakırdan almıştı. Bu illerden 32sinde yine milletvekili çıkaramayan CHP; Bolu, Tunceli, Niğde ve Sakaryadan ise milletvekili seçtirmeyi başardı. Sakaryadan 34 yıl sonra ilk kez milletvekili çıkarken büyük beklenti olan Elazığ, Batman ve Rizeden vekil çıkarılamaması hayal kırıklığı yarattı.

       CHPnin en düşük oy oranı ise Hakkâriden geldi. Hakkâride CHP yüzde 0.95 oranında oy alabildi. MHP kaset sarsıntılarına karşın barajı rahat geçerek yüzde 13 oy oranını aştı. 2007 seçimlerinde yüzde 14ü aşan MHPnin oy kaybı sınırlı oldu. MHP, en yüksek oyu yüzde 36.2 ile Iğdırda aldı.

       Başbakan Tayyip Erdoğana yönelik protestoya yapılan müdahalede Metin Lokumcunun yaşamını yitirmesiyle gündeme gelen Hopada CHP birinci parti oldu. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 6 bin 154 oyla yüzde 38 oranında oy alan CHP, oylarını 9 bin 767ye yükselterek yüzde 50.5 oranında başarı elde etti. Hopada AKPnin 2007de yüzde 28 olan başarısının yüzde 35e çıkması dikkat çekti. Hopada 2007 seçimlerinde 4 bin 513 oy alan AKP, oylarını 6 bin 891e yükseltti.

AKP 12 ilde tek

       AKP 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden tulum çıkardığı 9 ilin 4ünde kan kaybetti. AKP dünkü seçimlerde 7 yeni ilde daha tüm milletvekillerini alarak tulum çıkardığı il sayısını 12’ye yükseltti.

       AKP, Elazığda MHPye 1, Boluda CHPye 1, Ağrı ve Bingölde bağımsızlara 1er milletvekili kaptırdı.

       AKP, 2007de tulum çıkardığı Düzce, Karaman, Kilis, Gümüşhane ve Bayburtta aynı başarıyı yineledi. AKP, 2007de eski Başbakan Mesut Yılmazın bağımsız olarak seçildiği Başbakan Erdoğanın memleketi Rizede 4 milletvekilinin 4ünü alarak tulum çıkarırken Aksaray, Çankırı, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Karabükteki tüm milletvekillerini AKP rozetiyle parlamentoya gönderdi. AKP; Iğdır, Tunceli, Hakkâri olmak üzere 3 ilden hiçbir milletvekili çıkaramadı.

       CHP lideri Kılıçdaroğlunun özerklikkonusunda açıklamalar yaptığı; Başbakan Erdoğanın mitinginde kepenklerin kapatıldığı Hakkâride hem CHPnin hem de AKPnin oyları düştü. Hakkâri 3 milletvekilinin 3ü de bağımsızlardan çıktı. Hakkâride 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 3.5 oranında oy olan CHPnin oyları yüzde 0.95e geriledi. AKPnin 2007de yüzde 33.49 olan oyları da yüzde 14e düştü.

Antalya’da AKP birinci oldu

       Eski CHP Genel Başkan Deniz Baykalın memleketi olan Antalyada CHP 2009 yerel seçimlerinde elde ettiği başarıyı tekrar yakalayamadı. 2009’da Antalyada yüzde 33.1 oy oranıyla birinci parti olan CHP, yüzde 33.8 oy oranı almasına karşın AKPnin arkasında kalarak ikinci parti oldu. AKP, Antalyada yüzde 31.5 olan oy oranını yüzde 39a yükselterek 14 milletvekilinin 6sını kendi partisinden çıkardı.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.