TUVALET BİLE SIRAYLA…
ASSAN GIDADA İŞÇİLERİN SENDİKALARI OLMASI İÇİN ÇOK NEDEN VAR

ASSAN GIDADA İŞÇİLERİN SENDİKALARI OLMASI İÇİN ÇOK NEDEN VAR
Gökhan Durmuş Balıkesir’in Susurluk İlçesin’de bir fabrika Assan Gıda. 1998 yılında Kibar Honding bünyesinde domates salçası üretmek için kurulan bir fabrika, bugünler ketçap ve mayonez üretimi yapıyor. Fabrikada 120 civarında işçi çalışıyor. Assan Gıda’da işçiler günde 12 saat çalışıyorlar. Bir saat fabrikaya gidişleri bir saatte evlerine geri dönmeleri sürüyor.
Toplamda 14 saat fabrikaya çalışıyorlar. Tuvalete sırayla gidiyorlar. Bir işçi tuvaletteyken diğer bir işçi tuvalete gidemiyor. Eğer bir bir işçi tuvaletteyken sıkışırsan yandın. Maaşları asgari ücret. Bir yıldır fabrikada çalışanda 7-8 yıldır çalışanda aynı ücreti alıyor. Bu koşullarda çalışmak istemeyen işçiler Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladılar. Patron işçilerin sendikaya üye olduğunu duyar duymaz da işten atKİBAR HOLDING lar başladı. Şuana kadar 41 işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldılar. Fabrika önünde direniş devam ederken işçiler geçtiğimiz hafta Kibar Holding önünde seslerini duyurmak için İstanbul’da geldiler. İşçiler, sendika hakları tanına kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler.
EŞ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖREMEZ OLDUK Assan Gıda’da kötü çalışma koşullarına dur demek için sendikaya üye olan Meral Seymen, 2010 yılma girdikleri günden beri 12 saat çalıştıklarını söylüyor. Yollarda geçen zamanda eklendiği zaman 14 saat olduğunu belirten Seymen, "Çocuklarımızı, eşlerimizi göremez olduk. Onlarla ilgilenemez hale geldik. Arkadaşlarımızla birlikte bizde sendikaya üye olmaya karar verdik. Kadın, erkek ayrımı yapmadan hepimiz Tek Gıda-İş’e üye olduk. Sendika üye olduğumuz ortaya çıktıktan sonra Mayıs ayında işten atılmaya başladık. 41 kişi işten atıldık. Atılanların yerine yeni işe almanlar oldu. Toplam 120 civarında işçi çalışıyor" diye konuştu. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini anayasal hakları olan sendika haklarına saygı gösterilene kadar sürdüreceklerini dile getiren Seymen, üye olmayan işçileri de haklarını korumaya çağırıyor.
7 YILDIR ASGARİ ÜCRET "Ben Assan Gıda’da 7 yıldır çalışıyorum. Çalışma şartlarının kötü olmasından dolayı sendikaya üye olduk. 6-7 yıldır aynı ücretle çalışıyoruz. Asgari ücret alıyoruz. Doğru düzgün zam yapmıyorlar. Ben üç yıldır yıllık iznimi kullanamıyorum. Daha iyi şart” larda çalışmak istedik. Bunun için sendikaya üye olduk" diyen Cemalettin Aslan, sendikalaştıkları duyulduktan sonra işten atılmaya başladıklarını, ilk olarak mayıs ayında 14 kişinin atıldığını, daha sonra tek tek işçi çıkartmaya başlardıklarını söyledi. H e nüz fabrikada çoğun1 u ğ u sağlayamamışı *^*fc dıklarını ancak üyelik çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Aslan, fabrika içinde çalışıp sendikaya üye işçilere yönelik baskıların olduğunu, farklı işlere, ağır işlere verildiğini kaydetti. ÖZÜRLÜ KADROSUNDA ÇALIŞANA SÜRGÜN Ersan Durmaz fabrikaya özürlü kadrosundan giren bir işçi. Onun için herşey normal gidiyordu taki sendikaya üye olana kadar. Herşey değişti Durmaz için fabrikada.
SENDİKALI OLARAK DÖNECEKLER Tek Gıda-İş Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Akgün, Assan Gıda’daki sendikal örgütlenmeyi şu sözlerle anlattı: "İşyerlerinde çalışma şartları çok kötüydü. Bizde sendika olarak burada işçi arkadaşlarımızı örgütlemeye başladık. Ketçap ve mayonez üretimi yapıyor fabrika. Ürettiği malların yüzde 95’ini ihracat yapıyor. Arkadaşlarımız sendika üye olmaya başladıktan sonra patron duyunca sendikadan istifa etme baskısı başladı.Üyelerimiz bu baskılara boyun eğmeyince 41 arkadaşımız işten atıldı. İçerdeki üyelerimize yönelikte baskılar hala devam ediyor. Biz işverenlere karşı değiliz sadece işçilerin insanca koşullarda çalışmalarını istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Assan Gıda işçileri sendikalı olarak işe dönene kadarda mücadelemiz sürecek." Önce fabrika içinde sürgün edildi. Beden gücüne dayalı bir bölümde çalışması istendi. Bunu yapamayacağını söylediğinde "sendikadan istifa et eski yerine geç" dendi. Fabrikaya müfettişler geldiğinde .«cam* fabrika dışında Î|ho»KA bir yere gönderildi. Yılmadı, sendikadan istifa etmedi. Bunun üzerine de işten atıldı. (İstanbul/ EVRENSEL)